Mihael Šumaher, Korina supruga
Foto: ROLAND WEIHRAUCH EPA/A3512 ROLAND WEIHRAUCH

Mihael Šumaher, sedmostruki šampion Formule 1, nije se pojavio pred kamerama i u javnosti od decembra 2013. godine kada je doživeo strašan pad na skijanju. Od tada su se o njegovom zdravstvenom stanju samo sporadično pojavljivale informacije, koje nam pokazuju u kakvom se stanju nalazi.

Porodica Šumahera je retko govorila o stanju Mihaela, a samo bi povremeno procurela po neka informacija.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja od njih navodi da je porodica odlučila da stavi na prodaju luksuznu vilu na jezeru Ženeva koje se procenjuje na pet miliona evra.

Korina, supruga velikog šampiona, stavila je ovo imanje od 20.000 kvadratnih metara na prodaju, a kupljeno je za 3,5 miliona evra i potpuno prilagođeno oporavku velikog asa.

Očekuje se da uskoro saznamo i mnogo više o stanju legendarnog asa, pogotovo nakon dokumentarca „Šumaher“ u kome su ekskluzivno govorili Korina, otac Mihaela Rolf, ćerka Đina-Marija i sin Mik.

Šumi je na skijanju 2013. godine doživeo stravičnu povredu, kada je glavom udario u kamen. Život mu je spasila kaciga koju je nosio, a helikopter ga je preko Alpa odvezao do bolnice u Grenoblu.

Stefan Bozon bio je šef spasilačke službe koja je pronašla Šumahera. U trenutku kada im je javljeno „za pad sa teškom posledicama“ u Alpima niko nije mogao ni da nasluti da je u pitanju sedmostruki šampion sveta.

„Koliko god to ludo zvučalo, Šumaher je imao sreće da je helikopter uopšte mogao da priđe do mesta nesreće. To je teško pristupačni deo, okolo su piste, a nagib nije mali. Nikada neću da zaboravim pogled, i kamen sa kog je Mihajl pao, i onaj u koji je udario“, rekao je Bozon u intervjuu za „Fokus“ pre četiri godine.

Foto: EPA-EFE/OLIVER MULTHAUP

Nakon toga je objasnio i šta se dešavalo.

„Istragom je ustanovljeno da su Šumaher i njegov sin vozili skije izvan obeleženog dela staze. I pored toga, posledice ne bi bile toliko ozbiljne da je tog dana, kao što je to bio slučaj prethodnog, padao sneg. Umesto toga, sneg je prekrio kamen tek toliko da se on ne vidi, bio je to tanak, ali nedovoljan sloj. Šumaher nije video kamen od snega i nije mogao da pređe preko njega, već je udario. Sve ovo je neverovatan splet okolnosti, ali kažem, sreća je da smo uopšte stigli do njega helikopterom i prevezemo ga u bolnicu koja mu je spasila život.“

Nemac je imao dve operacije i nakon toga bio u veštačkoj komi više od šest meseci.

Izašao je iz kome 2014. godine nakon 250 dana i bio prebačen u bolnicu u Lozani, pre nego što se vratio u kuću na obali Ženeve.

Mihael Šumaher
Foto: Twitter Screenshot ESPN F1

U tom trenutku je Sabina Kehm, njegova menadžerka, objasnila u kakvoj je stanju.

„Mihael je napustio bolnicu u Grenoblu da nastavi dugu fazu rehabilitacije. Više nije u komi“, kratko je poručila.

Od tada je stizalo sve manje informacija o njegovom zdravlju, a tajna je brižljivo čuvana.

Žan Tod, čovek koji je bio šef Ferarija sa kojim je Šumaher osvojio pet od sedam titula, pre dve godine otkrio je kakvo je stanje legende nakon jedne posete.

„Video sam Mihaela prošle nedelje. On se bori. Bože, znamo da je imao užasnu i veliku nesreću na skijanje koja mu je stvorila mnogo problema. Ali ima neverovatnu ženu pored njega, ima decu, medicinske sestre i možemo samo da mu poželimo sve najbolje što želim i porodici. Sve što mogu da uradim je da budem sa njim dok ne budem u mogućnosti da nešto i uradim“, rekao je Tod.

Korina Šumaher Corinna Schumacher Mihael Šumaher Michael Schumacher
Korina Šumaher Foto: GP Library Limited / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA/JENS BUETTNER

Supruga Korina je često optuživana da prikriva informacije, a jedna od njenih izjava preneta je prošle godine.

„Mihael mi nedostaje svaki dan. Ali je ovde – drugačije, ali ovde. I dalje mi svakodnevno pokazuje koliko je jak. Uvek smo bezbedno prolazili kroz njegove trke. Zbog toga sam bila sigurna da ima nekoliko anđela čuvara koji su ga pazili. Ne znam da li je to samo neka vrsta zaštitnog zida koji ste sami postavili ili je to zato što ste na neki način naivni – ali jednostavno mi nije palo na pamet da bi se njemu išta moglo dogoditi. Nikada nisam krivla Boga zašto se to sada dogodilo. Ta je (nesreća) bila samo loša sreća – sva loša sreća koju je iko mogao imati u životu“, rekla je Korina dok je brisala suze.

Dugo se sumnjalo da li je uopšte svestan, dok „Parizjen“ nije objavio kratku izjavu jedne medicinske sestre.

„Da, ja radim sa njim i uveravam vas da je u svesnom stanju“, rekla je kratko i zahtevala da ostane anonimna.

Nedavno je o njegovom stanju govorio i nemački neurolog Erih Riderer.

„Mihael Šumaher je budan, diše, srce mu ima lep ritam. Verovatno može i da sedne, čak i da napravi neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga“, rekao je doktor.

Pretpostavlja se da je porodica u njegov oporavak uložila oko 40 miliona evra, a sporadične informacije su govorile čak i da je jedno vreme Šumi mogao da komunicira samo očima.

Poslednje vesti o njegovom stanju obelodanio je Pjero Ferari, sin legendarnog Enca, koji je stvorio giganta u čijem je bolidu Šumaher pisao istoriju u Formuli 1.

„Volim da se sećam dana kada je Mihael bio na stazi. On je bio jednostavan, jasan, iskren i pošten čovek. Voleli smo da ponekad sedimo kod kuće i pričamo uz vino. Mihael nije mrtav, tu je i dalje sa nama, ali ne može da komunicira“, rekao je Ferari.

Očekivalo se da se Šumaher oporavi do 2016. godine, a od tada lekari uglavnom navode da ne očekuju njegov potpuni oporavak. Nije poznato da li Mihael može da govori i da li će moći da se vrati, koliko-toliko normalnom životu.

Ipak, informacije govore da je potpuno svestan, a pretpostavlja se da je došlo do velikog napretka u rehabilitaciji kada je porodica odlučila da otvori vrata vile tajni nemačkih producentima Mihaelu Veku i Hans-Brunu Kamertonsu.

BONUS VIDEO Mihael Šumaher dobio mural u Sarajevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar