Foto: Shutterstock

Strašno.

Dokumentarni film televizije ESPN pod nazivom „Listen“ posvećen je tragičnoj smrti mlade Loren Meklaski, 21-godišnjoj atletičarki sa univezireta Juta koju je u oktobru 2018. godine ubio bivši momak.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je u periodu od nekoliko nedelja u više navrata policiji prijavila da je Melvin Roland, njen u tom momentu bivši dečko, i njegovi prijatelji uznemiravaju, pripadnici snaga reda nisu imali sluha i ostali su gotovo nemi, iako je Roland bio u bazi tamošnje policije kao osuđivani silovatelj na uslovnoj slobodi.

Koliko su bili odlučni u nameri da njene pozive ignorišu pokazuje i podatak da je u danima koji su prethodili ubistvu čak šest puta pokušala da dobije policijsku zaštitu – svaki put bezuspešno.

Nakon što je Meklaskijeva dobila pretnje objavljivanjem eksplicitnog sadržaja, policijski službenici ne samo da joj nisu pomogli, već su to iskoristili da je dodatno ponize. Oni su, naime, došli do spornih fotografija na kojima se devojka nalazila sa svojim dečkom, nakon čega su Dejl Brofi, šef policije na Univerzitetu Juta, i Migel Deras, policijski službenik, te fotografile prosleđivali kolegama.

Po završetku istrage Brofi je penzionisan uz godišnji iznos plate i dodatnih šest hiljada dolara, dok je Deras pre početka istrage dao otkaz.

Dve i po godine nakon tragičnog ubistva mlade sportiskinje, Brofi i Deras su podneli tužbu po kojoj su upravu univerziteta Juta optužili za „loše postupanje“, zbog čega su tražili ukupno deset miliona dolara odštete.

A u već spomenutom dokumentarlom filmu, prvi put nakon skoro pet godina svoje viđenje cele priče dao je upravo Deras. I samo dosuo „so na ranu“.

Naime, film je snimljen sa ciljem da bude skrenuta pažnja na sve one koji su propustili da mladoj devojci pomognu, iako je postojao način, a Deras je, dve godine otkako je od univerziteta Juta tražio odštetu zbog „nefer postupanja“ usled kazne zbog deljenja njenih golih fotografija, smogao hrabrosti da izađe pred kamere ESPN i kaže:

„Rekao bih joj „izvini“, zbog načina na koji smo vodili tvoj slučaj. Jer nisam „gurao“ detektive više, mada nisam ni bio u poziciji. Da mi je žao jer nismo uradili više“, rekao je Deras.

Nakon interne istrage univerziteta Juta, odlučeno je da za smrt mlade devojke niko nije bio odgovoran, te da tragedija, kako je predsednica univerziteta Rut Votkins rekla tokom pres-konfrencije 58 dana nakon ubistva, „nije mogla da bude sprečena“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar