Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Kvoterbek Vašingtona Aleks Smit piše nove stranice istorije američkog fudbala.

Kada su lajnbekeri Njujork Džajantsa Lorens Tejlor i Hari Karson probili ofanzivnu liniju Vašington Redskinsa tog 18. novembra 1985. godine na stadionu „Robert F. Kenedi“, dogodile su se dve stvari. Prva – pozicija levog tekla, takozvana „slepa strana“, postala je jedna od najplaćenijih u NFL-u. Druga, zbog koje se prva i dogodila – Džo Taisman, fantastični vođa napada Redskinsa, doživeo je takav prelom noge da više nije odigrao niti jedan jedini snep kao profesionalni sportista.

Nekadašnji MVP lige i pobednik Superbola 1983. godine našao se na tribinama Fedeks Filda, na kom Vašington sada igra svoje utakmice, kako bi ispratio utakmicu između tadašnjih Redskinsa i Hjuston Teksasa, ali i obeležio 33 godine od stravičnog događaja koji mu je okončao karijeru. A onda su u trećoj četvrtini Karim Džekson i Džej Džej Vat probili ofanzivnu liniju i stigli do Smita. Bili je jasno da je povreda ozbiljna gotovo iste sekunde, a dok je Taisman bio tek jedan od onih koji su u šoku gledali ka terenu, među ljubiteljima ovog sporta provejavala je nada da će ipak Smit uspeti da se relativno brzo oporavi.

No, drama je tek tada počela. Smit je doživeo prelome tibije i fibule desne noge, što je zahtevalo operaciju. Nakon što mu je noga prvobitno operisana, kvoterbeku tima iz prestonice SAD razvio se Nekrotizirajući fasciitis, bakterijska infekcija koja za posledicu može imati i smrt. Zatim je usledio maltene horor – Smitu su bila potrebna četiri odlaska u bolnicu i čak 16 operacija pre nego što je od doktora čuo da mu je noga sačuvana.

Fotografiju inficirane noge nećemo postavljati.

Dakle, vratimo se na priču – četiri odlaska u bolnicu, ukupno 17 operacija, u jednom trenutku čak i pitanje da li će preživeti… Karijera je tu bila na poslenjem mestu. Bolje rečeno, karijera je tada bila svima na poslednjem mestu, sem Aleksu Smitu. Strpljivo je čekao, radio… A onda je tačno 693 dana od povrede, 11. oktobra 2020, Smit, tada treći kvoterbek sada fudbalskog tima Vašington (ime „Redskins“ povučeno), kompletirao svoj prvi pas.

I izazvao oduševljenje svih, pa i Džoa Taismana:

A pitanje je da li bi bilo te snage volje i želje za povratkom da nije nečega na šta je i sam Aleks neverovatno ponosan – srpskog inata. Smit je, naime, poreklom Srbin. Njegov čukundeda, Srbin rođen u tadašnjoj Austrougarskoj, je sa 12 godina stigao u Ameriku, gde je kasnije zasnovao porodicu. O povezanosti Smita sa ovim krajevima dovoljno govori i odluka da, zajedno sa bratom Džošom i ocem Daglasom istetovira krst, uz reč „otac“ i inicijale svog oca, dede i pradede.

Do kraja NFL sezone ostale su još četiri nedelje, i za te četiri nedelje Smit će voditi bitku sa Njujork Džajantsima oko mesta koje vodi u plej-of. Ukoliko uspe u tome, 36-godišnji Smit zacementiraće mesto u istoriji ne samo američkog, već i svetskog sporta kao akter jedne od najčudesnijih priča. I sve to sa ponosom na poreklo i srpskim inatom kao vodiljom uz koju je neuspeh, priznaćete, gotovo nemoguć.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar