Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Kad situacija ode predaleko...

Viktoria Azarenka je odlukom na napusti meč izazvala izuzetno burnu reakciju sportske javnosti.

PROČITAJTE JOŠ...

Najveći deo ljubitelja „belog sporta“ je zauzeo stav da bi Beloruskinja trebalo da bude suspendovana jer je bez ikakvog pojašnjenja napustila susret protiv Linde Fuhvirtove iz Češke, i to u momentu kada je 16-godišnjakinja vodila 6:2, 3:0.

Azarenka se dan kasnije oglasila i istakla da „nije ni trebalo da izađe na teren“:

„Poslednje nedelje bile su izuzetno stresne za mene privatno. Poslednji meč me je iscrpeo, ali sam želela da igram pred sjajnom publikom koja mi je toliko pomogla. Želela sam da se odužim, ali to je bila greška. Napraviću pauzu, pa ću se vratiti. Izvinjavam se navijačima zbog ovoga što se dogodilo jer su bili sjajni i navijali su za mene.

Uvek sam se radovala izazovu koje nosi nadmetanje, ali danas je za mene to bilo previše. Moraću da naučim nešto iz ovoga. Želela bih da čestitam svojoj protivnici i poželim joj mnogo sreće do kraja turnira i u čitavoj profesionalnoj karijeri“, navela je ona u saopštenju.

No, ona nije prva koja je napravila nešto slično, pošto je pre nje veliki broj sportista odlučio da učešće na meču samoinicijativno prekine usled određenog nezadovoljstva.

Najsvežiji primer dogodio se u NFL-u, gde je 2. januara tokom utakmice Tampa Bej Bakanirsa i Njujork Džetsa, nakon rasprave sa trenerom Brusom Arijensom, jedan od najboljih hvatača lige Antonio Braun započeo na prvi pogled krajnje bizarnu tiradu, skinuvši prvo dres, zatim zaštitnu opremu, da bi potom otrčao na drugi kraj terena, bacio majicu i rukavice u publiku, skakutao po endzoni mašući navijačima, te otišao u svlačionicu.

Odmah posle meča trener Baksa je Brauna označio kao „bivšeg igrača“, dok je sam Braun, koji je i iz Pitsburg Stilersa i iz Las Vegas Raidersa odlazio nakon velikih incidenata, pokušao da se izvuče pojasnivši da je „bio povređen, ali je Arijens svejedno tražio da se vrati u igru.“

Zasad, Braun je bez kluba, mada bi veoma lako mogao da se nađe nazad u NFL-u, s obzirom na više nego veliki talenat koji poseduje.

Ni svet borilačkih veština nije pošteđen ovih stvari. Klaudinej Anđelo, brazilski MMA borac, nije ostvario previše uspeha u oktagonu, ali je ipak uspeo da zabeleži deset pobeda, uz pet poraza. No, broj poraza bi bio možda i manji da nije napustio borbu protiv Avilasija Silve Arauha 5. oktobra 2013. godine.

U toku je bila prva runda borbe kada je, prilikom jednog udarca, Anđelu ispala zaštita za zube iz usta. Iako je prijavio sudiji, nije dobio dozvolu da je vrati, zbog čega je nakon nekoliko trenutaka prvo zatražio tajm-aut, da bi potom preskočio ogradu i napustio mesto borbe.

Povratak Majka Tajsona u ring doneo je i bez konkurencije najbizarniji poraz u karijeri „gvozdenog Majka“. Povratak u ring doneo je duel sa Kevinom Mekbrajdom, koji je trebalo da predstavlja lagan zadatak za jednog od najjačih udarača u istoriji „plemenite veštine“. No, dogodilo se ono što verovatno niko nije očekivao – Mekbrajd je uspeo da ostane na nogama, dok je Tajson, koji je bio u primetno lošoj formi, jedva držao korak.

Posebno kritično bilo je na kraju šeste runde, kada je Tajson prvo izgubio ravnotežu nakon jednog „zagrljaja“ i praktično seo, oslonivši se na konopce, da bi potom dao znak da ne može da nastavi.

Azarenka nije prva koja se bavi tenisom, a da je na ovaj način napustila teren. Aleks Bogomolov, teniser iz Rusije, igrao je meč Nilsen šampionata protiv Bredlija Klana, kada je odlučio da jednu lopticu u trećem setu propusti jer je bio uveren da je loptica išla u aut, kao i da je sudija to dosudio. No, umesto toga, poen je dosuđen Klanu jer je „aut“ uzviknuo neko sa tribina, ne sudija.

Kada je glavni arbitar meča ostao pri svojoj odluci, Bogomolov je prišao, pružio mu ruku i mirno napustio teren.

Najveću cenu platio je, doduše, Niki Lauda. Čuveni Austrijanac je bio favorit za osvajanje titule 1976. godine, ali ga je u mnogome omela velika nesreća koju je doživeo u drugom krugu trke za Veliku nagradu Nemačke, 1. avgusta. Iako je zamalo izgoreo, vratio se trkanju samo tri nedelje kasnije, i u završnu trku sezone u Japanu ušao kao lider sa tri boda viška u odnosu na rivala, Džejmsa Hanta.

Tokom kvalifikacija Lauda je u Ferariju bio treći, Hant u Meklaren Fordu drugi, pa je bilo jasno da ljubitelje najbržeg cirkusa na svetu očekuje antologijska trka… A onda je u Ojami počela da pada kiša.

Snažne padavine koje su više ličile na zid nego na kišu uz maglu uslove za bezbedno trkanje sveli su na minimum, zbog čega je Lauda nakon samo dva kruga parkirao bolid pored staze, izašao iz bolida i rekao „Dosta mi je. Moj život vredi više od titule.“

BONUS VIDEO Jeziv udes Mika Šumahera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare