Sudija pogođen u klavu
Foto: Youtube/Screenshoot

Sudije na sportskim terenima ne spadaju u baš preterano popularne aktere, a njihovo prisustvo i način na koji sude mogu izazvati brojne kontroverze i polemike u javnosti. Ali postoje trenuci kada navijači uživaju, a vezani su za sudije.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju su momenti koji završe na raznim kompilacijama, gifovima, viralnim porukama ili zabavnim mimovima. Obično bi to bile situacije kada se sudija nađe na putu lopte, ili igrač slučajno naleti na njega.

Ipak, neki momenti na kraju i nisu bili tako smešni i zabavni jer su arbitri iznošeni sa terena zbog ozbiljnosti povreda.

Poslednja u nizu nezgoda desila se nedavno, kada je NBA sudija prvo povredio članak, a taman kad se oporavio, dobio je loptu u međunožje, kada ga je Dario Šarić, igrač Finiksa, nespretno povredio.

Jedna od najbizarnijih sudijskih povreda desila se 2017. godine, kada je NBA zvezda Rasel Vestbruk krenuo ka svojoj klupi i bacio jednu loptu koja je pogodila sudiju u glavu. Vestbruk je zbog toga dobio tehničku grešku koja mu je bila deseta te sezone, pa je morao da se izvinjava posle meča.

Utakmica koledž košarke iz 2014. godine izmešu La Sejla i Vanderbilta, imala je neobičan početak. Sudija Rik Kroford je podbacivao loptu kada ga je prilikom doskoka jedan igrač laktom udario u glavu, nakon čega je sudija grogiran ostao da leži na parketu, a lekari su morali da dotrče i da mu ukažu pomoć.

Hokej je jedan od najopasnijih sportova jer su se na utakmicama često dešavale brutalne povrede nakon udaraca pakom, štapom ili klizaljkama, a bilo je i smrtnih slučajeva. Ipak neke od povreda bile su čiste nezgode.

Jedan od bizarnijih momenata bio je u NHL finalu 2012. godine kada se sudija našao na putu igrača Nju Džersi Devilsa koji ga je oborio, što je dovelo do gola Los Anđeles Kingsa. Sudija je stradao, a pri tom uticao i na rezultat utakmice.

Fudbalske linijske sudije nalaze se na nezgodnom mestu bar kada je u pitanju blizina navijača. Na utakmici Lige Evrope 2018. godine, igrane u Gracu, u kojoj je domaći Šturm dočekao AEK Larnaku, linijski sudija je pogođen plastičnom čašom u glavu nakon čega je završio na zemlji obliven krvlju. Frederik Klajver, pomoćnik kojeg je čaša pogodila, ubrzo je iznet sa terena, a zamenio ga je četvrti sudija.

Kada je boks u pitanju, sudijske povrede nisu neuobičajene, jer se borba ponekad toliko rasplamsa da se sudija jednostavno nađe na pogrešnom mestu pa se umesto boksera nađe nokautiran na podu ringa.

Ipak, jedan od najbizarnijih slučajeva desio se u Zagrebu na Evropskom prvenstvu 2014. godine, na takmičenju omladinaca kada je hrvatski bokser Vido Lončar nakon poraza u meču teške kategorije od Litvanca Algirdasa Baniulisa nasrnuo na sudiju i brutalno ga pretukao dok je njegov rival pobegao glavom bez obzira. Lončara koga su jedva obuzdali kasnije su doživotno suspendovali iz boksa.

Sudije su često na meti kritika, a ni fizički im nije uvek lako. Nekada su to nesrećni slučajevi, nekada su besni navijači, a nekad i sami sportisti. Zato je suđenje vrlo često „opasan sport“.

I za kraj kao bonus, možete pogledati i jednu od najzanimljivijih kompilacija sa sudisjkim „stradanjima“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar