Foto: Starsport, EPA/EFE

Iako je za veliki broj država još uvek potrebna viza, čini se da pasoš republike Srbije ima težinu, pošto broj sportista koji žele to očigledno veoma dragoceno parče papira raste maltene iz meseca u mesec. Samim tim, i broj onih koji isto dobijaju je takođe sve veći.

Poslednji u nizu sportista koji je „zaradio“ srpske papire je Gelor Kanga. Fudbaler Crvene zvezde je u dresu tima sa Marakane dosad proveo ukupno tri godine – godinu i po u prvom, i godinu i po u drugom mandatu, pa je ispunio uslov, što su crveno-beli iskoristili kako bi smanjili broj stranaca i otvorili još jedno mesto za pojačanje iz inostranstva.

„Prima se u državljanstvo Republike Srbije Gelor Vilijam Kanga Kaku rođen 1. septembra 1990. godine, u mestu Ojem, Republika Gabon, državljanin Republike Gabon“, saopšteno je i ozvaničeno u Službenom glasniku.

Pre njega, u julu je državljanstvo Srbije dobio i El Fardu Ben, kao i vezista crveno-belih koji igra kao pozajmljen fudbaler u Metalcu, Ganjanin Ričard Odada.

No, to je tek početak niza.

Pre Odade, Bena i Kange, srpsko državljanstvo dobio je veliki broj stranih sportista.

U februaru 2021. godine Kori Volden, košarkaš Crvene zvezde, postao je zvanično državljanin Srbije nakon što je godinu dana proveo u Partizanu, a potom prešao u Zvezdu.

Partizan je 2016. godine problem sa strancima „rešio“ tako što je Adin Vrabac dobio pasoš, Markus Pejdž je isto uradio 2019, dok je Zvezda to učinila sa Dilanom Enisom i trenutnom „udarnom iglom“ večitog rivala, Kevinom Panterom 2020. godine.

Među vlasnicima srpskog pasoša od igrača koji su nosili dres Zvezde tu su još Demarkus Nelson i Čarls Dženkins.

Što se tiče košarke, od „naturalizovanja“ igrača nisu bežali ni u Košarkaškom savezu Srbije, pošto su pasoš Srbije dobile Danijel Nikol Pejdž i Ivon Anderson, jedna od najboljih igračica Srbije i među najzaslužnijima za titulu prvaka Evrope.

Kada je fudbal u pitanju, na spisku se nalazi Gabrijel Kortova Kleverson Kleo, nekadšanji napadač Crvene zvezde koji je potom postao ljubimac navijača Partizana (2010), ali i dvojac Crnogoraca koji su igrali u Zvezdi, Stevan Reljić i Marko Vešović.

Srpske pasoše svojevremeno su dobili i šahistkinja Irina Čoluškina, džudisti Dmitri Gerasimenko, Aleksej Nefedov i Mihail Morohojev, hokejaš Pavel Popravka, kanuistkinja Damla Ružičić-Benedek, rvači Zurab Datunašvili i Mihail Kadžala, vaterpolista David Levanović Kikaleišvili, tekvondoista Dmitrij Nagajev, plivač Arkadij Vjačanin…

BONUS VIDEO Komična scena Novaka Đokovića, imao minut da se pripremi za uključenje pa napravio šou

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar