Foto: Screenshot / Youtube / Sport Net

Višegodišnja kriza u Vaterpolo klubu Partizan je počela da se rešava, a prvi korak je napravljen izborom nove uprave koja je potom imenovala i šefa stručnog štaba, Miloša Koroliju.

Nekadašnji reprezentativac je proveo gotovo čitavu deceniju noseći crno-belu kapicu, a sada je od kluba dobio šansu da debituje kao glavni trener i to u nimalo lakim okolnostima.

PROČITAJTE JOŠ

Pročitajte još: Novi, stari, budući – šta je sve obeležilo golgotu Partizana

Bez obzira na to, Korolija za Nova.rs kaže da se oseća spremnim za naredne izazove i da mu je iskustvo stečeno u prethodnim godinama od velike važnosti za dalje korake.

„Karijeru sam završio u Partizanu, radio sam uporedo jednu sezonu i kao trener, a sa namerom da počnem da se bavim trenerskim poslom sam se i vratio u Partizan, ali i da odigram tu jednu sezonu, zbog sebe, zbog svog inata. Znao sam da mi je trenerski posao sledeći stepenik, hteo sam te jedne godine da proverim sebe i svoju odluku, posle nekoliko meseci sam bio siguran da to želim. Za ove dve godine kao trener u klubu sam probao i uspeo da sprovedem ono što sam planirao“.

Pročitajte još: Nova era Partizana, legende preuzele klub

Korolija je uporedo sa igračkom karijerom vodio računa o kadetima Partizana, a potom je vodio i ekipu Banjice, filijalu sedmostrukog šampiona Evrope, da bi ovog leta preuzeo prvi tim.

„Dosta davno mi se rodila ideja da se u nekom trenutku opredelim za trenerski posao, ali sam imao još godina igračke karijere iza sebe. Razmišljao sam o trenerskom poslu i za to vreme sam pokušavao da izgradim neki svoj pristup vaterpolu kao igri. Shvatio sam kasnije da je iskustvo iz bazena jedna stvar, a iskustvo pored bazena sasvim drugačije, za neke stvari koje sam mislio da su teže ispostavile su sa kao lakše i obrnuto. Suštinski to dvogodišnje trenersko iskustvo, uz ogromno igračko iskustvo mi je jako pomoglo da donesem konaču odluku koja se rodila davno i nije se promenila. Ja sam jedva čekao da počnem da radim kao trener, ali sam u nekom trenutku dobio dobru ponudu Galatasaraja i nisam hteo naglo da prekinem igračku karijeru. To kad se jednom prekine, gotovo je…“

Partizan je godinama u krizi, na više nivoa, ali se nedavnim dešavanjima nazire mogući put ka izlasku iz nje.

„Upravljačka kriza u Partizanu je gotova, ali i dalje postoji sve ono što se gomilalo godinama što je na sebe preuzela uprava kluba. Ne bih im bio u koži, sticajem okolnosti, kao igrač i kao trener, znam o tome i više nego što bi trener trebalo da zna. Sada je moj primarni zadatak da ne skladištim te informacije u glavi, trener time ne treba da se bavi. I za sada mi dobro ide, za ova dva, tri dana“, kaže Korolija uz osmeh.

Kako ističe, prethodni meseci su bili preteški, na svaki način, ali navodi da je najvažnije od svega da su mladi igrači imali gde da treniraju, pošto je igrački pogon praktično preseljen na bazen na Košutnjaku.

„Vrlo je bilo bitno da su deca imala uslove za rad, da nisu ispaštala zbog svega onoga što se dešavalo u kancelariji. To je bilo ključno i tu pre svega mislim na prvotimce. U nekom momentu je na Košutnjaku ličilo kao da je sve kako treba da bude i to je za njih jako bitno. Mi smo znali da nije, pošto nismo bili na Banjici, ali sve to nije počelo letos, počelo je godinama ranije, svake godine praktično Partizan je imao problem u zimskom periodu sa zagrevanjem bazena. Ove godine je to bilo ispod svakog nivoa, bez osnovnih uslova za rad i mi od januara nismo trenirali na Banjici… Jedino kada je izašlo sunce, pa je malo ugrejalo vodu… Usledila je potom i druga vrsta opstrukcije, preselili smo čitav pogon i trenirali nesmetano na Košutnjaku, obezbedili smo da deca ne ispaštaju zbog toga jer su ona najmanje kriva i to njihovi roditelji najbolje znaju. Srećom, sve je prošlo, rešena je upravljačka kriza i sada treba da se potrudimo da se klub ne vrati na nekakav početak, nego da bude koliko je to moguće sportski konkurentan. Mlađe kategorije su to povrdile, to je pokazatelj i to smo već znali da je Partizan u mlađim kategorijama dominantan, a to ne bi moglo tako da bude da se nije treniralo na Koštunjaku. Imamo za šta da se borimo, imamo decu koja imaju potencijal, a što se tiče problema, biće tu mnogo posla za upravu. Dobra stvar je to što tu nema nikoga ko je stranac u sportu, ljudi dobro znaju o čemu se radi, šta je ključno i bitno i da se ne može da postoji nešto važnije od samog vaterpola u Vaterpolo klubu Partizan“.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

Nažalost, najtrofejniji srpski klub je poslednjih godina u javnosti pominjan samo u kontekstu problema sa kojima se suočava.

„Šteta je napravljena, ove godine se dogodila kulminacija, a način na koji je Partizan percipiran sigurno nije afirmativan, već se govorilo stalno o Partizanu kao o problemu. To sigurno šteti klubu i ja sam bio toga svestan i kao igrač i kao trener, ali se time nisam bavio, niti ću. Sigurno je da nije dobro kada se klub pominje samo u tom kontekstu, da su se osvajale titule iz hladne vode, i tako dalje… Ti problemi neće nestati, nego treba da se rešavaju. Slika o Partizanu mora da bude potpuno drugačija, o Partizanu treba da se priča kao o klubu koji je u četiri od pet prvenstava za mlađe kategorije osvojio titule. I to je afirmativno. Tu je kvalitet i za to se vredi boriti, za sistem koji je odlika Partizana, za sistem koji je davao kvalitet i Srbiji“.

Uprava je preuzela svoj deo problema, a pred Korolijom je jedan – da sastavi ekipu i to u vreme kada se to ne radi.

„Nemamo mnogo izbora, prelazni rok traje još nekoliko dana, pa i da imamo finansije, da želimo da vratimo nekoga od naših bivših igrača teško je da bismo sada uspeli da nađemo ikoga ko je slobodan u ovom periodu. U boljim ligama se ugovori završavaju oko novogodišnji praznika, kod nas je avgust poslednji mesec za prelaske… Mi smo suštinski usmereni samo na našu decu, ali je problem što smo non-stop u odlascima. Nama odlazi po devet igrača, prošle godine je otišlo njih toliko, dakle devet nosilaca… I to kada se čuje ne shvata se šira slika, da se radi o igračima u koje je klub uložio sve što ima i da na njihova mesta ne dolaze pojačanja, nego neka nova, mlađa deca sa kojom ponovo treba raditi. To je nešto sa čim se hvatamo u koštac svake godine. Dakle, sklapanja ekipe nema, već suzbijanja redova i presabiranja, samim tim što imamo dva kluba u Superligi, Partizan i Banjicu, treba sastaviti dva tima. Da smo u junu mogli to da uradimo, to bi bilo mnogo kvalitetnije nego sada, ali nismo bili tada u mogućnosti, čekala se Skupština… Bolje je, samim tim što se ceo taj proces priveo kraju, ali sve to sada otežava meni posao kao treneru. Bez obzira na sve, ja nemam nikakvu vrstu pritiska osim onog koji namećem sam sebi, a to je da moji igrači za godinu dana budu bolji“, zaključio je Korolija.

Podsetimo, veoma burna godina u Partizanu završena je izborom nove uprave na čijem čelu se kao predsednik Upravnog odbora nalazi Jovan Lazarević, dok je za direktora imenovan nekadašnji golman Partizana i reprezentacije Nikola Kuljača, a u upravnom odboru su, između ostalih, i legende srpskog vaterpola, Filip Filipović, Stefan Mitrović i Milan Aleksić.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar