Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

Reprezentacija Srbije od 8. do 14. marta igra kvalifikacije za Svetski kup po novim pravilima koja važe od početka ove godine.

„Delfini“ sa novim selektorom Urošem Stevanovićem, posle mnogo bure u domaćim vodama oko zabrane kapitenu Nikoli Jakšiću, u Podgorici igraju protiv Australije, Grčke, domaćina, Španije i Gruzije.

Izgleda da je i srpski vaterpolo uspeo da se pokvari, iako je godinama delovao nedodirljivo sa šampionskim sjajem. Nažalost, uprljala se ta voda koja je iznedrila asove za pamćenje, a kako se bura polako smiruje, vreme je da se sva pažnja usmeri na bazen.

U njemu će reprezentacija Srbije biti bez Nikole Jakšića, odlukom njegovog kluba Novog Beograda, koji je zabranio kapitenu nacionalnog tima da se zbog povrede (ili nedovoljno zalečene povrede) odazove selektoru Urošu Stevanoviću.

PROČITAJTE JOŠ

Tim povodom su se oglasili trener Živko Gocić i direktor kluba Slobodan Soro, kluba na čijem je čelu Aleksandar Šapić, a Gocić je rekao da je samo njegova odluka da ne pusti Jakšića.

Kako bilo, vaterpolisti Srbije svakako će oslabljeni probati da se domognu Svetskog kupa, a prvi meč kvalifikacija igraju 8. marta protiv Australije (15.30), dva dana kasnije je utakmica protiv Grčke (19.30). Derbi sa Crnom Gorom je 11. marta (17.30), sledi duel protiv Španije dan kasnije (19.30) i na kraju, 14. marta, „delfine“ čeka okršaj sa Gruzijim (17.30).

Druga grupa se igra u Zagrebu u istom terminu, a nastupaju Hrvatska, Italija, Mađarska, Francuska, SAD i Japan. Finalni turnir je u Los Anđelesu krajem juna, a učestvovaće po tri najbolje ekipe iz grupa u Podgorici i Zagrebu, i dve ekipe iz Divizije 2 čije će utakmice biti odigrane prve nedelje maja u Berlinu.

Kvalifikacije za Svetski kup biće prvo takmičenje u Evropi koje će se igrati po izmenjenim pravilima koja se tiču propisa oko dva metra, peterca, isključenja i agresivne igre.

Međunarodna organizacija vodenih sportova odlučila je da promoviše i novu loptu u Podgorici i Zagrebu, proizvođač tvrdi da je za 26 odsto poboljšano njeno ponašanje u vodi.

Foto: EPA-EFE/Sandor Ujvari

Pravilo dva metra

Prostor u kojem važi takozvano pravilo dva metra je malo sužen i više se ne odnosi na celu širinu bazena, već dva metra od gol-linije prema sredini (kao i do sada), te dva metra od desne i leve stative. Sličan je petercu u fudbalu, a na dva metra od stativa biće jasne oznake, najverovatnije u crvenoj boji. U praksu ova promena znači da je igrač tik do korner linije, ali dalje od dva metra od stative, ne ugrožava taj golmanski prostor i nije u prekršaju.

PETERAC

Vrlo zanimljiva odluka, jer sudija sada ne mora odmah da prekine igru, može da odloži odluku o kaznenom udarcu, kako bi sačekao da vidi da li će se postići gol. Obavezno mora podignutom rukom da označi u toku akcije da se radi o potencijalnom petercu i ukoliko se ne postigne pogodak, može naknadno da ga dosudi. Ako napadač zatrese mrežu, pogodak se priznaje i nema potrebe za petercem.

Treća promena tiče se tokom izvođenja peterca – osim golmana i izvođača, svi ostali igrači moraju da budu šest metara od gol-linije, ne pet kako je do sada bilo, i najmanje tri metra umesto dosadašnja dva od izvođača. Ovo daje dosta veću mirnoću izvođaču i stavlja ga u povoljniji položaj ako se lopta odbija.

Isključenje bez lopte

Ovo su česte situacije koje su bile bolje nego sam peterac. Igrač nad kojim je suđen prekršaj u gužvi ostao bi slobodan, jer bi njegov čuvar napuštao igru, a sa spoljne linije bi mu saigrači brzo dodavali loptu za zicer. Sudijama je sada sugerisano da moraju da pokažu broj igrača koji je isključen i nakon toga označe izvođenje prekida, što daje mogućnost ekipi koja se brani da se postavi.

Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

KARTONI

Žuti karton sada mogu da dobiju i igrači i službene osobe na klupi, dosad su oni odmah dobijali crveni za slučaj nesportskog ponašanja, glasnog negodovanja sudijama… Izuzetak je bio i ostao jedino glavni trener koji je mogao da dobije i žuti, pa i crveni, s tim da i dalje može da dobije direktan crveni karton. U tom slučaju njegovu ulogu preuzima pomoćni trener ili kapiten ekipe.

NASILNA AKCIJA

To je novi termin koji menja dosadašnju brutalnost. „Violent action“ ili nasilna akcija nosi automatski jednu ili dve utakmice zabrane igranja.

BONUS VIDEO Savić iznenadio sve: Agonija završena, odluka da Mandić ne igra nije moja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar