Foto: EPA-EFE/Jennifer Lorenzini

Legendarni vozač Formule 1 Mihael Šumaher debitovao je pre tačno 30 godina u Belgiji.

Šumaher je popunio mesto Bertrana Gašoa, vozača Formule koji je u Londonu doživeo nepriliku i sukob sa takstitom, posle čega je završio u zatvoru.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je mladi Nemac dobio priliku da debituje i svojih „pet minuta slave“ pretvorio je u sedam titula prvaka Formule 1 do 2004. godine, vozeći za Džordan, Beneton, Ferari i Mercedes.

„Decembra 1990. bio sam u Londonu i vozio sam auto svoje devojke, francuski auto i kod sebe sam imao suzavac, jer je u Francuskoj to smatrano savršenim sredstvom za odbranu“, objasnio je Gašo u podkastu „Beyond the Grid“.

Taksista je hteo da ga „iseče“ na putu, a Gašo se kaje što ga nije pustio.

„Kad smo stigli do ugla kod Hajd parka, ja sam išao na sastanak sa Karltonom Tauersom i Edijem Džordanom, a Edi je bio nekoliko vozila iza mene dok smo pričali telefonom. Taksista i ja smo se posvađali i bio sam glup što nisam popustio“, kaže Gašo.

Zakačili su se branik o branik, nije bilo štete, ali je taksista „poludeo“ i izašao iz auta, otvorio vrata od Bertranovog automobila i pričao da će „ga ubiti“.

„Nisam imao goru ideju nego da iskoristim suzavac i poprskao sam ga, pa sam mu rekao da ‘se izgubi’. Nisam znao da se suzavac u Britaniji smatra oružjem“, priča Gašo.

Tu dolazi do debija Mihaela Šumahera koji je dobio šansu u Belgiji na stazi Spa, 25. avgusta 1991. godine.

Mik Šumaher šampion je Formule 2 i od sledeće sezone voziće Formulu 1
Mik Šumaher; Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

I dok je Gašo „gulio“ u zatvoru, Šumaher se odlično pokazao na debiju i kasnije postao legenda motosporta.

„Prvi put kad je neko spomenuo Šumahera, bilo je u zatvoru. Prišao mi je jedan od čuvara i pitao me da li znam da Šumijev debi. To neću zaboraviti. Čuvar je rekao: ‘Ovaj novi dečko kog su angažovali je toliko dobar, da im više nisi potreban, pa možeš da ostaneš ovde’. Čuvar bi stalno dolazio i svaki put kad prođe pravio bi zvuk Formule 1, kunem se“, ispričao je Gašo.

Inače, o Šumaheru se pravi i dokumentarac koji se zove po njegovom prezimenu i izlazi 15. septembra u saradnji Formule 1 i Netfliksa. Podsećamo, Šumaher je 2013, godinu po završetku karijere doživeo nesreću kada je na skijanju udario glavu i od tada do danas se oporavlja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar