Foto:ADIL BENAYACHE / Sipa Press / Profimedia/EPA-EFE/Abedin Taherkenareh/Foto Arena LTDA / Alamy / Alamy / Profimedia/Brenton EDWARDS / AFP / Profimedia

Godina skandala ulazi u završnicu.

Narodna izreka kaže da se „po jutru dan poznaje“, a s obzirom na to da je sam početak doneo jedan od najvećih skandala ne samo u sportu, već u svim poljima u čitavom svetu, čini se da je i bilo za očekivati da ćemo od januara do decembra videti popriličan broj sličnih situacija, od kojih su neke u najmanju ruku bizarne.

Deportacija Novaka Đokovića

Još od dolaska najboljeg tenisera sveta u Australiju Novak se našao u neprilici, pošto mu je onemogućeno da uđe u ovu zemlju jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Usledilo je prvo zatvaranje u aerodromski pritvor, pa Đokovićevo prebacivanje u za nijansu udobniji motel koji je inače služio kao mesto na kom su zatvarani migranti (poneki čak i skoro deceniju), jedno suđenje, pa Novakova pobeda, pa drugo suđenje, i na kraju deportacija.

Tokom njegovog boravka u pritvoru organizovani su protesti što u Australiji, što u Srbiji od strane Đokovićeve porodice, čuli smo i neke kontroverzne izjave

Prvobitno je Novaku bilo zabranjeno da uopšte uđe u Australiju u naredne tri godine, ali je ta odluka u međuvremenu ukinuta, pa će Novak moći da se bori za desetu titulu u Melburnu.

Rat u Ukrajini povod za opšti haos u svetu sporta – ceh platio i Đoković

Tek se smirila situacija za Novaka sa Australijom, kada je došlo do razvoja događaja na koje on nikako nije mogao da utiče, ali su u velikoj meri usmerili nastavak sezone.

Početak ruske invazije na Ukrajinu doveo je do ozbiljnih sankcija prema sportistima i klubovima iz Rusije, pa je gotovo nemoguće pronaći disciplinu i sport u kom nisu trpeli određene posledice. Primera radi, FIFA i FIBA su Ruse izbacili iz svojih takmičenja, u Evroligi nema ekipa iz Rusije za sezonu 2022/2023…

No, najveći udar doživeo je Đoković, ali za razliku od Melburna, ovde nije mogao da uradi ništa kako bi promenio situaciju. Naime, čelnici Vimbldona su doneli odluku da zabrane teniserima iz Rusije da se takmiče u Ujedinjenom Kraljevstvu, što je izazvalo revolt ATP-a, a kola su se „slomila“ na Novaku. ATP je odlučio da teniserima ne dodeli bodove, pa je tako Đoković, uprkos osvojenoj tituli, ostao bez 2.000 bodova. Kako je propustio Australijan open, potom i US Open, Novak je došao u situaciju da se i bez (najmanje) 2.000 bodova nalazi pri samom vrhu. Ipak, utisak je da je ATP jednostavno morao bolje ovo da reši.

Abramovičeva haotična prodaja Čelsija

Rat u Ukrajini doveo je do još jedne promene. Naime, vlasti u Engleskoj donele su odluku o zamrzavanju finansija svim Rusima, Roman Abramovič je morao da pobegne u Izrael, čiji je državljanin, a nakon brojnih peripetija i pokušaja da se izvuče, nekadašnji saradnik Vladimira Putina je bio prinuđen da proda klub.

Iako to samo po sebi nije skandalozno, štaviše možemo reći i da je bilo očekivano, detalji koji su isplivali pokazuju da je veoma lako moglo da bude tragično.

Naime, Abramovič je u jednom trenutku izgubio vid nakon što je pojeo čokoladicu. Mediji su nagađali da je u pitanju bio pokušaj Rusa da otruju Abramoviča zbog njegovog mešanja u sukob i pokušaj uticanja na sprečavanje haosa.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Antonio Braun i bizaran odlazak iz tima usred utakmice

Kada je ekipa Tampa Bej Bakanirsa igrala protiv Njujork Džetsa u okviru 17. nedelje šampionata prošle godine, malo ko je očekivao da će doći do jednog od najhaotičnijih razvoja događaja u novijoj istoriji američkog sporta.

Trener Baksa Brus Arijens prišao je Braunu i rekao mu da uđe na teren, nakon čega je došlo do rasprave tokom koje je Braun tvrdio da je povređen. Kako mu je Arijens odgovorio poprilično žustro, Braun je otišao do klupe, a onda na zaprepašćenje svih počeo da skida opremu, bacivši dres na zemlju, nakon čega je go do pojasa otrčao do end-zone, i to u trenutku kada je utakmica trajala, malo skakutao po njoj, da bi potom odjurio u svlačionicu.

Odmah posle utakmice ugovor sa njim je raskinut.

Iako NFL nije toliko popularan u ostatku sveta, izuzev Sjedinjenih Američkih Država, jedan događaj iz

Ronaldov intervju i šokantan odlazak iz Mančester junajteda

Kristijano Ronaldo je u Katar došao sa namerom da pokuša da dođe do najvrednijeg trofeja u karijeri. Umesto toga, Portugalac je uspeo da zaseni sam početak Svetskog prvenstva intervjuom koji je dao Pirsu Morganu.

Iz dana u dan objavljivani su njegovi delovi, i iz dana u dan javnost je u neverici gledala kako Ronaldo bez zadrške govori o problemima sa kojima se susretao tokom svog drugog mandata u Mančesteru.

Iako je tada doživela kulminaciju, čitava situacija zapravo je prve obrise još tokom prolećnog dela sezon 2021/2022, kada je Portugalac počeo da dobija zvižduke sa tribina, da bi nakon turbulentnog leta i ostanka u redovima Junajteda ipak usledio rastanak u trenutku kada se Portugalac sa saigračima iz reprezentacije nalazio u Kataru.

Foto: AP Photo/Martin Meissner

Usledio je potom i „hladan tuš“ u vidu selidbe na klupu nakon što su navijači u Portugalu digli glas protiv njega. Portugalci su stali u četvrtfinalu protiv Maroka, Ronaldova karijera u nacionalnom timu je završena, ali je utisak da je bar podjednako bolan način na koji je otišao iz kluba u kom je počeo da gospodari Evropom.

Džakina provokacija – vol. 2

Isti čovek, sličan gest, i novo ignorisanje od strane FIFA. Fudbaleri Švajcarske savladali su Srbiju sa 3:2, tako sprečili „orlove“ da se plasiraju u narednu rundu Svetskog prvenstva, ali je umesto slavlja zbog prolaska među 16 najboljih na Mundijalu Granit Džaka odlučio da je pravi trenutak za novu provokaciju.

Naime, po završetku meča on je uzeo dres 20-godišnjeg Ardona Jašarija, saigrača iz reprezentacije, i okrenuo ga naopako, tako da je prezime bilo napred. Iako se pravdao da je u pitanju „podrška reprezentativnom kolegi“, svima koji iole znaju istoriju dešavanja na Kosovu i Metohiji jasno je da je Džaka na ovaj način uputio novu provokaciju Srbiji, aludirajući na Adema Jašarija, jednog od osnivača ozloglašene Oslobodilačke vojske Kosova.

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Pored toga, Džaka je pobedu nad Srbijom proslavio hvatanjem za međunožje, što je dovelo do prave medijske paljbe po njemu što u Švajcarskoj, što u Albaniji.

Džakino hvatanje za polni organ zasmetalo je Zani Avdiju, novinarki iz Albanije koja je ovaj potez nazvala sramnim. Zbog toga joj je prećeno smrću, a u ceo haos umešao se i Džakin otac, Regip:

„Opet vas upozoravam, treba da pazite šta pišete o porodici Džaka. U suprotnom, saznaćete šta će se desiti, odgovaraćete. Ali kada dođe vreme za to, za vas će biti kasno, kunem vam se životom. Zato što ne poznajete porodicu Džaka“, zapretio je Džakin otac.

BONUS VIDEO Pele – gol protiv SSSR-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar