Zurab Datunašvili
Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Kandidati za odličja su Viktor i Mate Nemeš, Zurab Datunašvili, Branko Kovačević, Sebastijan Nađ, Stevan Micić i Ana Fabijan.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, uoči Evropskog prvenstva u Budimpešti, poručio je da je uveren u nove uspehe i da za budućnost jednog od najtrofejnijih srpskih sportova ne treba brinuti.

Najbolji srpski rvači već desetak dana su u Zrenjaninu, na završnim pripremama za šampionat koji će se od 28. marta do 3. aprila održati u glavnom gradu Mađarske.

PROČITAJTE JOŠ

Srbiju ce predstavljati 12 takmičara: osam u grčko-rimskom stilu, trojica u slobodnom stilu, a u konkrenciji dama Ana Fabijan.

Sjajnu uvertiru za seniorski šampionat srpski rvači imali su na kontinetalnom prvenstvu do 23 godine u Bugarskoj, gde su početkom marta osvojene dve medalje. Bronzom se okitio Branko Kovačević, a srebro je osvojila Ana Fabijan, čime je nastavljen kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

„Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima. To govori da za budućnost srpskog rvanja ne treba brinuti. Pokazali smo i još jednom dokazali da se dugogodišnje ulaganje isplati i da daje rezultate. Stasava nam generacija rvača koja je godinama unazad bila na pripremama sa najboljim seniorima i očigledno je da su uz njih sazrevali na pravi način, za najveće domete i vrhunske svetske rezultate. Posebno sam zadovoljan medaljom Ane Fabijan, jer je to potvrda da i rvanje za žene u Srbiji ima veliku perspektivu“, rekao je Trajković.

Svi u stručnom štabu državnog tima, kao i srpski rvači isticali su izuzetno kvalitetne pripreme koje su sprovedene od početka godine.

Posle visinskih priprema, reprezentativci su trenirali su u Poreču, gde se okupilo oko 150 najboljih rvača iz cele Evrope. Potom se radilo u Bugarskoj, uz učešće na Svetskom kupu u Sofiji, a finalna forma ovih dana brusi se u Zrenjaninu.

„Godinama unazad imamo izvanrednu podršku države, kao i Olimpijskog komiteta Srbije, a mi kao Savez se trudimo da uz tu kontinuiranu podršku obezbedimo najbolje uslove za naše sportiste. U prilog tome svedoči podatak da su naši rvači preko 220 dana godišnje na pripremama što se pokazalo kao dobar koncept, jer nam donosi vrhunske rezultate. U Savezu vodimo takvu politiku da najbolje rvače iz klubova u Srbiji držimo na okupu što je moguće duže kako bi oni uz kvalitetan sparing i potpuno profesionalni rad ostvarili najbolje moguće rezultate. Moram da naglasim da su naša dostignuca na nivou, ako ne i bolja od rvačkih velesila kakve su bile Poljska, Bugarska, Nemačka i Rumunija“, ponosno konstatuje Trajković.

Zurab Datunasvili
Zurab Datunašvili Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Od osamostaljenja Srbije, rvači su na velikim takmičenjima osvojili cak 34 medalje, a Trajković očekuje nastavak niza u Budimpešti.

„Naš glavni zadatak, posle silaska sa scene sjajne generacije Štefanek, Fris, Maksimović, bio je da stvorimo novu generaciju rvača koja će nastaviti da osvaja medalje i u tome smo uspeli. Kandidati za odličja na ovom Evropskom prvenstvu su Viktor i Mate Nemeš, Zurab Datunašvili, Branko Kovačević, Sebastijan Nađ, ali i Stevan Micić i Ana Fabijan. Bio bih zadovoljan osvajanjem barem jedne medalje, jer bi to potvrdilo naš kontinuitet u dobrom radu i predstavljalo bi sjajnu najavu za Svetsko prvenstvo kome će Beograd biti domaćin u septembru“.

Prvi čovek srpskog rvanja naglašava da pripreme za planetarni šampionat u srpskoj prestonici protiču u najboljem redu.

„Pripreme su punom jeku, iako je do prvenstva sveta ostalo još pet meseci. Finaliziramo sve važne stvari koje u ovom trenutku možemo da uradimo i nadamo se da ćemo, kao i uvek do sada, biti na visini zadatka i da ćemo opravdati ugled koji naša zemlja, naš Savez i Grad Beograd imaju kao domaćini. Kompletan Upravni odbor daje svoj doprinos, mi smo dobro uigran tim koji već 12 godina radi u istom sastavu. Tačno se zna se šta je čiji zadatak i besprekorno radimo na tome“, zaključio je Trajković.

BONUS VIDEO Zurab Datunašvili o medaljama za Srbiju i šta voli u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar