Tom Brady, Chris Paul, Zlatan Ibrahimovic
Foto:Dirk Shadd / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/Frank Gunn/The Canadian Press via AP/Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Prosečan vek profesionalnog sportiste, ukoliko se uzme u obzir period tokom kog je najverovatnije da će postizati vrhunske rezultate, je oko deset godina. Pojedinci uspeju da u četvrtoj deceniji zadrže veći deo klase, ali ipak polako mesto prepuštaju mlađima i postepeno gube ulogu u timu.

A opet, tu su oni koji predstavljaju suštu suprotnost gore napisanoj tezi, pa u poznim godinama karijere, umesto priča o skorijoj penziji, figuriraju kao glavne zvezde svojih timova u pohodu na šampionske titule.

Najbolji primer su tri… teško je reći momka, jer su momački dani davno iza njih – tri čoveka koji, svako u svom timu, predstavljaju prvu zvezdu i „kamen temeljac“ borbe za titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Kris Pol

Da je najstariji u NBA ligi, nije, Udonis Haslem iz Majamija je pet godina stariji. Da je najveća zvezda među „veteranima“, nije ni to, pošto je Lebron Džejms nedostižan po tom pitanju. Ali, Polu je pošlo za rukom nešto što ni „kralju“ nije uspelo.

Kada je stigao u Finiks Sanse, mnogi su se pitali šta će u ekipi koja je sezonu pre toga bila deseta u Zapadnoj konferenciji, što je bio najbolji rezultat ovog tima od 2014. godine, kada su bili deveti. U periodu od 2015. do 2019, jednom su bili 14, i tri puta 15.

Onda je Pol parafirao ugovor, a Sansi kao da su popili eliksir iz čuvenog „Svemirskog basketa“ i počeli redom da gaze sve pred sobom. Prvo su u ligaškom delu sezone imali skor od 51 pobede i 21 poraza, nakon čega je usledila „rapsodija“ u plej-ofu, gde su redom izbacivali Los Anđeles Lejkerse (4-2), Denver Nagetse (4-0) i Los Anđeles Kliperse (4-2), da bi u finalu poveli sa 2-0 protiv Milvoki Baksa. Ipak, Jasnis Adetokumbo i saigrači su bili prejaki i stigli do titule nakon četiri vezana trijumfa.

Da nije u pitanju slučajan uspeh potvrdila je i ova sezona, pošto su Sansi sredinom januara jedina ekipa sa jednocifrenim brojem poraza u ligi.

A Pol je kao vino – što više vremena prolazi, to je bolji, pa je pitanje koje se nameće – da li ćemo konačno dočekati da ga vidimo i sa prstenom na ruci? Deluje da su „zreli“…

Zlatan Ibrahimović

Šveđanin je bio nadomak završetka karijere više puta. Prvo kada je u dresu Mančester junajteda doživeo ozbiljnu povredu kolena, ali ga ni višemesečna pauza nije sprečila da se vrati u… pa, izdanju na koje je navikao sve ljubitelje fudbala. Doduše, to je učinio u Sjedinjenim Američkim Državama kao fudbaler Los Anđeles Galaksija, no čuveni Ibra je odlučio da još jednom napravi čudo – parafirao je ugovor sa Milanom, i u dresu roso-nera, u svom drugom mandatu, pokazao da je sa razlogom još uvek jedan od najboljih napadača Evrope.

Čak 33 gola na 50 utakmica, Milan na samo dva koraka od Intera u borbi za Skudeto… Doduše, kiksirali su u Evropi, gde je Milan u Ligi šampiona bio četvrti, ali to ne ide na „dušu“ Šveđaninu, pošto je on svoje utakmice odigrao više nego dobro.

U decembru je postao tek treći igrač u 21. veku kom je pošlo za rukom da dođe do brojke od 300 golova u Top 5 najjačih liga Evrope. Ostala dvojica su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Tom Brejdi

Američki fudbal, poznat i kao NFL, nije među popularnijim sportovima u Srbiji, inače bi ime Toma Brejdija bilo u samom vrhu liste najpopularnijih igrača u zemlji. I prava je šteta, jer ono što Brejdi radi teško da može da bude razumljivo nekome ko ne prati ovaj sport, a stvar je daleko od nečega što se viđa ne samo svaki dan, već i generalno u istoriji sporta.

Dve godine su prošle otkako je odlučio da hladni Boston zameni toplom Floridom, a dres Nju Ingland Pejtriotsa opremom Tampa Bej Bakanirsa. Već u prvoj sezoni je dokazao da još nije za staro gvožđe, pošto je Bakse odveo do Superboula.

PROČITAJTE JOŠ

Godinu dana kasnije, Brejdijevi saigrači su pružali nešto slabije partije, bilo je i dosta čudnih situacija, poput krajnje bizarnog odlaska Antonija Brauna iz kluba, ali ništa od toga nije zaustavilo ovog 40-godišnjaka.

Brejdi je sa saigračima izborio drugo mesto u NFC diviziji, prednost domaćeg terena u plej-ofu sve do konferencijskog finala. Prva ekipa koja je stigla na „noge“ Brejdiju su bili Filadelfija Iglsi, koji su ispraćeni sa 31:15 nazad u „grad bratske ljubavi“. Doduše, Fila je poene postigla kada su Brejdi i saigrači već odavno stekli pravo da se po terenu baškare nakon brutalnih 31:0.

A nije ni to najveći problem za ostale timove. Pozicija kvoterbeka je jedna od najzahtevnijih u sportu generalno, jer zahteva ne samo neverovatne fizikalije i sposobnost sa loptom, već i „čitanje“ protivničke odbrane, gde neretko akcije traju tek sekundu ili dve. I dok se mnogi kvoterbekovi muče – najbolji primer je organizator igre Iglsa Džejlen Hurts, koji većim delom meča nije mogao da se „sastavi“, kada Brejdi uzme loptu, postane praktično nebitno ko ga napada, ko hvata loptu, jer uvek pronađe način kako da igru učini tako lakom, jednostavno poezijom, i svoju ekipu napravi mašinom za mlevenje svega što se nađe ispred. Iglsi su tek prvi koje ne Tampa preskočila. Naredna „meta“ su Arizona Kardinals ili Los Anđeles Rems… A posle njih? Videćemo. Jedno je jasno – i Patrik Mahoms (Kanzas Siti), i Džo Beoru (Sinsinati), i Aron Rodžers (Grin Bej) su ipak klasa ispod.

BONUS VIDEO Maljković: Novak je nacionalno blago, ne može Srbiji da kaže „ne“, moj kapiten me ostavio zbog njega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar