Konstantin Kolcov i Arina Sabalenka Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Konstantin Kolcov, bivši dečko Arine Sabalenke, poginuo je nakon pada sa terase hotela u Majamiju, a nedugo potom započele su razne teorije o tome šta je dovelo do njegove smrti.

Iako je Julija Mihailova, bivša supruga nekadašnjeg hokejaša, izrazila sumnju u policijski izveštaj i zvaničnu verziju po kojoj je proslavljeni hokejaš sam sebi oduzeo život, svi policijski izveštaji idu u prilog tezi da se Kolcov iz nekog razloga odlučio na taj korak.

PROČITAJTE JOŠ...

Istog dana, samoubistvo je izvršio Kris Sajmon, nekadašanji šampion NHL-a i jedan od „najprljavijih“ igrača koji su nastupali u najjačoj ligi u hokeju na ledu.

Sve to dovelo je do brojnih teorija, ali se jedna posebno ustalila. Naime, veliki broj ljubitelja sporta je gotovo istog trenutka izrazio sumnju da su Kolcov i Sajmon bolovali od hronične traumatske encefalopatije, bolesti poznate pod skraćenicom „CTE“, o čemu je govorio i doktor Kris Novinski, američki naučnik koji se bavi istraživanjem efekata koje povrede glave tokom sportskih aktivnosti mogu da imaju na mozak.

On je u razgovoru za Dejli Mejl istakao da su „hokejaši bokseri na ledu“:

„Tužno je videti kako odbijanje istine usporava proces pomaganju bivšim igračima i sprečavanje pojave ove bolesti kod aktuelnih igrača. Niko ne sumnja da li boks izaziva CTE, a NHL je jedina liga u hokeju na ledu koja dopušta svojim igračima da budu bokseri na ledu“, rekao je on.

Kolcov i Sajmon tek su poslednji u nizu hokejaša koji su odlučili da na ovaj način okončaju život, pošto su samoubistvo izvršile i nekadašnej zvezde ovog sporta, Vejd Belak, Derik Bogard, Rik Ripijen…

Kod svakog od njih bili su prisutni isti problemi – duga borba sa depresijom i ekstremna promena ponašanja.

Da li je Kolcov bolovao od ove bolesti pokazaće istraživanje.

Inače, CTE, bolest koja je prvo pronađena kod legende američkog fudbala Marka Vebstera a privukla pažnju nakon niza tragedija koje su pogodile NFL naterala je FIFA da promeni pravila pred prošli Mundijal u Kataru.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar