Ivana Vuleta Španović Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Četiri medalje osvojila je Srbija na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza kaže da je očekivao do šest medalja i da njega i saradnike ovaj uspeh i četiri odličja, nisu iznenadila.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako smo onu koju je Ivana Vuleta uzela u skoku udalj i mogli da očekujemo (zlato), onda bar dve nisu bile baš izvesne.

Armin Sinančević je uzeo srebro u bacanju kugle i to je moglo da se nasluti, ali Adriana Vilagoš srebro u bacanju koplja, a Angelina Topić bronzu u skoku uvis jesu ozbiljna dostignuća za dve tinejdžerke.

„Veliki uspeh naših atletičara na poslednjem Evropskom prvenstvu u Minhenu bio je veliko iznenađenje za sve, sem za nas koji vodimo Srpski atletski savez. Četiri medalje su veliki uspeh, najveći do sada, međutim, mi smo ih prognozirali šest – najmanje tri, a najviše šest. Imali bismo, da je Lazar Anić imao više sreće u finalu i da Milica Gardašević u poslednjem skoku nije imala milimetarski prestup. Atletika je sport koji se gradi više decenija, to sam shvatio od kada sam stupio na čelo SAS, pre više od 12 godina“, kaže Jevrosimović na društvenoj mreži LinkedIn.

Foto:TANJUG / ANDRIJA VUKELIC

Ističe da je kao nekadašnji atletičar znao unapred kakve muke čekaju ovaj sport.

„Atletika je bila na kolenima, a mi smo morali da uradimo nemoguće, da izgradimo urušeni Skadar na Bojani. Jedino smo Sloba Branković, direktor SAS-a, i ja verovali da ipak negde ima svetla na kraju tunela“, dodaje Jevrosimović.

Podseća i na neke konkretne detalje stanja kako je izgledala „kraljica sportova“.

„U to vreme su postojale samo dve atletske staze sa tartanom, stadioni Zvezde i Partizana, sa propalim stazama. Prva tačka mog programa bila je infrastruktura, bez stadiona, nema ni atletičara“, konstatuje Jevrosimović.

Foto:Nemanja Jovanović

Navodi da je Savez imao podršku samo jednog medija pre 12 godina, a da je trebalo popularizovati sport, te da sponzora nije bilo ni na vidiku.

„Treća tačka, struka. Bilo je potrebno vratiti sve dobre trenere koji su zbog loših primanja i nemanja uslova otišli u druge sportove da budu kondicioni treneri u fudbalu, košarci“.

Adriana Vilagoš Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Pred Jevrosimovićem i saradnicima je bio težak posao utoliko što kaže da atletika ima 24 discipline pa „puta dva“.

Ističe i da „neverne Tome“, želi da razočara zbog tvrdnji da u Srbiji nema uslova i trenera.

Kaže da Savez sada od starta podržava mlade talente od trenutka kada su prepoznati kao potencijal.

„Imaju najbolje uslove za trening, imaju stipendije, imaju sponzore, njihovi treneri takođe imaju primanja na osnovu njihovih rezultata i na osnovu rada sa drugom decom kao i mogućnost dobijanja nacionalne penzije. Gde god su poželeli na pripreme Savez ih je tamo poslao“, kaže Jevrosimović.

Foto:SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Zato napominje da rezultati nisu slučajnost, a u prvi plan stavlja Ivanu Vuletu, koju poredi sa feniksom.

„Ivana Vuleta se prva izdigla kao feniks iz pepela i povela za sobom jednu zlatnu generaciju koja je dala veliki motiv i nasleđe generacijama koje dolaze“, priča predsednik SAS.

„Kako danas izgleda naša kraljica (sportova)? Danas imamo više od 30 sertifikovanih atletskih objekata sa potrebnom opremom, od čega su tri dvorane. Sertifikovali smo 80 atletskih instruktora sa paketom opreme, koji imaju zadatak da na teritoriji cele Srbije rade sa najmlađim kategorijama kao i da pomognu nastavnom kadru u školama na razvoju atletike kao bazičnog sporta. Atletske škole u celoj zemlji su procvetale“, naglašava Jevrosimović.

Spominje i Atletsku dvoranu na Banjici, jer tu deca iz desetina atletskih škola treniraju svake večeri.

„Nikad više nacionalnih rekorda nismo imali u pionirskim, juniorskim i seniorskim selekcijama nego zadnje dve godine. Obaraju se rekordi stari više od 30 godina“, zaključio je Veselin Jevrosimović.

BONUS VIDEO: Ivana Vuleta posle osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu u Minhenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare