Foto: POOL / Getty images / Leon Halip / Getty images / Profimedia/TANJUG/Ray Chavez/Bay Area News Group via AP

Bilo - ne ponovilo se, za nauk...

U proteklih 365 dana videli smo pregršt veoma lepih sportskih događaja, ali i neke zbog kojih bismo 2022. godinu mogli da opišemo kao tragičnu.

PROČITAJTE JOŠ...

Izdvojili smo neke od najtežih priča koje su se dogodile u prethodnih godinu dana, uz nadu da će lista biti mnogo kraća u narednoj godini.

Tragedija u Kamerunu

Utakmica između Kameruna i Komora ostaće upamćena po smrti osam navijača nakon što je obezbeđenje ljude usmerilo ka kapiji koja je bila zatvorena. Usledila je velika gužva, potom i stampedo prilikom kog je osam lica izgubilo život.

Snimak sa stadiona možete pogledati ispod:

Stotine mrtvih u Indoneziji

Fudbal bi trebalo da bude svetkovina, ali se veliki derbi dva najpopularnija kluba u Indoneziji, Arema i Persebaja, koji je završen rezultatom 3:2 za gostujući tim, pretvorio u horor.

Nezadovoljni navijači domaćeg tima upali su na teren, usled čega je došlo do prave panike među pristalicama gostiju, usledio je stampedo, došlo je i do brojnih tuča što među navijačima, što sa policijom, a bilans je poražavajuć – preko 170 mrtvih.

Snimak tragedije možete da pogledate ispod:

Ni Katar nije mogao da prođe bez tragedija

Mundijal u Kataru ostaće upamćen po brojnim kontroverzama, verovatno najboljem finalu u istoriji, ali i nekoliko tragedija. Godinama je u svetu jedna od glavnih tema broj poginulih radnika u Kataru (nezvanične cifre idu do nekoliko hiljada, zvanično Katar tvrdi da je život izgubilo oko 500 lica), a tokom Mundijala dogodile su se čak tri smrti.

Nakon što je američki novinar Grent Val preminuo tokom polufinalne utakmice između Argentine i Holandije u momentu dok su šutirani penali, život je izgubio i lokalni novinar Kalid al-Musalam samo dan kasnije, dok je tragičan niz okončan smrću jednog od građevinara.

Odlazak mladih sportista

Nisu ljubitelji sporta bili pošteđeni ni tragedija vezanih za smrt sportista koji su još uvek bili u punoj snazi.

Mlada fudbalerka Kejti Mejer oduzela je sebi život početkom marta, nakon čega su isplivali neki novi detalji, a njena porodica je otkrila da je samoubistvu prethodila najava disciplinskog postupka na univerzitetu Stenford na kom je Mejer studirala.

U aprilu je u krajnje bizarnoj nesreći život izgubio talentovani NFL igrač i projektovana zvezda američkog fudbala, Dvejn Heskins. Heskins je naime poginuo kada ga je na autoputu, po kom je išao peške, udario kamion.

Nekadašnja zvezda NBA lige i košarkaš Panatinaikosa Adrijan Pejn poginuo je 9. maja, kada je ubica na njega ispalio nekoliko metaka nakon što je Pejn pokušao da se umeša u slučaj nasilja u porodici na molbu drugarice svoje devojke. Ubica Lorens Doriti je, nakon što su se Pejn i njegova devojka pojavili, izvadio pištolj i pucao u košarkaša, iako je Pejnova devojka više puta ponovila da su tu samo da bi pomogli da se situacija smiri.

U svetu moto-sporta posebno je odjeknula pogibija 22-godišnjeg trkača Viktora Stimana koji je vozio Kavasaki u Supertsport 300 svetskom šampionatu. Dva dana kasnije, njegova majka je preminula od tuge.

Svet ragbija je u kratkom roku doživeo čak tri krajnje bizarne tragedije.

Keli Mefua je poginuo u Francuskoj dok je slavio pobedu tako što je pao sa mosta, mladi Džek Džefri je preminuo od posledica udarca koji je zadobio tokom utakmice, dok je Lijam Hempson pronađen mrtav u jednom noćnom klubu u Barseloni. Takođe, gotovo čitav svet prati razvoj situacije oko nestanka Levija Dejvisa, koji je takođe boravio u prestonici Katalonije pre nego što mu se izgubio svaki trag.

Ubistvo fudbalera u Birmingemu

Kodi Fišer, mladi fudbaler koji je nastupao u nekoliko engleskih niželigaša, ubijen je krajem decembra u jednom noćnom klubu u Birmingemu.

Pucnjava u Virdžiniji i smrt trojice mladića 

Lavel Dejvis, Devin Čendler i D’Šon Peri bili su deo ekipe američkog fudbala univerziteta Virdžinija, kao saigrači su otišli na izlet u sklopu predavanja, a bivši timski drug Kristofer Darnel Džons ih ubio dok su se vraćali kući dok su se nalazili u autobusu.

Ubistvo omiljenog šampiona

Brazilski majstor borilačkih veštiina Leandro Lo ubijen je u avgustu u jednom noćnom klubu, kada je policajac koji je u tom trenutku bio van dužnosti ispalio metak Lou u glavu.

Pogibija bivšeg fudbalera Real Madrida

Fredi Rinkon, nekadašnji fudbaler Real Madrida, poginuo je u aprilu kada je u kolumbijskom gradu Kali automobilom naleteo na autobus. Jedan od najboljih igrača u istoriji kolumbijskog fudbala podlegao je povredama dva dana nakon nesreće.

Ni Balkan nisu zaobišle tragedije

Početkom decembra, tačnije 8. dana poslednjeg meseca u godini nekadašnji trener Partizana Miodrag Ješić izgubio je život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu između Rume i Jarka. Čuvenom fudbalskom stručnjaku je po svemu sudeći pozlilo dok je vozio, zbog čega je izgubio kontrolu i zakucao se u kamion.

Dve nedelje nakon Ješića na sličan način život je izgubio i Aleksandar Kristijan Marković, fudbaler koji je nastupao za fudbalski klub Kameni iz Ašanje, nakon što se kod Šimanovaca automobilom zakucao u betonski krst.

Fudbalski svet je ostao i bez mladog Nikole Medana, fudbalera Leotara, čiji uzrok smrti još uvek nije poznat.

U maju je čitav Balkan pratio dramu koja se odvijala u Sloveniji, kada je nekadašnji mladi reprezentativac ove zemlje Robert Pevec ubio svoju suprugu pred decom.

Turbulentna godina je za nama, nadamo se da će naredna biti znatno drugačija i pozitivnija…

BONUS VIDEO Dejan Stanković kod kovčega Siniše Mihajlovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar