Foto: Promo

Predstavljen je i prvi studentski esports tim u regionu LINK eSports

Sportski savez Srbije jedanaesti put je organizovao specijalizovani sportski sajam koji je trajao od 23. do 25. septembra, gde se predstavila i esports industrija. Koliko je važna ukazuju podaci da je gejming tokom dve pandemijske godine zabeležio dupli rast prihoda.

Zapošljava i veliki broj različitih stručnjaka među kojima ima i stranaca iz raznih zemalja, posebno iz Rusije tzv. data analitičara, zatim web i game dizajnera, kojih nedostaje delimično zbog odlaska iz zemlje, a delimično i zato što još nema školskih i obrazovnih programa za ta specijalna zanimanja i veštine.

PROČITAJTE JOŠ

“Uprkos svim izazovima, već sada i petu godinu za redom, svojim poslovnim odlukama trudimo se biti u korak sa svetskim trendovima, a činjenica da se malo koji esport savez može pohvaliti petom godinom postojanja godišnjica koja govori sama za sebe“, izjavio je Ninoslav Štefanek, generalni sekretar Srpskog esports saveza.

Osim predstavljanja na Sajmu sporta, Štefanek je takođe rekao da je Srbija primljena u Evropski amaterski esports savez (EAES), i to kao prva iz regiona, ali zanimljivo i pre Slovenije i Hrvatske koje imaju razvijenu esports scenu. Kroz Evropsku federaciju biće dostupna podrška kroz EU programe što do sada nije bio slučaj, zatim regionalna saradnja i učenja od zemalja koje esport tretiraju kao sport i daju im isti status kao fudbal ili košarka.

„S obzirom na to da esport beleži godišnju stopu rasta, promocija na sajmovima i stranim tržištima od izuzetne su važnosti. Većina srpskih igarača prepoznata je na međunarodnom nivou, ali moramo biti prepoznati i od strane domaćih političara kako bismo zadržali taj nivo uspeha. Ulazak u EAES daće taj glas u Evropi, ali i priliku da se za njih više čuje i u Srbiji. Ulazak u EAES trebalo bi domaćim fakultetima da omogući još bolju promociju i umrežavanje i ne sumnjamo kako će ove brojke u budućnosti još rasti, a već na jesen Novi Sad i Beograd biće domaćini dva velika događaja, Vibe Festival i Gamescon. Srećni smo što Sportski savez Srbije sistemski prati i podržava industriju i što je ove godine deo toga preuzeo ‘na sebe’ i odlučio da predstavi i esport”, poručio je Štefanek, zaključivši da će gaming industrija u Srbiji sigurno rasti i čime definitivno ulazi u red industrija koje znatno pridonose srpskoj privredi.

Rastu te industrije svakako pomaže i veliko zanimanje za kompjuterske igre, potom popularnost srpskih igara u svetu, ali i mnoga nacionalna i međunarodna takmičenja u esportu, koja najčešće imaju i velike nagradne fondove za pojedinačne i timove pobednike. Jedan od timova koji je predstavljen na Sajmu sporta je LINK eSports, prvo studentsko udruženje. Doc. dr Milena Ilić, predstavnik LINK eSports, naglasila je da je za njih to važan deo poslovanja, na čemu rade od početka 2022. godine, jer je esport jako privlačan mladima i da je u pripremi „distance learning program“ kao doprinos edukaciji odgovornog bavljenja esportom i gejmingom.

“LINK eSports je deo LINK Educational Alliance. Osnovan je radi promocicije značaja esporta među učenicima i studentima. Udruženje doprinosi razvoju esporta u Srbiji i na Balkanu. Članovi LINK eSports su učenici i studenti naših srednjih škola i fakulteta“, rekla je Milena Ilić.

BONUS VIDEO Publika u Tel Aviviu pozdravila Novaka Đokovića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar