Foto: EPA PHOTO DPA GERO BRELOER, EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON,Album - Prisma / Album / Profimedia

Golman Ajaksa Andre Onana pridružio se ne malom broju sportista koji su iz krajnje bizarnih razloga padali doping test.

PROČITAJTE JOŠ

Onana je suspendovan na 12 meseci jer je u njegovom urinu prošlog oktobra pronađen furosemid.

Golman Ajaksa se nije osećao dobro, ali je načinio grešku kada je popio lek koji je pripisan njegovoj supruzi, pa će ni kriv ni dužan morati na jednogodišnju pauzu.

Ajaks je najavio da će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu u Lozani pa ostaje da se vidi kakva će biti sudbina dvadesetčetvorogodišnjeg Kamerunca.

Da li sportisti namerno uzimaju doping pa smišljaju blesave izgovore ili zaista nisu svesni da su upravo uzeli neku od zabranjenih supstanci, tek u prošlosti je bilo i bizarnijih slučajeva.

Viktor Troicki je suspendovan 2013. godine, iako u životu nije uzeo doping.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srpski teniser nije se osećao dobro nakon meča u Monte Karlu i tražio je odlaganje testa krvi jer se plaši igle.

Testiran mu je urin koji je bio negativan, a doktorka je pristala na odlaganje testa krvi da bi sutradan shvatila da je pogrešila.

Viktor je dao krv i dobio negativan nalaz, ali je kasnio sa testom 24 sata što ga je koštalo suspenzije u trajanju od 18 meseci.

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra

Bivši napadač Bajerna i Hamburgera, Paolo Gerero morao je da preskoči Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon što je bio pozitivan na doping testu, uključujući i pozitivan nalaz na kokain.

Peruanac je tvrdio da je nevin i da je za sve kriv kontaminirani čaj koji je pio kako bi ublažio simptome gripa.

Gerero je dobio suspenziju u trajanju od godinu dana.

Olimpijski šampion Diter Bauman osvojio je zlato na trci od pet hiljada metara u Barseloni 1992. godine.

Foto: EPA-EFE/URS FLUEELER

Nemački atletičar je 1999. suspendovan na dve godine zbog pozitivnog testa na nandrolon zbog čega nije mogao da se takmiči u OI u Sidneju.

Pravdao se govoreći da mu je neko podmetnuo nedozvoljenu supstancu u pastu za zube.

Bauman se vratio atletici 2002. godine kada je uspeo da osvoji Evropsko prvenstvo u Minhenu.

Kanađanin Ros Rebaljati postao je prvi osvajač zlatne medalje u snoubordu na Olimpijskim igrama, u Naganu 1998, ali je samo nekoliko sati posle pobede suspendovan jer je bio pozitivan na kanabis.

Ros Rebaljati Foto: TAO-CHUAN YEH / AFP / Profimedia

Suspenzija je naknadno poništena, a Rebaljati je insistirao da je dobio pozitivan nalaz jer se našao u ulozi pasivnog pušača.

Slučaj možda i ne bi bio toliko interesantan da Rebaljati 2013. godine nije ušao u biznis sa medicinskom marihuanom.

Američki atletičar Denis Mičel osvojio je zlato 1992. godine u Barseloni, ali je bio suspendovan na dve godine 1988, zbog nedozvojene visokog nivoa testosterona.

Foto: EPA/APA PHOTO/FILES/RUDI BRANDSTAETTER

Mičel se pravdao da je slavio rođendan svoje supruge i da je tom prilikom popio pet flaša piva i četiri puta imao seks jer je „dama zaslužila da se počasti“.

Američka atletska federacija je, začudo, prihvatila njegovo opravdanje, ali je zato Svetska atletska federacija bila neumoljiva.

Trostruka osvajačica medalja na Olimpijskim igrama u kros kantriju Tereza Johaug suspendovana je na 18 meseci zbog čega nije mogla da učestvuje na zimskim Olimpijskim igrama 2018. godine.

Foto: EPA-EFE/Fredrik Sandberg

Norvežanka je bila pozitivna na anaboličke steroide i tvrdila je da ih je unela preko karmina koji joj je dao timski doktor.

Adri van der Poel profesionalno se bavio biciklizmom od 1981. do 2000. godine.

Holanđanin ima dve etapne pobede sa Tur de Fransa, ali je daleko poznatiji po slučaju iz 1983. godine kada ga je nedeljni ručak koštao pozitivnog doping testa.

Van der Poel je bio pozitivan na strihinin koji u malim dozama umanjuje efekat umornih nogu.

Pravdao se da je kod tasta na ručku jeo golubiju pitu i da su golubovi verovatno imali u sebi nedozvoljenu supstancu.

Čuveni skakač u vis Havijer Sotomajor testiran je pozitivno na kokain 1999. godine na Panameričkim igrama.

Foto: EPA PHOTO/DPA/ARNE DEDERT

Iako je bio suspendovan na dve godine, Svetska atletska federacija prepolovila mu je kaznu nakon što je bivši predsednik Kube Fidel Kastro tvrdio da je Sotomajoru smestila „kubansko-američka mafija“.

Španski brzohodač Danijel Plaza postao je prvi španski atletičar koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama kada je trujumfovao u Barseloni 1992. godine.

Četiri godine kasnije Plaza je bio pozitivan na nandrolon, a pravdao se da se to dogodilo jer je upražnjavao oralni seks sa svojom trudnom suprugom.

Nandrolon se može naći u telu žena tokom trudnoće, ali je Plaza dokazao da je bio čist jer je 2006. godine španski Vrhovni sud odbacio optužbe da je koristio doping.

Foto: EPA PHOTO EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Grčka atletičarka Ekaterini Tanu je uoči početka Olimpijskih igara u Atini prekočila odlazak na doping test zajedno sa svojim kolegom Konstantinosom Kenterisom.

Oboje su istog dana završili u bolnici gde su tvrdili da su morali da se jave zbog saobraćajnog udesa na motoru.

Povukli su se sa Igara, ali je kasnije utvrđeno da je sobraćajna nezgoda bila iscenirana pa su optuženi za obmanu i davanje lažnih izjava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar