Dušan Duda Ivković; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Najstarije Sportsko društvo u Srbiji, Radnički sa Crvenog krsta, proslavlja vek postojanja.

SD Radnički osnovano je na današnji dan, 20. aprila 1920. godine u Beogradu, u prostorijama današnje Matematičke gimnazije, pod tadasnjim imenom Beogradski radnički sport klub.

Jedan od osnivaca i prvi predsednik Radničkog bio je Ivan Krstic, a članovi kluba su pored sportskih aktivnosti bili aktivni i u širenju ideja o radničkim pravima i otporu režimu, pa su često bili hapšeni, a rad sportskog društva je zabranjivan 1930. i 1931. godine.

U početku je postojala samo fudbalska sekcija, ali su vremenom formirane i u rvanju, boksu, šahu, stonom tenisu, biciklizmu i atletici. U periodu do Drugog svetskog rata, Radnički je imao i muzičku, dramsku, tamburašku sekciju, kao i hor.

PROČITAJTE JOŠ

Kroz 100 godina bogate istorije, kao sportsko društvo dali su 17 narodnih heroja, izgubili 118 članova koji su položili svoje živote u Drugom svetskom ratu i anti-fašističkoj borbi.

U ekipnim sportovima, „Krstaši“ su osvojili 60 titula prvaka Jugoslavije, a broj titula osvojen u pojedinačnim sportovima trostruko je veći.

Kao sportski kolektiv, iznedrili su 300 reprezentativaca, koji su osvojili 20 olimpiskih medalja, 29 odličja sa svetskih i 51 medalju sa evropskih prvenstava.

Najveću slavu ovog društva proneli su fudbaleri pedesetih, bokseri i rvači šestdesetih i sedamdesetih, košarkaši sedamdesetih i rukometašice sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

U sezoni 1972/73 Radnički bio je najbolje sportsko društvo u velikoj Jugoslaviji, jer su od njegovih sedam klubova, čak pet bili šampioni.

Radnički je bio i ostao rasadnik iz koga su potekli najuspešniji treneri, igrači i sportski radnici, među kojima se isticu košarkaški treneri Dušan Duda Ivkovic, Slobodan Piva Ivkovic, Milan Vasojevic, Ranko Žeravica, Borivoje Cenic, Bata Đordevic, Božidar Maljkovic, najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Ceca Kitic, rvač Momir Kecman, bokser Ljubinko Veselinovic, rvač i trener Miroslav Čitaković i mnogi drugi.

SD Radnički je nosilac i brojnih odlikovanja, od kojih je poslednji Sretenjski orden prvog stepena za zasluge u sportu, koji mu je dodeljen u februaru ove godine.

Pošta Srbije u znak jubileja od 100 godina u opticaj je pustila poštanske marke, kao omaž velikim sportskim uspesima i postignućima ovog društva.

Svečanost povodom veka postojanja Radničkog odložena je zbog pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram