Dušan Mandić, Vaterpolo reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

"Delfini" protiv SAD (19.30) počinju planetarni šampionat u Mađarskoj, rivali u grupi D su još Australija i Kazahstan.

Vaterpolisti Srbije otputovali su u Segedin, gde će prvi meč na Svetskom prvenstvu odigrati sutra protiv Sjedinjenih Američkih Država. Ovo bi ujedno mogao da bude i ključni susret za rasplet na turniru.

PROČITAJTE JOŠ

Često selektori vole da govore da su ključne prva utakmica na šampionatu i ona u četvrtfinalu, jer odlučuje o medaljama. Ipak, nekako se desilo da prva na turniru odlučuje upravo i o direktnom plasmanu u četvrtfinalu, o čemu je govorio i Dejan Savić, selektor „delfina“.

„Mi mrzimo lake grupe. Prva utakmica u grupi protiv SAD je najteža i posle protiv Kazahstana i Australije, koji su autsajderi u grupi, treba da tražimo prolaz dalje. Međutim, sam način održavanja forme će biti zanimljiv i težak, jer kroz lakšu fazu, pogotovo ako izbegavamo osminu finala, to je nekih šest ili sedam dana lakšeg treninga“, izjavio je Savić.

Zbog samog sistema takmičenja, vaterpolisti su spremni čak i na odlazak sa takmičenja.

„Može da se desi da tražimo sparing partnera u Mađarskoj, a možda i da se vratimo u Srbiju“, dodao je Savić.

Srbija je došla u drugačijem sastavu na veliko takmičenje. Sada je kapiten Branislav Mitrović, golman koji je odlučio da ipak nastavi da brani za Srbiju, dok su šestorica trofejnih igrača završili reprezentativne karijere.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Pravi test naše momke očekuje sutra protiv Amerikanaca koje predvodi Dejan Udovičić, čovek koji najbolje poznaje sve kvalitete našeg tima.

„Konkurencija se zna. Tu je uvek velika sedmorka. Voleo bih da navedem SAD prvi put kao favorita. Oni su pokazali i na Olimpijskim igrama, gde su bili ujedno i najmlađi tim, jednu veliku fazu u napretku. U ovom slučaju nije da samo gledaju da učestvuju na Olimpijskim igrama, ova generacija će ostati u kontinuitetu, jer znaju da su Igre u Los Anđelesu 2028. Uz izuzetnog trenera i stručni štab imaju potencijal za medalje u narednom periodu“, naglasio je Savić pričajući o prvom rivalu.

Dušan Mandić će biti predvodnik nove generacije „delfina“, zajedno sa Nikolom Jakšićem, i čovek koji će verovatno odlučivati sve neizesne završnice. Veruje u saigrače i objašnjava da bi sistematski rad već sada mogao da da prave rezultate.

„Olakšava nam posao jer je većina igrača osetila težinu igranja Svetskog prvenstva u Gvangžuu i težinu igranja te najteže utakmice, odnosno četvrtfinala. Siguran sam da ćemo iz utakmice u utakmicu podizati naš nivo igre i da ćemo biti pravi kad je najpotrebnije, u četvrtfinalu“, rekao je Mandić.

Podsetimo, na prethodnom Svetskom prvenstvu u kineskom Gvangžuu je Srbija zauzela peto mesto, dok titulu brani Italija. Mnogi igrači se poznaju iz klubova, iako će prvi put igrati u ovom sastavu na nekom prvenstvu.

Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi veliki turnir bez šestorice legendi

Posle Olimpijskih igara i odbranjenog zlata u Tokiju prošlog leta, u vaterpolo reprezentaciji Srbije više nema Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milan Aleksića i Stefana Mitrovića, ali tu su momci koji imaju iskustvo sa prethodnog Svetskog prvenstva u Gvangžuu 2019.

„Razmišljali smo na vreme o smeni generacija. Ona je prošla bezbolno. Većina igrača je odigrala velike turnire ili prvenstva, tako da nisu bez iskustva. Biće velika konkurencija, nema veze što će nivo vaterpola biti niži nego prethodnih godina. To je sasvim normalna stvar, nivo se diže do Olimpijskih igara“, rekao je selektor Savić.

Sastav Srbije

Branislav Mitrović (kapiten, Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).

Rezerve: Luka Pljevančić (Radnički), Đorđe Vučinić (Novi Beograd).

Grupa A

Utorak

Brazil – Gruzija 19.30

Crna Gora – Mađarska 21.00

Četvrtak

Gruzija – Crna Gora 19.30

Mađarska – Brazil 21.00

Subota

Brazil – Crna Gora 19.30

Mađarska – Gruzija 21.00

Grupa B

Utorak

Nemačka – Japan 18.00

Grčka – Hrvatska 19.30

Četvrtak

Hrvatska – Nemačka 18.00

Japan – Grčka 19.30

Subota

Japan – Hrvatska 18.00

Grčka – Nemačka 19.30

Grupa C

Utorak

Južnoafrička Republika – Italija 18.00

Kanada – Španija 19.30

Četvrtak

Španija – Južnoafrička Republika 18.00

Kanada – Italija 19.30

Subota

Italija – Španija 18.00

Kanada – Južnoafrička Republika 19.30

Grupa D

Utorak

Australija – Kazahstan 18.00

Srbija – SAD 19.30

Četvrtak

Srbija – Australija 18.00

Kazahstan – SAD 19.30

Subota

Srbija – Kazahstan 18.00

SAD – Australija 19.30

BONUS VIDEO Suze Dejana Savića na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar