Kou
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Predsednik Svetske atletske federacije Sebastian Kou u petak je istakao da Svetsko prvenstvo u atletici zakazano za avgust 2021. godine u Oregonu može da bude pomereno za 2022. godinu usled odlaganja i Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

„Niko nije predvideo problem sa virusom pa je fleksibilnost u ovom slučaju veoma važna“, rekao je Kou za japanske medije.

Ukoliko bi se atletsko prvenstvo koje se održava na svake dve godine pomerilo za godinu dana dogodilo bi se da svetske smotre atletičara budu održane 2022. i 2023. godine, ali Kou napominje da je ovo rešenje još samo špekulacija.

PROČITAJTE JOŠ

Ranije ove nedelje premijer Japana Šinco Abe i predsednik Internacionalnog olimpijskog komiteta Tomas Bah složili su se da je Olimpijske igre budu pomerene, a taj predlog odobrio je Međunarodni olimpijski komitet.

Od tog trenutka Svetska atletska organizacija počela je razmatranje pomeranja Svetskog prvenstva zakazanog za sledeću godinu, a Kou je podržao odluku da se Igre održe 2021. godine

„Odluka nije bila laka, a ni mi nećemo donositi svoju sve dok ne vidimo zvaničan termin Olimpijskih igara u Tokiju“, istakao je Kou.

Upitan da li bi Olimpijske igre mogle da se održe i van letnjeg termina Kou je odgovorio:

„Ne želim da spekulišem o tome jer je tokom konferencijskog poziva u kojem su učestvovali svi čelnici i sve međunarodne federacije dogovoreno da ti detalji trenutno ostanu nedostupni javnosti.

Kou je takođe dodao da „veliki broj sportista se već kvalifikovao za Igre, a da onima kojima tek predstoji borba za olimpijsku vizu će biti omogućen pošten proces“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram