Obersdorf
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Pre tačno pola veka slovenački ski skakač Vinko Bogataj je doživeo težak pad na takmičenju u Obersdorfu, a igrom slučaja je potom postao simbol sportske nesreće u SAD i čovek zbog čijeg je autograma u red stao i legendarni Muhamed Ali.

Druga runda ekstremih zimskih čarolija u bavarskom gradu bio je koban za tada 22-godišnjeg skakača, sa upitnim iskustvom učešća na velikim događajima.

„Mladić, pokušava da stekne iskustvo…“, govorili su komentatori televizije ABC sport u direktnom prenosu iz Obersdorfa.

PROČITAJTE JOŠ

Uz podsećanje da je posle prvog uspešnog skoka doživeo pad, komentatorski dvojac je ispratio na zaletište Bogataja, dok je mećava bivala sve jača.

„Pazi! On pada! Kakav užasan pad!“, bile su poslednje reči komentatora pred neizbežnu pauzu i u takmičenju i u prenosu.

Bogataj je zadobio samo lakši potres mozga, pukom srećom i čak želeo da nastavi takmičenje, što mu nije dozvoljeno.

„Odvezli su ga u bolnicu, on se javio, rekao da mu nije ništa i da će brzo da se vrati“, rekao je Art Devlin, četvorostruki olimpijski šampion koji je bio svedok događaja.

Nesreća je ostavila traga na reprezentativcu „one“ Jugoslavije, povukao se, potom vratio, ali nikako nije uspevao da prebrodi doživljenu traumu.

Nagrada je stigla 11 godina kasnije…

vinko
Foto: Screenshot/Youtube/ABCSports

 

Dok je Vinko pokušavao da pronađe sebe u novim okolnostima, sportska emisija pod nazivom „Sport širom sveta“ je pronašla svog heroja za rubriku „Agonija u porazu“.

Snimak Bogatajevog pada je postao naslovni deo špice kultne emisije koja je za ideju imala da prikaže i drugu stranu sporta, onu koja nije okićena medaljama.

„Bili smo šokirani… Vrištali smo… Brinuli smo se. Posle inicijalnog šoka nam nije bilo potrebno mnogo vremena da shvatimo da je ta katastrofa idealna slika naše emisije“, rekao je producent ABC sporta Dag Vilson.

Milioni gledalaca su tokom godina upoznavali Vinkovu tragediju, identifikovali se sa njom i preživljavali iz nedelje u nedelju.

Za to vreme, Vinko se bavio slikarstvom i dobio jedan čudan poziv.

„Kada su mi rekli da sam pozvan na 20. rođendan te emisije, znao sam da ne bi to uradili da nisam nekako popularan, ali nisam očekivao da će me toliko velikih sportista pozdraviti na takav način. Bio sam šokiran“, rekao je Bogataj.

Jedan od prvih u redu za Vinkov autogram bio je Muhamed Ali, što je bilo ovekovečeno i fotografijom za istoriju.

„On nije to shvatio ozbiljno, Muhamed Ali je zaista, zaista poznata osoba. To je bio poseban momenat. Mislim da je tada shvatio koliko je prepoznatljiv“, navela je Bogatajeva ćerka Sandra za ABC njuz.

Vinko je nastavio sa slikarskom karijerom i postao jedan od najboljih slovenačkih umetnika, sa nagrađivanim delima i izložbama širom sveta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram