Foto: Michael Hickey / Getty images / Profimedia

Momak koji je u centru pažnje.

Kada se spomene ime Nikola Kalinić, ljubitelji košarke momentalno pomisle na krilnog košarkaša Barselone, bivšeg nosioca igre Crvene zvezde i reprezenttivca Srbije, dok je druga asocijacija bivši reprezentativac Hrvatske u fudbalu, koji je najviše traga ostavio u Dnjepru, Fjorentini i Milanu, a ostao upamćen kao igrač koji je izbačen iz redova „vatrenih“ jer je na Mundijalu u Rusiji odbio da uđe u igru protiv Nigerije, pa je propustio da bude deo selekcije koja je stigla do finala i okitila se srebrom nakon poraza od Francuske 4:2.

PROČITAJTE JOŠ...

No, uskoro bi veoma lako pažnja mogla da ode ka trećem momku istog imena i prezimena, koji doduše nastupa za Kanadu, i bavi se sportom koji je znatno popularniji „preko bare“, američkm fudbalom.

Rođen u Torontu 21. januara 1997. godine, Kalinić je američkom verzijom fudbala počeo da se bavi još kao dečak, a koliko je talentovan pokazao je još u dresu Jork Lajonsa, za koje je nastupao u „U Sports“ ligi od 2015. do 2018. godine, pošto je uhvatio 38 pasova za 416 jardi uz dva tačdauna, i dva puta bio biran u Ol-star tim u istoj sezoni – jednom kao deo napada, i jednom kao deo specijalnog tima.

Usledio je poziv najjače lige kanadskog fudbala, CFL, gde je od strane Hamilton Tajger-Ketsa izabran u drugoj rundi na draftu 2019. godine kao deseti pik.

U ovom takmičenju je za dve sezone postigao dva tačdauna, uz 192 uhvaćene jarde. Nije uspeo da sa Hamiltonom osvoji titulu, iako je dva puta ekipu vodio do finala – 2019. i 2021. godine (2020. sezona nije igrama), da bi u januaru 2022. dobio „zeleno svetlo“ iz Kanade kako bi konkurisao za mesto u nekom NFL timu.

Tokom trening kampa Kalinić nije uspeo da se izbori za mesto među 53 najbolja igrača u Indijanapolis Koltsima, ali je dan kasnije stigla potvrda da nije tek tako stigao uopšte poziv ekipe iz Indijane – našao se među 13 igrača koji su dobili poverenje u takozvanom trening timu, ali bi, u slučaju da Mo Ali-Koks, Kajlen Grenson ili Dželani Vuds iz nekog razloga budu sprečeni da igraju, veoma lako mogao da se nađe na terenu i postane prvi Srbin od Aleksa Smita koji je igrao u NFL-u.

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar