Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Nikola Lukić, Gavril Subotić i Marko Radulović prvi put među "delfinima" na velikom takmičenju.

Vatepolo reprezentacija Srbije od 19.30 počinje napad na titulu prvaka sveta protv SAD u Mađarskoj, a neki od aduta selektora Dejana Savića biće nove snage srpskog vaterpola.

PROČITAJTE JOŠ

Na prethodnom Svetskom prvenstvu u kineskom Gvangžuu je Srbija zauzela peto mesto, dok titulu brani Italija.

Posle Tokija, nekoliko legendi je reklo zbogom, ali su na njihovo mesto došli momci koji donose miks mladosti i iskustva zbog kojih sa punim pravom verujemo da su zlatni dani vaterpola i dalje pred nama.

Na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj selektor Dejan Savić je odlučio da povede trojicu debitanata kada su svetska prvenstva u pitanju, koji će iz drugog plana čekati priliku da zablistaju.

Nikola Lukić, Gavril Subotić i Marko Radulović dobiće šansu da uz asove kakvi su Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Branislav Mitrović, Nikola Jakšić i drugi budu deo nove generacije srpskog vaterpola.

Gavril Subotić svakako je najpoznatije ime od pomenute trojice. Za vaterpolo standarde, Subotić je izuzetno iskusan igač koji je imao priliku da igra za Srbiju, ali će mu ovo biti prvo SP.

Karijeru je počeo u Jadranu a potom se preselio u Beograd, gde je nastupao za Partizan. Od 2016. je bio član italijanskog Posilipa, zatim je pojačao moskovski Dinamo, da bi posle mađarskog Solnoka zaigrao za Crvenu zvezdu u kojoj je već dve sezone.

Sjajni bek će sigurno dobijati priliku u rotaciji Dejana Savića i zbog defanzivnih karakterisitika.

Ipak, možda i najveće nade u buućnosti u Srbiji polažu na Marka Radulovića, momka koji je dospeo u centar pažnje kada je odlučio da umesto za Hrvatsku nastupa za Srbiju.

Prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Hrvatske, jedan je od najvećih bisera svetskog vaterpola kada je u pitanju generacija 2001, ponikao je u Primorju iz kojeg je pre četiri godine prešao u Vojvodinu, a potom je igrao za Šabac iz kojeg je prošlog leta stigao u Radnički iz Kragujevca.

Foto: VSS

Radulović se na jesen 2020. priključio juniorskoj reprezentaciji Srbije, a sada je dobio priliku da zablista i na seniorskom nivou.

U septembru prošle godine briljirao je na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Tada su puleni Uroša Stevanovića pobedili u finalu odličnu Italiju sa 10:8, a Radulović je bio među najzaslužnijima.

Doneo je u važnom momentu Srbiji prednost od dva gola, posle čega je počeo da se drži tempo vredan titule. Zbog učinka na celom turniru, Radulović je proglašen za najkorisnijeg igrača Svetskog prvenstva, a njegov dolazak u nacionalni tim bio je pun pogodak za budućnost vaterpola.

U razgovoru za Nova.rs posle tog velikog uspeha je objasnio odluku da igra za Srbiju.

„Položaj u kojem sam bio u Hrvatskoj, a to je da nisam dobijao skoro dve godine pozive za reprezentaciju, naveo me je da pređem u Srbiju. U međuvremenu se otvorila mogućnost da igram u reprezentaciji preko Uroša Stevanovića, koji mi je sada trener u Radničkom. Ja sam za trenutak razmislio i odlučio da bi to bila fenomenalna prilika, zato što svi znamo šta je Srbija u vaterpolu. To je najbolji potez koji sam ikada mogao napraviti, stojim iza svakog svog poteza, a ovo je stvarno bio najbolji mogući za mene“.

Radulović je ove godine sa Radničkim osvojio Kup i pružao žestok otpor sa saigračima favorizovanom Novom Beogradu.

Foto: Starsport

Verovatno i najveća nepoznanica na spisku Dejana Savića jeste Nikola Lukić. Desni bek Radničkog iz Kragujevca ima 24 godine i sjajnu sezonu iza sebe.

Lukić je postao je novi rekorder kluba po broju golova u sezoni, pošto je u upravo završenoj sezoni postigao 112 pogodaka, pretekavši tako ostvarenje Strahinje Rašovića od 108 golova iz prošle godine. Prosečno je postizao 2,24 gola po meču.

Lukić je bio prvi strelac Radničkog u svim takmičenjima, izuzev u Kupu Srbije gde je bio drugi (7 golova), iza Alekse Ukropine (11). Sa 41 pogotkom bio je i sveukupno najbolji strelac ovogodišnje Regionalne lige, dok je u Superligi bio peti sa 30, a u Ligi šampiona 36. sa 20 golova. Preostale pogotke (14) postigao je u nokaut rundama Superlige i Regionalne lige.

Podsetimo, Lukić je pre izvesnog vremena postao i prvi igrač kragujevačkog kluba sa 200 pogodaka i trenutno je najbolji strelac u istoriji Radničkog sa 237, a brojku od dve stotine nedavno je prešao i mladi Nemanja Stanojević (205).

BONUS VIDEO Aleksandar Šapić – od slavnog golgetera do bahatog funkcionera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare