Foto: FIVB/volleyballworld

Odlična pozicija Srbije pred početak drugog kruga.

Maestralnom partijom protiv selekcije SAD, zvaničnog olimpijskog šampiona i pobedom od 3:0 Srbija je spustila zavesu na prvi deoo Svetskog šampionata u Poljskoj.

Ne računajući nešto slabije izdanje i mučenje sa selekcijom Bugarske, izabranice Danijela Santarelija pokazale su zavidan nivo forme i najbolje sačuvale za meč sa Amerikankama koje su jedan od glavnih favorita za titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je ova selekcija pretrpela promene u odnosu na osvajanje titule pre četiri godine, pokazala je da ima kvalitet da ode do kraja, a situacija se za sada doboro razvija.

Srbija je prenela maksimalnih devet bodova i na taj način gotovo obezbbedila mesto među četiri najbolje keipe u drugoj rundi i plaman u četvrtfinale jer će biti teško prokockati prednost od pet bodova koliko zaostaje prvi tim ispod crte.

Naravno, treba biti oprezan jer su protivnice iz grupe B sa kojom se naša selekcija ukrstila nezgodni i ujednačenog kvaliteta sa potencijalom da naprave iznenađenje, ali je Srbija ta koja će se pitati, a dva dana odmora će biti dovoljna da se devojke odmore i pripreme za nove izazove.

Srbija će prvi meč igrati sa domaćinom Poljskom od 20.30 u utorak spektaklu pred punim tribinama.

Poljakinje su prenele četiri boda i već su doživele dva poraza, a isto toliko bodova je prenela i Dominikanska republika protiv koje igramo u sredu od 19 časova.

Potom sledi dan pauze i okršaj u petak od 15 časova protiv selekcije Tajlanda koja ulazi u drugu fazu sa pet bodova, a poslednji meč će odigrati u subotu od 17.30 protiv selekcije Turske koja takođe ima pet bodova iz prve faze.

Sistem je takava da se i u četvrtfinalu i u polufinalu ukrštamo sa timovima iz iste grupe. U slučaju prvog mesta, ponovo bi Srbija za rivala imala nekog od protivnika od kojih je objektivno bolja i sve je izvesniji novi okršaj sa Amerikankama u polufinalu.

Nije lako tako dobru selekciju pobediti dva puta na istom takmičenju, ali su devojke pokazale da imaju recept i to će biti značajno za njihovo samopouzdanje.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije; Foto: FIVB

Kada je u pitanju individualni učinak u prvoj fazi, neprikosnoveni lider ove generacije je Tijana Bošković. Sjajna srpska korektorka je najefikasnija igračica ove ekipe i na njenim krilima.

Boškovićeva je za sada peta najbolja poenterka na čitavom prvenstvu sa 94 osvojena poena alistu predvodi Belgijanka Herbots Brit sa 123.

Kada se gledaju samo poeni iz napada, Boškovićeva je i u toj kategoriji peta sa 81 osvojenim poenom.

Tijana Bošković je i najefikasnija serverka našeg tima i 14 ukupno na prvenstvu.

Što se tiče najboljih blokerki na turniru, Jovana Stevanović je na 15. mestu sa 13 poena.

Najbolja u prijemu je Teodora Pušić koja je u tom segemntu 15. na turniru.

Što se tiče ostalih igračica, nijedna nije statistički u samom vrhu, ali je ova ekipa Danijela Santarelija u prednosti zbog činjenice da skoro na svakoj poziiji postoje po dve opcije i u zavisnosti od raspoloženja i tipa protivnika selektor može da bira opvciju i ovaj tim učini dodatno nepredvidivim.


Raspored mečeva Srbije u drugoj fazi

4.10 Srbija – Poljska 20.30

5.10 Srbija – Dominikanska republika 19.00

7.10 Srbija – Tajland 15.00

8.10 Srbija -Turska 17.30


BONUS VIDEO Tijana Bošković nakon velike pobede protiv Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar