Dragutin i Biljana Topic
Biljana i Dragutin Topić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Srpska atletika dobila je dve nove blistave zvezde. U finalu skoka uvis na Svetskom prvenstvu u atletici (do 20 godina) će se u nedelju (14.25) takmičiti Zorana Rokavec i Angelina Topić, a upravo je ona bila sudbinski predodređena da ispiše istoriju.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko vam je prezime Topić bilo poznato, neće vam trebati dugo da se setite legendarnog Dragutina i supruge Biljane.

Njih dvoje su i dalje aktuelni rekorderi Srbije i legende koje često ne dobijaju dovoljno medijske pažnje. Topić danas radi kao trener i daje savete ćerki Angelini, a aktuelni je rekorder Srbije u skoku uvis sa preskočenih 2,38 metra na otvorenom i 2,35 u dvorani (drži rekord i u konkurenciji starijih juniora sa 2,37 na otvorenim i 2,38 u dvorani).

Punih 30 godina nakon njegovog skoka u Plovdivu i dalje drži rekord u konkurenciji juniora, a na 30. godišnjicu je dobio tortu od supruge i ćerki.

„Očekivao sam da mogu da oborim rekord. Dva puta sam ga napadao pre toga. Jednom sam to učinio u Splitu na državnom prvenstvu, kada sam preskočio 2,34 metara, a na jednom drugom takmičenju sam posle 2,32 išao na 2,37. Oba puta bio sam blizu, u Splitu pogotovo“, rekao je Topić „Sportskom žurnalu“ 2010. godine.

Preskočio je visinu od 2,30 metara čak 78 puta (48 puta na otvorenom i 30 puta u dvorani).

Dragutin i Biljana Topic Dragutin i Biljana Topic
Dragutin i Biljana Topic Dragutin i Biljana Topic
Dragutin i Biljana Topic Dragutin i Biljana Topic
Dragutin i Biljana Topic Dragutin i Biljana Topic
Dragutin i Biljana Topic Dragutin i Biljana Topic

Gotovo čitavu karijeru je proveo u Crvenoj zvezdi, otišao u penziju, a onda se vratio 2011. i još dve sezone nosio dres Partizana. Šest puta je bio učesnik Olimpijskih igara, osvojio je , između ostalog, bronzu na Svetskom prvenstvu 1997. godine, zlato 1990. na EP na otvorenom, na EP u dvorani je osvojio zlato 1996. i dve bronze 1993. i 2000. godine.

Supruga Biljana (devojačko Mitrović) je rekorderka Srbije u troskoku sa preskočenih 14,56 metara na otvorenom, te 14,37 u dvorani. Osvojila je bronzanu medalju na Svetskom šampionatu u Berlinu 2009. godine, te srebrnu u Solonu na Atletskom finalu. Nedostajalo joj je četiri centimetara da dođe do finala Olimpijskih igara u Pekingu.

Po ocenama mnogih su jedan od najskladnijih poznatih parova Srbije, a ni u jednom trenutku nisu bili u centru skandala ili afera.

Gostujući na TV Nova S otkrili su i kako su uplovili u vezu i kasnije brak.

„Neću ja da pričam, pričao sam već sto puta. Ja pričam odlično, ali… To je bila jedno dugo očekivana kafa koju smo popili i posle tri meseca smo se uzeli. Dobro, hajde četiri meseca. Tu kafu sam čekao jedno sedam dana. Jedna kafa je promenila sve, to je splet čudnih okolnosti“, rekao je Topić.

Imaju dve ćerke, a supruga Angelina svoju budućnost vidi u „kraljici sportova“. Na dobrom je putu da postane barem podjednaka zvezda kao mama i tata. Angelina ima samo 15 godina (rođena 26. jula 2005. godine) i najbolji rezultat joj je preskočenih 1,88 metara u Istanbulu 13. juna ove godine.

Nakon novog velikog rezultata na Svetskom prvenstvu za juniore ponosni tata je napisao.

„Finale Svetskog prvenstva! Potvrdila si klasu kojoj pripadaš! Bravo i za Zoku i mog druga Radoju. U nedelju je finale, Angelina i Zorana će predstavljati svoju Srbiju u najlepšem svetlu!“, napisao je Topić.

Bonus video:  Doček srpskih olimpijaca na balkonu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare