Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Odlično su vaterpolisti Srbije krenuli u borbi za plasman u Pariz, ostvarili dve uvodne pobede i došli na sam prag Olimpijskih igara narednog leta u francuskoj prestonici.

Srpski vaterpolisti imali su čemu da se raduju kada su rezultatom 14:6 (4:1, 2:2, 5:3, 3:0) ubedljivo savladali Crnu Goru u drugom kolu Svetskog prvenstva u Dohi. Najbolji strelci u ekipi selektora Uroša Stevanovića bili su Dušan Mandić sa četiri gola, odnosno braća Rašović i Đorđe Vučinić sa po dva, dok je blistao golman Radoslav Filipović sa 12 odbrana.

„Delfini“ su se time približili plasmanu na Olimpijske igre u Parizu (26. jul – 11. avgust) i za to im je potrebno da budu prvi u grupi C sa Sjedinjenim Američkim Državama, Crnogorcima i Japancima.

Prvo mesto donosi i direktan prolaz u četvrtfinale Svetskog prvenstva, a da bi ga potvrdili, neophodno je da budu na nivou i protiv SAD od 15.30.

#related-news_0

Olakšavajuća činjenica je i da će srpski vaterpolisti biti prvi čak i ukoliko izgube posle peteraca od Amerike. U tom slučaju bi dobili jedan bod, SAD dva, pa bi „delfini“ imali ukupno sedam, jedan više od poslednjeg rivala u grupi.

„Igrali smo odlično i u odbrani i u napadu od početka. Za nas je ovo bila veoma bitna pobeda. Sada nam predstoji ono pravo, duel sa Amerikom, koji može da nam donese prvo mesto, direktan plasman u četvrtfinale i olimpijsku vizu. Bitno je da uđemo ovako u duel“, rekao je golman Filipović posle meča sa komšijama.

Duel sa Crnogorcima bio je najbolji u režiji srpskih vaterpolista pod komandom selektora Uroša Stevanovića… Nije bilo grešaka ni na jednoj strani bazena, sve je funkcionisalo kao sat i ogroman posao je urađen. Zamalo je oboren rekord protiv Crne Gore, jer je rekordnih 14:5 bilo je u junu 2014. godine, u grupnoj fazi Svetske lige. Interesantno da je Dušan Mandić i tada bio najefikasniji sa pet golova, a na Olimpijskim igrama u Tokiju 2016. Srbija je slavila sa 13:6.

Uroš Stevanović; Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Na SP u Dohi jasno je da Amerikancima u poslednjem kolu samo pobeda bez peteraca donosi prvo mesto, ali bi Srbija tada u osmini finala igrala verovatno sa Rumunijom i bila opet na dobrom putu da vizira karte za Igre u Parizu narednog leta.

Prvoplasirani iz sve četiri grupe idu direktno u četvrtfinale Svetskog prvenstva, dok će drugoplasirani i trećeplasirani iz grupa A i B, odnosno C i D razigravati za prolaz među osam najboljih na planeti.

Zasad i u ostalim grupama sve ide kako je bilo očekivano. Kazahstan i verovatno Južna Afrika ispašće u grupi, kao i Kina ili Brazil (odlučuju u direktnom duelu) i verovatno Japan, dok Rumune čeka okršaj sa favorizovanom i drugoplasiranom Italijom u grupi D. Ako budu treći, idu na SAD ili Crnu Goru, u zavisnosti od toga ko bude drugi ako Srbija bude prva, pa im je prolaz u četvrtfinale tek teorija, dok Brazil ili Kina idu na Hrvatsku, ako Hrvati dobiju Južnu Afriku, a svaki drugi ishod bio bi epska senzacija.

BONUS VIDEO Nemanja Ubović pred meč Srbija – SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar