Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Po mnogima najbolji svih vremena nastavio da ređa kontroverze.

Kada se povede priča o najboljem igraču američkog fudbala svih vremena, Tom Brejdi je za veliki broj navijača na prvom mestu, gledajući samo umeće na poziciji kvoterbeka.

No, ako se pogleda šira slika, nasleđe koje će ostati za Brejdijem ima popriličnu mrlju, najviše zbog brojnih skandala koji su vezani za njega.

PROČITAJTE JOŠ...

O čuvenoj „Tuck game“, „Deflategate“ skandalu, nepružanju ruke Niku Folsu nakon izgubljenog Superboula smo već pisali, a bavili smo se i Brejdijevom mračnom stranom.

No, sve to je palo u zaborav nakon što je Brejdi izazvao novi haos – namerno, nenamerno, vreme će pokazati.

Brejdi je u februaru, nakon dve godine u redovima Tampa Bej Bakanirsa, odlučio da je vreme da se povuče, ali je u penziji izdržao tek oko mesec i po dana, pre nego što je objavio (ne)očekivanu odluku da se vraća.

Dve nedelje nakon toga, usledio je novi potres u vidu odlaska Brusa Arijensa sa klupe „pirata“ iz Tampa Beja. I na prvi pogled ništa nije sporno – trener je odlučio da ode nakon sezone u kojoj je ekipa ostala bez odbrane titule, skoro šest meseci pre naredne zvanične utakmice.

No, situacija je znatno komplikovanija i sam trenutak Arijensovog odlaska čudniji ako se malo „zagrebe“ ispod površine.

Naime, Arijens nijednom nije ni spomenuo da bi mogao da se povuče, čak je u maju 2021. tokom gostovanja na jednom podkastu rekao da planira da ostane na klupi najmanje do isteka ugovora (kraj sezone 2023).

„Nemam plan o odlasku u penziju. Trenutno, jedva čekam da odem na posao. Kad više ne bude zabavno, biće trenutak da se povučem“.

Šta se promenilo od maja 2021. do marta 2022? Pogotovo jer je kraj marta, bar kada je NFL u pitanju, izuzetno zakasneo trenutak za odlazak sa klupe, s obzirom na to da je do drafta, najvažnijeg događaja u predsezoni, ostalo manje od mesec dana, pa je i sam momenat u krajnju ruku čudan.

Prva stvar koja je pala ljubiteljima na pamet bilo je zdravlje, što je sam Arijens odbacio:

„Pre nego što počnete da spekulišete o mom zdravlju, nemojte. Osećam se najbolje u poslednjih nekoliko godina“, rekao je Arijens tokom jednog intervjua.

Logično, pažnja je preusmerena na drugu stvar – Brejdija.

Zvanično, i Brejdi i Arijens su istakli da „ne postoji nikakav problem“, doskorašnji trener je čak išao dotle da je „zahvalio Brejdiju jer ga je inspirisao u odluci da preseče“. No, da situacija nije baš toliko „čista“ kakvom se trude da je predstave pokazuju dve stvari.

Prvo je pozicija na koju je Arijens otišao. Iako sveže penzionisan, doskorašnji trener Bakanirsa nije napustio klub već je samo promenio funkciju i postao stručni savetnik, umesto da je odlučio da vreme posveti unucima.

U isto vreme, i sama reakcija Boulsa nakon što je imenovan za trenera govori sama za sebe:

„Prvo sam bio šokiran kada mi je Brus rekao. Što smo više razgovarali bilo mi je jasnije da je to želeo da uradi, i dugovao sam mu. Kada sam se uverio da je on OK i da mu ta odluka prija, bio sam više nego srećan da preuzmem“, otkrio je Bouls.

U čemu je „kvaka“?

U suštini, nije potrebno ići previše daleko da bi bilo razumljivo. Brejdijev odlazak u penziju izazvao je blagu paniku kod Brajana Glejzera, vlasnika ove franšize, pred kojim je tim počeo da se osipa.

Usledili su razgovori, ponuda koja je Brejdiju ponovo upalila onu iskru koja je nedostajala, i odluka koja se zasad pokazala ispravnom – ugovor su, iako slobodni agenti, produžili Leonard Fornet, Kris Gudvin, Đovani Bernard…

Ta ponuda nije finansijske prirode, pošto je Brejdi poznat kao čovek koji je neretko tim stavljao ispred sebe. Brejdija je nazad u Tampu privuklo ono oko što je i dovelo do razlaza sa Nju Ingland Pejtriotsima. U Bostonu se za sve pitao Bil Beličik, i onog momenta kada je Brejdijev uticaj počeo da podriva autoritet trenera hrvatskog porekla, započele su trzavice koje su kulminirale razlazom 2020. godine.

Zamenio je Brejdi hladni Masačusets toplom Floridom, a u Tampi mu je omogućeno ono što je u Petsima mogao samo da sanja – direktan uticaj na dešavanja u klubu. Gledajući Brejdijevu ambiciju i neverovatnu želju za pobedom, Arijens je tek prva „domina“, a krajnji cilj je apsolutna kontrola čitavog tima. Razlog? Krajnje jednostavan. Brejdi je ikona američkog fudbala, ali je i američki fudbal nešto bez čega momak iz San Matea u Kaliforniji teško da bi mogao da izdrži duže od nekoliko nedelja, a kako je kraj karijere sve bliži, pravi je trenutak da se pažnja sa terena prebaci na dešavanja iza i naprave prvi koraci za ulasku u legendu i među rukovodiocima, pošto je prijem u Kuću slavnih u Ohaju već pečatiran, samo se čeka datum.

BONUS VIDEO Svi detalji karijere Toma Brejdija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare