Srđan Đoković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Mnoge izjave Srđana Đokovića ne prođu nezapaženo na zapadu, iako su se pojavile izvorno u balkanskim medijima. Zbog toga je Novak Đoković često doživljavao neprijatnosti.

Ponovo se priča o Australijan openu zbog izjava austijskog novinara Danijela Mikša, autora biografije o Novaku Đokoviću.

PROČITAJTE JOŠ

Mikš je napisao knjigu „Novak Đoković, ceo život u borbi“, ona će biti na nemačkom jeziku izdata u martu ove godine.

Tokom jednog TV gostovanja u Austriji, Mikš je rekao kako vidi Novakov stav povodom svega što se dešavalo u Beogradu dok je on bio u zatočeništvu.

„Nikad se ne bi javno suprotstavio svom ocu. Tako je vaspitan. S druge strane, on definitivno ne odobrava ono što se dešavalo u Beogradu tokom ludih dana u Melburnu. Ali, toliko je blizak odnos između njih dvojice“, rekao je Mikš.

Srđan Đoković je tokom cele sage o deportaciji držao konferencije i proteste, uz pojedine kontroverzne izjave koje su izazvale veliku pažnju svetskih medija – daleko bolje se u celoj situaciji snašao brat Đorđe, koji je umeo adekvatno i racionalnije da iznese stav porodice.

Srđan Đoković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Drže ga u zatočeništvu. Oni gaze Novaka pa gaze i Srbiju i srpski narod. Taj prvi čovek Australije Skot Morison se drznuo da napada Novaka i da ga proteruje a nije ni ušao u njihovu zemlju. Hteli su da ga bace na kolena, i ne samo njega nego i našu Srbiju. Mi smo ponosan, civilizovan narod, uvek smo se branili, nikada nismo napadali. To sada radi i naš ponos i dika slobodarskog sveta – Novak. On pokazuje iz kakve zemlje dolazi. Ovo nema veze sa sportom, ovo je politička borba. On je ispunio sve uslove da uđe i osvoji još jedan Australijan open. I on bi ga osvojio. Isusa su razapinjali na krst i svašta mu radili, ali on je živ i među nama. I Novaka hoće da razapinju i bace na kolena“, govorio je između ostalog Srđan Đoković, što je imalo globalnog odjeka.

I pre turnira, govorio je da Novak neće igrati pod ucenama, čak su mu i australijski političari odgovarali.

Čak je o njemu govorila i predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić. Gostujući u emisiji Hit Tvit na televiziji Pink, iznela je niz oštrih zamerki na izjave.

„Ovaj ceo slučaj bih ja posmatrala iz više uglova. Jedan od tih uglova je, zvučaću vulgarno, budalaštine koje već danima slušamo od porodice Novaka Đokovića ispred Narodne skupštine Republike Srbije“.

Na pitanje novinarke da pojasni na šta misli, Zekić je rekla da misli na izjave Srđana Đokovića da je premijer Australije „ne Skot, nego skotina“, da je Novak Đoković „personfikacija slobode“, i na izjavu koja ju je, kako kaže, zapanjila, „da je Novak novi Isus“.

PROČITAJTE JOŠ

Globalni mediji prenosili su izjave Srđana Đokovića, koji je samoinicijativno pravio neodmerene konferencije i proteste – roditeljska briga i emotivnost su prevladali u ovim situacijama i nije prvi put.

Prošle godine, Novak je doživeo neprijatnost u Monte Karlu.

Suočio se Novak sa pitanjem o provokativnim izjavama svog oca Srđana, koji je naročito bio oštar prema Rodžeru Federeru, a to su redovno prenosili mediji u Engleskoj, Španiji, Švajcarskoj…

Diplomatski je odgovorio Novak, iako je bilo jasno da mu ne popravlja rejting sve što otac kaže, često previše emotivno ili pod naletom adrenalina nakon velikih titula.

„Volim svog oca, on mi je velika podrška. Ne mogu da kontrolišem šta će da kaže, ima slobodu da priča sve što misli. Ne slažem se uvek sa njim. On je vrlo strastven i samo želi da me zaštiti. Naravno da ću ostati uvek uz njega“, rekao je Novak, a spisak provokativnih izjava prilično je dug.

Novak Đoković, Novak Djoković, proslava, restoran
Foto: Nemanja Jovanovič/Nova.rs

„Ono najbolje od mene i moje supruge je on uzeo. Od mene srčanost i hrabrost, a od mame mirnoću i staloženost. On kad naiđe na zid, on stane pa razmisli, a ja udaram glavom dok ne padnem u nesvest. Pre jedno 10 godina Federer je napao mog sina dok je on bio još mlad sa 18-19 godina, znao je da dolazi neko ko će biti bolji od njega. Rekao sam tad da je on veliki šampion, u to vreme najbolji, ali koliko je veliki šampion, isto toliko nije dobar čovek“, rekao je Srđan Đoković početkom aprila.

Pre toga, u junu 2020. je na Sportklubu bio takođe oštar.

„Federer gaji toliki animozitet prema Novaku… Šta misliš, zašto on i dalje igra u 40. godini? To je onako baš super? To je pošto mu ‘dišu za vrat’ i Nadal i Novak, pa ne može da preboli činjenicu da će oni biti bolji od njega. Idi, čoveče, gaji decu (ima ih četvoro, prim.aut), bavi se skijanjem, radi nešto. Tenis je samo trenutna stvar. Federer je hladan, Švajcarac. Veliki je rival, ogroman šampion, ali nije dovoljno veliki da bi bio veliki kao što je Novak. On je to shvatio kada se Novak pojavio sa 19 godina. I sve kasnije izjave proizašle su iz te činjenice da je shvatio da je došao klinac koji će biti bolji od njega“.

Srđan Đoković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tom prilikom, bio je blaži prema Rafi.

„On je drugačiji. Iz dobre je porodice, sa njima imamo super odnose, ali teško je u periodu dok se bave tenisom da budu veliki prijatelji. Siguran sam da će biti mnogo drugačije kada završe sa tim poslom i počnu da se bave privatnim i porodičnim životom.“

I u februaru 2020. godine imao je šta da kaže o Federeru.

„Federer je sjajan teniser, ali to se ne bi moglo reći kada je reč o njegovoj ljudskosti. On je ljubomoran na Novaka od trenutka kada se pojavio, jer je znao da je bolji od njega i da će ga prevazići.“

Rodžer Federer Novak Đoković
Rodžer Federer i Novak Đoković Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Nije mnogim Federerovi fanovima promaklo ni da ga je Srđan „terao“ u penziju sa 34 godine, a sve to škodilo je Novakovom imidžu.

Zbog Srđanovog preemotivnog praćenja mečeva, Novak je svojevremeno na Vimbldonu reagovao, 2009. godine.

Tokom meča protiv Hasa je naredio ocu i bratu da odu iz lože, čak i Marijanu Vajdi. Pored njega, morali su da odu menadžer Alon Kakšuri i fizioterapeut Miljan Amanović.

Marjan Vajda i Srđan Đoković
Foto: Screenshot Eurosport

U loži su nakon ove čistke ostali samo majka Dijana i stric Goran, koji je, za razliku od svog brata, poznat po blagoj naravi.

Novak je taj meč izgubio, a kada se glava ohladila, obrazložio je potez.

„Nisam bio ljut ni na koga u loži, već na sebe samog! Znate, kada osetite da vam ništa ne polazi za rukom, pokušavate da nađete podršku na tribinama. Podrška je bila velika i od moje porodice i od trenera, ali oni ne mogu ništa da urade osim da me podrže. Sve je bilo na meni i žao mi je što je samo nekoliko poena odlučivalo pobednika“, naveo je tada Novak.

Sada, kada je bio u pritvoru u Melburnu, Novak nije imao mnogo opcija da utiče na bilo šta što se dešavalo u Beogradu.

BONUS VIDEO Konferencija za novinare porodice Đoković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare