Velimir Stjepanović, jedan od najboljih plivača Srbije, govorio je za Nova.rs o pripremama za Olimpijske igre, ali i kako bi mogao do medalje u Tokiju.

PROČITAJTE JOŠ

Istakao je da je zadovoljan učinjenim do ovog trenutka, ali da će izuzetno bitno biti Evropsko prvenstvo, koje je na programu od 10. do 23. maja u Budimpešti.

„Zadovoljan sam pripremama, prošle nedelje sam imao težak program, ali već ove nedelje se osećam mnogo bolje, mnogo brže plivam. Imamo Evropsko prvenstvo za mesec dana, što nam je neka priprema i pokazatelj u kojoj smo formi. Ima nas 12 koji idemo na EP i nadam se da ćemo da se kvalifikujemo za neku štafetu za Olimpijske igre. To bi bilo sjajno! To stvarno želim za plivače iz Srbije i sebe, to je velika stvar da se uopšte kvalifikuješ jer su baš jake zemlje“, rekao je Stjepanović za Nova.rs.

Naveo je da gleda samo sopstveni učinak.

„Na Košutnjaku treniram, dajem sve od sebe, kao i uvek na svakom takmičenju. To je jedino što imam u svojoj kontroli, da uradim najbolji posao koji mogu, ne mogu da utičem na druge, pa mi je cilj da ostvarim najbolja lična vremena.“

Trenutno drži državni rekord na 200 i 400 metara slobodnim stilom, te na 200 metara delfin stilom. Plasirao se na Olimpijske igre u doba koronavirusa, tako što je na trci od 400 metara slobodnim stilom posle 200 metara zaustavio štopericu na 1:46,99, tri stotinke ispod norme. Ovo će biti njegove treće Olimpijske igre nakon Londona i Rio de Žaneira.

Objasnio je da će ukoliko popravi svoj sopstveni rezultat verovatno stići i do postolja.

„Ako bih oborio lični rekord to je već pitanje medalje, koja je i te kako moguća. Ako pobedim sam sebe, to je šansa za medalju.“

Sportiste očekuje i čitav niz jedinstvenih protokola zbog koronavirusa, pa će ove Olimpijske igre po tome biti potpuno specifične.

„Ima čitava knjiga pravila i protokola, moramo 10, sedam i tri dana pre takmičenja da uradimo PCR testiranja. Pre polaska radimo još jedan, na aerodromu još jedan, a onda i u olimpijskom selu i imaju pravo da nas testiraju kada god. Maske su obavezne, ali mi plivači ne moramo da nosimo maske u vodi, na sreću (smeh). Biće drugačije, ne može da se gledaju kao normalne Olimpijske igre. Neće biti publike, bitno je da mi imamo svoje navijače, tačnije naše sportiste koji će doći. Plivači će doći da nas podrže, ali ne znam da li mogu drugi sportisti da dođu, ali ako može verujem da će ljudi biti tu da nas podrže“, završio je Stjepanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar