Foto: Matias J. Ocner / Zuma Press / PA Images / Alamy / Alamy / PLANET PHOTOS / Planet / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Burnih 365 dana je za nama.

Polako ali sigurno 2023. godinu privodimo kraju, a iza nas je nekoliko sportskih događaja koji su obeležili prethodnih 365 dana.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvo mesto bez premca zauzima Saudijska Arabija. I to ne zbog nekog uspeha njihovih sportista, već zahvaljući milijardama lokalnih šeika koji su odlučili da se posvete sportu kao takvom i pokušaju da ulože što je više moguće.

Tako su u ovu zemlju stigle brojne fudbalske vedete – Kristijano Ronaldo je „povukao nogu“, a za njim su stigli Nejmar, Karim Benzema, Sadio Mane, naši Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić… U Saudijsku Arabiju otišao je i najbolji selektor u istoriji Srbije, legenda vaterpola Dejan Savić, dok su godinu zatvorili Novak Đoković i Karlos Alkaraz u revijalnom meču.

Ovo je po svemu sudeći tek početak jer Saudijci pokušavaju da na sve moguće načine postanu dominantna zemlja na sportskom polju, a ostaje nam da vidimo da li je 2023. godina tek prva u nizu onih u kojima će zemlja sa Bliskog istoka biti epicentar sportskih dešavanja sveta.

U Mančester sitiju će godinu pamtiti po neviđenom uspehu, pošto su se prvo pobedom nad Interom u finalu Lige šampiona od 1:0 popeli na krov Evrope, a nakon prve titule u Ligi šampiona u istoriji kluba osvojili su i titulu prvaka sveta trijumfom nad Fluminenzeom, 4:0.

Jedan od najvećih skandala ove godine dogodio se po završetku finala Svetskog prvenstva za žene između Španije i Engleske, kada je predsednik Fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales poljubio najbolju igračicu ove selekcije, Dženi Hermoso, dok je bila na pobedničkom postolju.

Usledilo je prepucavanje, prebacivanje odgovornosti, Rubijales je pokušao da se opravda, ali je na kraju podneo ostavku, nakon što je bilo jasno da je kriv i da ne postoji način da se izvuče.

Takođe, godina, bar kada je fudbal u pitajnu, će ostati upamćena i po tome što je Lionel Mesi napustio Evropu i karijeru nastavio u Interu iz Majamija, čime je i definitivno završena era Ronaldo – Mesi.

I košarka je dobila svoj deo istorije – Denver Nagetsi su nošeni Nikolom Jokićem po prvi put, i to na u najmanju ruku dominantan način, stigli do prve titule u istoriji kluba savladavši u finalu Majami Hit 4:1 u seriji, dok je Nemačka po prvi put osvojila titulu prvaka sveta pobedom nad Srbijom u finalu Svetskog prvenstva.

Kada su ostali sportovi u pitanju, ne bi trebalo zaboraviti ni Vašington Komanderse, koji su postali najskuplje prodati tim u istoriji sporta – plaćeni su preko šest milijardi evra, ali ni Maksa Ferstapena, koji je po treći put u karijeri osvojio titulu prvaka Formule 1.

Prava uzbuđenja u narednoj godini tek slede – tu su Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo u fudbalu, napad Novaka Đokovića na sva četiri grend slema… Zatišje pred možda i najburniju sportsku godinu u novijoj istoriji.

BONUS VIDEO Prelepa scena – navijači Partizana bacaju igračke na teren Arene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar