Foto: Srđan Stevanović/Dušan Milenković/Starsport.rs

Nisu baš veseli dani za VK Novi Beograd

Vaterpolisti Novog Beograda ispustili su dva trofeja ove sezone, a u igri su još u srpskom prvenstvu i Ligi šampiona.

Nakon neuspeha u Regionalnoj ligi i poraza od Juga sa 15:13, Novi Beograd pred sobom ima novi izazov – meč sa Partizanom u Superligi Srbije u subotu 1. aprila od 18 sati na bazenu „11. april“.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, nad Novim Beogradom nadvio se „sivi oblak“ nakon što je odlučeno da Dušan Mandić bude odstranjen iz tima na neodređeno vreme. Mandić je pre toga bio i kapiten tima, pa je teško poverovati u to da je kao jedan od najboljih srpskih vaterpolista „precrtan“ za naredne mečeve zbog loše forme.

Živko Gocić, trener Novog Beograda, kao i Slobodan Soro, sportski direktor kluba, izašli su pred medije povodom derbija sa Partizanom, ali neizbežna su bila pitanja i oko odluke za Mandića, kao i prethodne situacije u kojoj Nikola Jakšić nije mogao da se pridruži nacionalnom timu.

„Uvek je sledeća utakmica posle nekog neuspeha, kao što smo proživeli protiv Juga, jako zahtevna, to očekujem i sada. Nije bitno ko je protivnik. Partizan je mlad, poletan, pun energije, siguran sam da neće biti lako, zato pokušavamo da se pripremamo na najbolji mogući način na igru koju očejenemo protiv Partizana. Očekujem pozitivnu reakciju naše ekipe i svesni smo da neće biti lako. Očekujemo pobedu, jer sve osim toga je neuspeh“, započeo je Gocić.

Novi Beograd sada ima dodatni pritisak na svojim leđima, nakon što su ispuštena dva trofeja u sezoni. Klub sa bazena „11. april“ nije uspeo da doše do finala Regionalne lige, a ni u Kupu se nije proslavio, te su mu ostali još domaći šampionat i Liga šampiona.

Slobodan Soro i Živko Gocić/FOTO: Miodrag Todorović/VK Novi Beograd

„Sigurno da jeste dodatni pritisak, ali u sportu na vrhunskom nivou, na nivou kakav je naš klub, to je najnormalnija stvar. Moramo da se suočimo sa tim kao i svi drugi u našoj koži. Ne vidim problem, jeste od četiri trofeja smo dva ispustili iz ruke, ali pokušaćemo da to što se desilo prebacimo u našu korist i dodatnu motivaciju. Pritisak je svakodnevica“.

Odgovorio je i na pitanje da li je vaterpolo javnost potcenila ostale timove u regionu, s obzirom da je Novi Beograd viđen kao ubedljivo najbolji.

„Apsolutno. Novi Beograd od prvog dana kada se formirao prati epitet drim tima, vidi se da i nije baš tako. Ne želim da umanjim kvalitete Novog Beograda, to bi bilo smešno i druge ekipe igraju dobro i konkurencija nije naivna“.

Ipak, glavno pitanje je bilo vezano za Dušana Mandića, za koga nije poznato da li će se i kada vraćati u tim. Najpre je reč o tome uzeo Slobodan Soro, sportski direktor Novog Beograda.

„Kao što je poznato oglasio sam se, nemam puno toga da dodam. Žile ga je obavestio kao i klub, mi odluku prihvatamo, trener Gocić ima podršku i verujemo da vrlo dobro zna šta radi, a nekad donosi manje popularne odluke, verovatno su one najbolje za nas. Znamo važnost preostalih takmičenja za nas, gledamo napredak, teško nam je palo ovo sve bez dva trofeja, ali to je iza nas, kao i odluka o Mandiću“, istakao je Soro.

PROČITAJTE JOŠ:

Upitan je trener Gocić da li je Mandić bio ispod potrebnog nivoa u ovom trenutku.

„Apsolutno. Odluka koju sam doneo, doneta je u interesu ekipe i kluba. Trenutno je tako da Mandić neće biti u konkurenciji za tim. Kada ste trener, traži se da donosite odluke, one moraju biti teške. Ne možete da pretpostavite koliko je ovo bilo teško za mene, osvojio sam mnogo trofeja sa Mandićem. Okrećemo se onome što nam predstoji, još dva trofeja su igri, vraćamo se radu, moramo da budem maksimalno fokusirani i da radimo posao na pravi način. Nije bilo nikakvog sukoba, nediscipline, nema uperivanja prsta u jednog čoveka. Odluka mislim da je ispravna, sturčna procena igara, forme i doprinosa u ovom trenutku. Apsolutno nema ličnog sukoba između mene i Mandića“, naglasio je Gocić.

Nedavno je u centru pažnje bila priča o Nikoli Jakšiću koji nije bio uz reprezentaciju, pa je to podstaklo priče da Gocić i Novi Beograd urušavaju i potencijal selekcije Srbije. Ponovo je Soro prvi preuzeo odgovornost za ovo pitanje.

„Mi smo svesni svih komenatara i pogleda na ove dve situacije u kratkom periodu. Podsetio bih javnost, ja sam u sportu 33 godine, Žile koju godinu manje i mislim da je ono što radimo rezultat našeg znanja i iskustva i odluke koliko god bile nepopularne i gledajući sa strane nepotrebne, mi iza njih stojimo u potpunosti. Ekipa ne igra onako kako smo želili, ne donosi trofeje, potezi moraju biti donešen. Komentara ima raznih, ali od odluka ne bežimo i one su prave za nas“, objasnio je Soro.

vaterpolo
Nikola Jakšić, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nadovezao se i Gocić.

„Svaku odluku donosim posle duboke analize i mnogo razmišljanja. To radim za dobrobit igrača. Zaista mislim da će sve biti kako treba“.

Pojašnjeno je i da li Mandić ostaje u klubu, te da li će mu biti dozvoljeno da trenira i održava formu.

„To je trenutno tako, neodređeno, može da trenira kod nas na bazenu, neće biti sa tim problema“, otkrio je Gocić.

Odluka o novom kapitenu biće uskoro doneta.

„Ja ću doneti odluku, ali nisam još. Doneću do utakmice sa Partizanom“.

Živko Gocić, Foto: Starsport

Partizan u Kupu umalo nije pobedio Novi Beograd, a i naredna utakmica biće izuzetno zahtevna.

„Očekujemo tešku utakmicu, pre svega mentalno. Meč koji dolazi posle šokova je težak, pripremićemo se kako najbolje znamo i umemo u kratkom periodu. Partizan ima jak ritam i ući ćemo u utakmicu kao da je najbitnija na svetu, kao što i jeste, svaka naredna. I nadamo se pobedi i dobroj igri“.

Gocića lično pogađa to što neki govore da odstranjivanjem Mandića utiče i na reprezentaciju i možda loše rezultate iste u budućnosti.

„Sigurno da me pogađa, ne mogu sa ostanem nem, ali ja uopšte ne mogu da razmišljam na tu temu. Ako neko može da pomisli tako nešto, nemam komentar. Kao bivši kapiten reprezentacije da mogu i da pomislim da ću učiniti nešto nažao za reprezentaciju i vaterpolo kod nas… Nemam komentar…“

Drugi timovi su nešto svežiji od Novog Beograda za nastavak sezone, ali izgovora sada nema.

„Mi tempiramo formu, ali to nije dobro kad je najpotrebnije. Ima mnogo umora, igrači su umorni. Ne radi se samo o jednoj sezoni. Godinu i po dana se igra bez prestanka, non-stop su na nekim takmičenjima, to nije zdravo ni mentalno ni fizički. Ciklus od tri naredne utakmice ćemo probati da najbolje što možemo odradimo, posle toga ide plej-of. Mislim da u prvoj rundi možemo malo da pojačamo trening i napravimo bazu za kraj sezone“.

Foto:VK NOVI BEOGRAD/ Đorđe Kostić

Novi Beograd je za sada ubedljiv u domaćem šampionatu, ali prvi favorit ne pobeđuje uvek.

„Apsolutno nismo favoriti. Tako stvari stoje. Nismo uspeli u Kupu. Ići ćemo na pobedu u svakoj utakmici i ići će Novi Beograd da osvoji trofej“, zaključio je Gocić.

Novi Beograd je prvi u Superligi sa skorom 7-1, a prvi iza je Radnički sa dva boda manje, dok ih prate redom Zvezda, Partizan, Šabac i Valis Valjevo.

Što se skora u Ligi šampiona tiče, Gocićeva ekipa je tamo prva u grupi B sa osam pobeda i po jednim remijem i porazom, te se sa Brešom bori za prvo mesto pred četvrtfinale.

BONUS VIDEO Suze Dejana Savića na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar