Ice Dancing, Navka, Roman Kostomarov
Ice Dancing, Navka, Roman Kostomarov; Foto: Foto: EPA/SERGEY CHIRIKOV

Užasne vesti stižu iz Rusije.

Roman Kostomarov, olimpijski šampion u umetničkom klizanju, doživeo je moždani udar nakon što su mu amputirane ruke i noge, a šanse da preživi su minimalne, prenosi „Ria novosti“.

PROČITAJTE JOŠ

Slavni klizač je primljen početkom godine na odeljenje intenzivne negede, a stavljen je na respirator zbog teške upale pluća nakon koronavirusa.

Zbog gangrene su lekari morali da mu amputiraju obe noge. Tkivo u stopalima su morali da amputiraju zbog poremećaja cirkulacije, a zatim su mu amputirane i obe ruke kako bi se sprečilo širenje baktera i odumiranje drugih delova tela.

Prethodnih dana se njegovo stanje dodatno pogoršalo, pa je doživeo dva moždana udara i ruski mediji prenose da su minimalne šanse da preživi.

Aleksandar Jablunovski, sportski doktor, otkrio je zašto je Kostomarov imao nove komplikacije na mozgu.

“Ako pretpostavimo da se radilo o virusnoj infekciji, koja je zahvatila pluća i stvorila probleme s ugrušcima, onda nije zahvaćena samo mikrocirkulacija u udovima. Iste kapilare su i na srcu i plućima, ali i na mozgu. Udari su mnogo izvesniji u slučaju nedostatka kiseonika. Tada je poremećena cirkulacija, nema dovoljno kiseonika i tkivo u svim organima odumire, može čak i da prsne. Kod srčanog udara dolazi do puknuća u blizini srca, a kod moždanog udara blizu vrha mozga. Ako je to slučaj, lekarima sigurno nije lagano“, rekao je.

Kostomarov je 2006. godine na Olimpijskim igrama u Torinu osvojio zlatnu medalju u paru sa Tatjanom Navkom. Sa njom je dva puta osvajao Svetsko prvenstvno i tri puta Evropsko prvenstvo. Pre toga je nastupa sa Anom Semenovič i Ekaterinom Davidovom.

BONUS VIDEO Rubljov polomio reket

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare