Foto: BSS

Vladimir Mirončikov nastavio je talas sportista koji su došli u Srbiju da joj donose uspehe, ozbebedio je prvu medalju u boksu posle 26 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija ima sigurnu bronzu na Svetskom šampionatu u olimpijskom boksu za muškarce 2021. koji se održava u beogradskoj Areni, a na ovo odličje čekalo se punih 26 godina.

Sada nam je odličje iskovao 23–godišnji Vladimir Mirončikov, savladavši u četvrtfinalu predstavnika Kazahstana Nirbeka Orbalaja sa 5:0.

Za plasman u finale i borbu za zlato u kategoriji do 80 kilograma, Vladimir će se boriti u četvrtak 4. novembra 2021. protiv Amerikanca Robija Gonzalesa, a njegovi emotivni utisci govore da mu je Srbija prirasla srcu.

“Srpska publika me vodi iz pobede u pobede. Imam još snage za finiš prvenstva, idemo dalje u nove pobede. Medalja je obezbeđena, medalja za Srbiju, srce mi je puno, kao I svim ljudima ovde. Vidim suze u očima mnogih, a to sve govori, koliko je sreće i radosti donela ova pobeda. Meč je bio težak, ali verovao sam u pobedu, kao što verujem da i dalje, uz podršku ovih divnih ljudi na tribinama, kao I svih koji šalju poruke i pozitivnu energiju možemo do kraja, do zlata”, rekao je posle meča Mirončikov.

On je nastavio talas sportista koji su počeli da nastupaju za Srbiju, a to se naročito vidi u borilačkim sportovima – poslednja zvezda je Zurab Datunašvili, gruzijski borac kom je Srbija pružila utočište posle skandala u Gruziji, gde ga je tukao predsednik Rvačkog saveza i prošao sa smešnom kaznom.

Foto: BSS

Mirončikov je plasmanom u polufinale obezbedio i minimalnu novčanu nagradu od 25.000 dolara, srebrna medalja vredna je 50.000, zlato 100.000 dolara, a uspeh i pre završnih borbi govori da Mirončikov nije pogrešio izabravši Srbiju.

Njegov moto je „živi slobodno ili umri“, rođen je 30. septembra 1998. godine, počeo je da se bori sa 19 godina. Rođen je u Serpuhovu, gradu u Moskovskoj oblasti, koji se nalazi 105 kilometara dalje od prestonice Rusije.

U profesionalnom boksu debitovao je 11. septembra 2020. godine i već sada došao je do velikog karijernog ostvarenja sna.

Ima 30 pobeda (pet nokautom) uz osam poraza (nikad nije nokautiran), završio je Moskovski vazduhoplovni institut, a 2019. je postao i pobednik šampionata Rusije za mlade, u kategoriji do 81 kilograma (učesnici između 19 i 22 godine).

Prema tadašnjim rečima selektora Rusije Alekseja Galejeva, Mirončikov je bio jedan od kandidata za uključivanje u olimpijski tim, ali do toga nije došlo.

Sada predstavlja Srbiju i već na prvom velikom takmičenju donosi joj medalju – kog sjaja, saznaćemo u četvrtak.

BONUS VIDEO Željko Obradović i navijači posle meča sa Huventudom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare