Foto: Pedja MIlosavljevic

Haos...

Milorad Čavić, legendarni reprezentativac Srbije u plivanju, najavio je tužbu protiv Plivačkog saveza Srbije zbog toga što su ga, navodno, oštetili za čak 125 hiljada evra.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je preneo Sport klub, Čavić je najavio da će u novembru doći u Srbiju kako bi „pred sudom tražio šta mu pripada“, a i sam plivač se oglasio:

„Godina prođe, dan nikad. Bio je u Laušević u pravu kada je rekao da je Srbija „zemlja gde se u svemu kasni. Samo se umire pre vremena“. Zabavna činjenica: da li znate da sam zahvaljujući plivačkom savezu ostao bez dve nagrade iz 2008. godine i da se još malo pet godina peglam sa istim savezom za svoje nacionalno sportsko priznanje? Vidimo se na sudu u novembru“, napisao je on na Instagramu.

Čavić je 2008. godine u Rijeci bio prvak Evrope na 100 metara i vicešampion na 50 metara delfin u malom bazenu, što je trebalo da mu donese nacionalno priznanje, ali tadašnje rukovodstvo PSS nije u narednih 30 dana poslalo dopis Ministarstvu omladine i sporta, zbog čega Čaviću nije isplaćena nagrada za te dve medalje, a slučaj je ubrzo zastareo, te nije mogao ni preko suda da naplati to.

No, tu nije bio kraj drame. Naime, Čavić je 2019. godine nakon što je napunio 35 godina otišao u Ministarstvo omladine i sporta kako bi počeo da prima nacionalnu penziju, ali mu je rečeno da nije dobijen bilo kakav papir iz PSS kojim bi bilo potvrđeno da je Čavić osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu.

„Mi svi znamo ko si i šta si, znamo da si ti osvojio medalju, ali nama za to treba papir“ bile su reči ljudi iz Ministarstva. Možete da zamislite moj šok. Koja je to količina neodgovornosti i bezobrazluka iz Plivačkog saveza Srbije. Zamislite neko nije mogao jedan papir da pošalje. Na kraju je i to završilo pred sudom. Samo se nadam da ponovo iz Plivačkog saveza Srbije neće naći neki način da se ne pojave tamo.

„Na sudu ću tražiti dve stvari. Prva je da mi Plivački savez Srbije, pošto su oni pogrešili, retroaktivno isplati penzije od moje napunjene 35. godine, pošto je uredba o promeni da se nacionalna penzija prima od 40. godine doneta u aprilu 2009. godine kada sam ja već ispunio uslov za penziju. U njoj stoji da svi sportisti koji su medalju osvojili do tog datuma pravo na penziju imaju od 35. godine života, a od toga datuma sa 40 godina“, dodao je on za Sport klub.

Kada se sve sabere, Čavić je za dve medalje sa Evropskog prvenstva u Rijeci trebalo da dobije 52,500 evra, dok bi na osnovu penzija koje nisu isplaćene trebalo da dobije 73 hiljade evra.

BONUS VIDEO Vilagoš blista nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu