Foto: Kajakaški savez Srbije

Kajakaški savez Srbije iznenađen je odlukom u vezi sa novim programom takmičenja za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Prema predlogu Upravnog odbora Međunarodne kajakaške federacije, na OI 2024. biće samo 10 disciplina u sprintu umesto dosadašnjih 12. Dva preostala mesta dodeljena su takozvanom „ekstremnom slalomu“.

PROČITAJTE JOŠ

“Veoma sam zabrinut, pre svega, zbog načina na koji je takva odluka doneta. Neverovatno je da se olimpijski program menja bez prethodnih konsultacija sa bilo kim, niti sa nacionalnim savezima niti takmičarima, već da se cela kajakaška porodica dovede pred svršen čin. Međunarodna kajakaška federacija je i nastala na osnovu takmičenja u sprintu, a ovakva trgovina kvotama i disciplinama na najvećem sportskom takmičenju deluje bezobzirno, neozbiljno i sa sobom potencijalno nosi velike posledice po naš sport”, naglasio je predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.

Takmičenja u sprintu na poslednja tri svetska prvenstva beleže rekordan broj učesnika, kao i rekordne posete publike. Upravo zbog toga je odluka o smanjenju broja disciplina u sprintu u najmanju ruku nejasna.

Takođe, uvrštavanje discipline koja je još uvek praktično nepoznata u olimpijski program, samo dve i po godine pre kvalifikacija, šalje pogrešnu poruku, pre svega, takmičarima, kao i ostalim zainteresovanim stranama.

Mirko Nišović; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

“Promena olimpijskog programa samo tri godine pre narednih Igara je neozbiljna i bezobzirna pre svega prema aktivnim takmičarima, ali i prema novim nadama našeg sporta, koji tek treba da se opredele za disciplinu. Takođe je nejasno i kako je moguće da u olimpijski program bude uvrštena disciplina koja još nije dovoljno razvijena niti popularisana u većini članica ICF. S obzirom na to da još ne znamo konačnan predlog programa za takmičenja u sprintu za Olimpijske igre 2024. godine, nadam se da će oni koji su izabrani da čuvaju naš sport dobro razmisliti pre nego što donesu tako važnu odluku”, izrazio je zabrinutost olimpijski šampion iz 1984. godine.

S obzirom na negativne i emotivne reakcije naših reprezentativaca, ali i najvećih imena iz drugih zemalja, Kajakaški savez Srbije nada se da će Međunarodna kajakaša fedaracija i Međunarodni olimpijski komitet preispitati takvu odluku i da će ubuduće odluke koje se odnose na budućnost sporta donositi pravovremeno, transparentno i u saradnji sa svima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar