Tedi Bridžvoter; Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey

"Mora da se pretvara. To je sigurno šala, nešto što je Tedi smislio sa linijašima. Ovo nije moguće". Tim rečima je trkač Minesota Vajkingsa, Met Azijata, opisao trenutak kada je čuo glasan zvuk pucanja, nakon čega je video svog prvog kvoterbeka, Tedija Bridžvotera, kako se u bolovima previja.

Sezona 2016. trebalo je da bude ona u kojoj će Bridžvoter, tada kvoterbek Vajkingsa, konačno napraviti iskorak i postati jedna od vodećih zvezda NFL šampionata. Umesto toga, sudbina se okrutno poigrala sa mladim sportistom. Ipak, to ga nije sprečilo da, pet godina kasnije, ponovo bude na putu sa kog je, ne svojom voljom, skrenuo.

PROČITAJTE JOŠ...

Datum je bio 30. avgust 2016. godine, kada je tokom treninga Bridžvoter ostao da leži na travi. Iako isprva nije bilo informacija o tome šta se dogodilo, ubrzo su počeli da isplivavaju detalji sa treninga ekipe iz Mineapolisa – prizor je bio toliko mučan da je velikom broju igrača Minesote, nakon što su videli šta se dogodilo sa Bridžvoterom, pozlilo, o čemu je govorio Azijata.

„Svi su poludeli. Kacige su letele okolo, glasovi su bili sve jači, a Tedijev je bio bar nivoa iznad ostalih“, opisao je Azijata taj trenutak.

Ako je i postojala nada da nije ništa ozbiljno – jer su ozbiljnije povrede tokom beskontaktnih vežbi u američkom fudbalu veoma retke – ona je ubrzo nestala. Mladić rođen na Floridi iščašio je koleno, tom prilikom je pokidao sve ligamente, a prvi pregledi su pokazali da ga očekuje ne samo težak put ka oporavku, već i velika borba da sačuva nogu. Sve preko toga bilo je u magli – do tog trenutka uz Adrijana Pitersona prva zvezda Minesote našla se u situaciji da mora ponovo da uči da hoda.

Srećom po njega, za razliku od Aleksa Smita izbegao je postoperativne komplikacije, pa je preostao samo onaj deo vezan za terapije. A dok se Bridžvoter oporavljao, doživeo je još jedan udarac. Nije za njega niko bio kriv, jednostavno trener Majk Zimer je bio prinuđen da, iako širom NFL-a generalno mrze tu izreku, upravo postupi po njoj i pređe na „narednog čoveka“.

Minesota je gradila tim oko Bridžvotera i Pitersona. Kako povreda prvog kvoterbeka tima nije ujedno značila i kraj ambicija, doneta je bila odluka da „naredni čovek“ bude tada prvi kvoterbek Filadelfije Iglsa, Sem Bredford. Iglsi su zauzvrat dobili pika na draftu uz pomoć kog su stigli do Karsona Venca, riđokosog mladića koji je ekipu iz „grada bratske ljubavi“ odveo do prvog mesta u konferenciji pre nego što je zbog povrede završio sezonu, a Nik Fols trasirao put ka legendi i čuvenom razgovoru sa pokojnom zvezdom NBA lige, Kobijem Brajantom.

PROČITAJTE JOŠ...

I dok je Bredford pokušavao da se aklimatizuje na Vikinge, a Kejs Kinam svoju šansu čekao iz prikrajka, Bridžvoter je polako ali sigurno, dan po dan, radio na jačanju povređene noge i pokušavao da se privikne na mogućnost da nikada više neće igrati sport u kom je stekao status jedne od najvećih zvezda „starog kontinenta“.

Bilo je neizvesno, teško, ali oporavak i terapija su dali rezultata, a Bridžvoter dobio naznaku da postoji mogućnost „zelenog svetla“. A onda je osvanuo 16. oktobar 2017. godine. Bridžvoter je bio u Dalasu u Teksasu, kada mu je doktor koji je izvršio operaciju više od godinu dana ranije, Den Kuper iz Karel klinike, saopštio – „Možeš da igraš.“

Na povratak se čekalo još dva meseca, da bi 17. decembra Bridžvoter dobio šansu da izađe na teren tokom utakmice protiv Sinsinati Bengalsa. Iako je Minesota slavila 34:7, povratak nije ostao kvoterbeku u dobrom sećanju jer je imao sam dva pokušaja bacanja lopte, od čega je jedan završen presečenim pasom.

Taj presečen pas bio je ujedno i poslednje što je uradio u dresu Minesote, pošto je u martu 2018. usledio potpis ugovora sa Njujork Džetsima, u tom trenutku najslabijom ekipom lige. No, nije se zadržao u „velikoj jabuci“, dan pre druge godišnjice povrede prosleđen je u Nju Orleans Sejntse. U 2018. je odigrao jednu utakmicu, i to poslednje nedelje protiv Karolina Pantera, da bi godinu dana kasnije podsetio na starog sebe – povreda Druga Brisa značila je da će od druge do sedme nedelje on biti prvi izbor, i za to vreme je ekipu odveo do pet vezanih pobeda pre nego što je Bris „preuzeo kormilo“.

No, kako je legenda Sejtnsa odlučila da ostane i 2020. godine, Bridžvoter je odlučio da je vreme za rastanak, pa je usledio odlazak u Karolina Panterse. Čudna sezona u Karolini protekla je u znaku takozvanog „rebildinga“, pa je, iako prvi izbor, utisak bio da je Bridžvoter tu jer Pantersi nisu želeli da dovedu iole zvučnije ime. Očekivano, nezadovoljan statusom i željan igre za kakav-takav rezultat, Bridžvoter je tražio da bude trejdovan.

Pojavili su se Denver Bronkosi, koji su tražili „izazov“ za svog projektovanog startera, Drua Loka.

No, umesto toga, u trening kampu Denvera pričalo se samo o – Bridžvoteru. Iz dana u dan, iz treninga u trening, iz akcije u akciju, tim iz Kolorada je sve više bio očaran mladićem iz Majamija, a potvrda je stigla 25. avgusta u vidu objave Bronkosa:

„Tedi Bridžvoter je naš startni kvoterbek.“

Kratko, jasno… I, čini se, dovoljno motivišuće za momka koji i ne krije da je gladan uspeha:

„Ovo je nova šansa za mene da nastavim i da živim svoj san, nastavim da služim kao motivacija za ljude koji su prošli kroz razne stvari“, rekao je Bridžvoter.

Denver će sezonu otvoriti utakmicom protiv Njujork Džajantsa 12. septembra, a na Bridžvoteru i ostatku igrača koji nose dres nekadašnjeg osvajača trofeja Vinsa Lombardija je da pokušaju da se vrate na stazu starih uspeha i ispišu neke nove stranice Denverove istorije. Prvi korak je već načinjen…

Bonus video

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram