Trener koji je ispisao istoriju srpske odbojke.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije odbranila je svetski tron, nakon što je u finalu Svetskog prvenstva pobedila Brazil sa maksimalnih 3:0, a naše odbojkašice su ostale i neporažene tokom čitavog turnira.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od najzaslužnijih za ovaj uspeh svakako je trener reprezentacije Srbije, Danijele Santareli. Italijan je na klupu Srbije seo ovog leta, odmah je doneo bronzanu medalju sa Lige nacija i videlo se da je Odbojkaški savez Srbije napravio pravi potez.

Santareli je uveo novi sistem igre, ali našim devojkama to nije predstavljalo problem. Brzo su ga prihvatile i na Svetskom prvenstvu u Poljskoj, Srbija je još jednom pokazala da je odbojkaška svetska velesila. Santareli je u razgovoru za „Novu“ pričao o putu do finala Svetskog prvenstva, neostvarenom finalu sa Italijom, ali i o jakoj hemiji koja vlada u timu.

Foto: FIVB

„Zajedno smo uradili veliki posao. Prelep je dan, nismo spavali uopšte i umorni smo, ali ovo su dani za slavlje. Posle dugog leta, imali smo dva bitna zadatka, Ligu nacija i Svetsko prvenstvo. Posle Lige nacija shvatili smo da možemo da se borimo, da ponovo budemo prvaci sveta. Tokom šampionata, shvatio sam da je odnos igračica prema utakmicama bio stvarno sjajan. Bili smo fizički spremni, što je jako bitno. Igrali smo veoma dobro u prvom delu grupne faze, kao i u drugom. Onda se desilo četvrtfinale protiv Poljske, polufinale protiv Amerike. Svaki meč smo napredovali i protiv Brazila u finalu smo igrali najbolju utakmicu. Ponosan sam na sve. Ovo je posao koji smo uradili zajedno i sada je vreme za odmor“, rekao nam je Santareli.

Italijan je verovao u titulu i pre početka prvenstva, što je mnogo značilo devojkama.

Foto: FIVB

„Da, jesam verovao. Od momenta kada sam potpisao ugovor verovao sam da Srbija može da osvoji novu titulu. Hteo sam da upoznam devojke, da saznam da li se njihova ideja slaže sa mojom“.

Četvrtfinalnu utakmicu sa Poljskom je izdvojio kao najbitniju na celom šampionatu. Naše devojke su tada posle velike borbe pobedile domaćina sa 3:2 (21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14).

Odbojkašice Srbije
Odbojkašice Srbije; Foto: FIVB

„Četvrtfinale je bilo veoma čudno, četvrti set je promenio sve. Da smo pri rezultatu 23:19 iskoristili šanse, pobedili bi 3:1. Izgubili smo taj četvrti set i taj-brejk je bio neizvestan“.

Santareli žali zbog toga što se u finalu nisu sastale Italija i Srbija. Taj susret bi za njega po mnogo čemu bio emotivan, pošto bi za protivnika imao suprugu, Moniku di Đenaro, koja igra za italijansku reprezentaciju.

“Hteo sam da igramo protiv Italije pošto tamo imam mnogo prijatelja, a i supruga tamo nastupa. U mojoj mašti bi to bilo perfektno finale, ali rezultat bi ostao isti, 3:0”.

Danijele Santareli
Danijele Santareli, Foto: FIVB

Na pitanje „Za koga bi navijao u tom finalu?“, Italijan je kroz smeh odgovorio:

„Sigurno za Srbiju“.

Na kraju se zahvalio i svim odbojkašicama što su ga tako brzo prihvatile, iako je stranac.

„Devojke su sjajne osobe. Prihvatile su stranog trenera, moje ideje, poštuju ceo stručni štab i sa njima je veoma lako raditi“, završio je Santareli.

BONUS VIDEO Doček odbojkašica Srbije na aerodromu Nikola Tesla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar