Tom Brejdi, Majkl Džordan i Mihael Šumaher
Tom Brejdi, Majkl Džordan i Mihael Šumaher Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER/USA TODAY Network / ddp USA / firo Sportphoto/ / AFP / Profimedia

Od samog početka bilo je "klimavo", sada je i definitivno - jedan od najboljih je brže izašao iz penzije nego što je u nju ušao, ali nije prvi "penziner" koji se vratio sportu koji ga je proslavio.

Tom Brejdi je prvog dana februara objavio da se „povlači nakon uzbudljive „vožnje“ i 21 godine u najjačoj ligi na svetu kada je američki fudbal u pitanju. Mesec i po dana kasnije, Brejdi je gostovao na utakmici Mančester junajteda protiv Totenhema, a nakon što je Kristijano Ronaldo sa tri gola doneo svom timu veliku pobedu, po mnogima najbolji kvoterbek u istoriji američkog fudbala se našao na terenu gde je razgovarao sa Portugalcem.

#related-news_0

Na pitanje zvezde Mančester junajteda da li je Brejdi „definitivno završio“, usledio je krajnje nemušt odgovor koji niko zapravo nije uspeo ni da dešifruje, jedino je bilo jasno da nije rekao decidno „da“. Razlog je postao poznat samo par sati kasnije, pošto je Brejdi na društvenim mrežama objavio da se vraća:

„U poslednja dva meseca shvatio sam da je moje mesto i dalje na terenu, a ne na tribinama. To vreme će doći. Ali nije sada.Volim svoje saigrače, i volim svoju porodicu koja me podržava. Bez njih, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Vraćam se za svoju 23. sezonu u Tampi. Imamo nedovršen posao“, napisao je on i potvrdio da će neka druga karijera morati još malo da sačeka.

No, Brejdi nije samo napravio novi korak ka istorij američkog fudbala, već je postao i deo izuzetno elitnog društva koje čine sportisti koji nisu mogli tek tako da okončaju vrhunsku karijeru, već su morali da se vrate i dodatno „utabaju“ put ka legendi.

Dosadašnje karijere Toma Brejdija možete da se podsetite na snimku ispod:

Prvi među njima, i možda najbolji za povlačenje paralele sa Brejdijem, je Majkl Džordan. Najbolji košarkaš u istoriji „igre pod obručima“ je u čak dva navrata prekidao penziju. Prvo je igrao od 1984. do 1993. godine, kada je, nakon smrti oca, otišao iz lige, ali se vratio 1995. godine. Nakon što je osvojio još tri titule i došao do brojke od ukupno šest, Džordan je 1998. ponovo otišao iz NBA lige, da bi drugi povratak usledio u dresu Vašington Vizardsa, ali period od 2001. do 2003. nije doneo previše toga dobrog, pa je treći odlazak u penziju bio trajne prirode.

Iz penzije se u NBA vratio i Medžik Džonson. Legenda Los Anđeles Lejkersa igrao je od 1979. do 1991. godine za „jezerdžije“, osvojio pet titula, pre nego što je u prvoj godini poslednje decenije 20. veka napustio košarkaške terene. No, 1996. se vratio kao trener-igrač, ali se nije zadržao. Treći povratak je došao u vidu nastupa za švedski M7 Boras u sezoni 1999/2000, kada je odigrao pet utakmica, da bi potom nosio dres Grejt Dejnsa iz Danske.

Takođe, Brejdijevim stopama bi mogao da krene i Rob Gronkovski, saigrač iz perioda kada je igrao za Nju Ingland Pejtriotse. Popularni Gronko je „okačio patike o klin“ po završetku sezone 2017/2018, da bi potom prihvatio poziv i Boston zamenio Floridom, gde je sa Brejdijem bio jedan od nosilaca igre i najvažnijih „šrafova“ u osvojenom Superboulu 2021. godine. Iako nije bilo zvanično, sve je ukazivalo na to da je i Gronovski završio karijeru, ali bi Brejdijev poziv mogao možda i najboljeg tajt enda u istoriji američkog fudbala da vrati u NFL.

Vredi istaći i Maršona Linča, legendu Sijetl Sihoksa. Čuvena „Zver“ je u penziju otišao na dan kada su Denver Bronkosi i Karolina Pantersi igrali 50. izdanje Superboula, ali je poziv Oukland Raidersa, kluba iz njegovog rodnog grada, naterao Linča da se vrati i odigra još dve sezone, pre nego što je još jednom presekao.

Još jedan veliki šampion se vraćao iz penzije – Mihael Šumaher je nakon sedam osvojenih titula prekinuo karijeru 2006. godine, ali je posle četiri godine pauze 2010. prihvatio poziv Mercedesa i seo u bolid „srebrne strele“, ali… čuveni Šumi prvu sezonu nije završio sa pobedom, pol pozicijom, najbržim krugom niti podijumom, uz tek 72 osvojena boda i devetim mestom.

Godinu dana kasnije uspeo je da osvoji jedno treće mesto na Velikoj nagradi Evrope u Valensiji, takođe je postao tek drugi vozač u istoriji sa 300 odvezenih trka, ali nije ponovio uspeh iz Ferarija.

Penziju je prekinuo i Fernando Alonso, i to nakon dve godine, pošto je 2019. okončao karijeru, a 2021. ponovo seo u bolid i u najbržem cirkusu na svetu seo, ovog puta u bojama Alpine – nekadašnjeg Renoa.

Iz penzije su se, takođe, vraćala i neka velika imena u drugim sportovima.

Teniserka Martina Hingis je u dva navrata prekidala penziju – prvi put 2003. godine, kada je imala samo 22, povrede su je naterale da se povuče, ali je dve godine kasnije ponvo zaigrala. Povratak je trajao do 2007, kada je usledila suspenzija nakon što je bila pozitivna na kokain, zbog čega je bila suspendovana na dve godine, zbog čega se po drugi put povukla. No, ponovo je želja za takmičenjem bila jača, pa je 2013. ponovo igrala, ovog puta uglavnom u dublu, i to sa uspehom, pošto je u jednom momentu bila i najbolja na svetu, da bi 2017. definitivno rekla „zbogom“ tenisu.

Belgijanka Kim Klajesters je napravila pauzu od dve godine pre nego što je 2009. ponovo zaigrala nakon rođenja deteta, a ponovo se povukla 2012. No, sedam godina kasnije, Klajsters se po drugi put vratila tenisu, i još uvek pokušava da se probije nazad na WTA tur, dok je Žistin Enan 2008. otišla u penziju, pre nego što je 2010. ponovo počela da igra, da bi 2011. i denitivno završila karijeru.

Iz penzije su izlazili i plivač Majkl Felps, bokserske legende Muhamed Ali i Džordž Forman…

BONUS VIDEO Novak i Jelena Đoković plešu u restoranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar