Atletika
Foto: EPA-EFE/STEVE DYKES

Predsednik Atletskog saveza Rusije rekao je da je katastrofalno suspendovati prijave ruskih atletičara za takmičenja zbog neplaćene kazne od pet miliona dolara za kršenje antidoping pravila.

Svetska atletika juče je suspendovala program „ovlašćenog neutralnog sportiste“, koji dozvoljava ruskim atletičarima da učestvuju na međunarodnim takmičenjima, iako je njihov Savez suspendovan zbog dopinga.

Odluka je doneta jer Atletski savez Rusije nije imao novca da plati kaznu za kršenje antidoping pravila. Predsednik Saveza Jevgenij Jurčenko rekao je da je Svetska atletika ignorisala uticaj pandemije koronavirusa, kada je odredila da Rusija do 1. jula mora da plati kaznu.

PROČITAJTE JOŠ

Rusija mora da plati pet miliona dolara kazne i još 1,3 miliona dolara troškova za istrage, programe kontrole i drugo.

Suspenzija programa trajaće najmanje do sastanka Svetske atletike 29. i 30. jula i mogla bi da spreči neke ruske atletičare da učestvuju na mitingu Dijamantske lige u avgustu.

„Velika je šteta što je u ovoj situaciji glavni udarac, užasan, katastrofalan, pao na naše sportiste, koji su taoci grešaka koje su u prethodnom periodu napravili nama poznati ljudi. Svetska atletika nažalost odbija da uzme u obzir ekonomsku i epidemiološku situaciju i štetu koju je pandemija nanela Rusiji i svetu“, rekao je Jurčenko.

Svetska atletika u martu je kaznila Rusiju sa 10 miliona, uz pet miliona suspendovano na dve godine, nakon što je Atletski savez priznao kršenje antidoping pravila i ometanje istrage.

Jedinica za integritet atletike navela je da je ruski Savez koristio lažna dokumenta pod prošlim rukovodstvom, kako bi sportistima dao alibi za propušteni doping test. Rusija takođe mora da plati troškove istrage.

U ime Saveza Jurčenko je u martu priznao optužbe za kršenje antidoping pravila u tom slučaju i rekao da će se Savez svim silama truditi da plati kaznu.

Atletski savez Rusije suspendovan je od 2015. godine zbog rasprostranjenog dopinga i zbog toga pojedini atletičari koji dobiju posebne dozvole mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima kao neutralni sportisti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar