Maks Krozbi Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Zvezda u usponu.

Srbi su kada je američki sport u pitanju ostavili veoma dubok trag.

PROČITAJTE JOŠ...

U košarci su svoja imena zlatim slovima u istoriju NBA lige upisali Predrag Stojaković kao šampion sa Dalas Maveriksima i trostruki pobednik takmičenja u brzom šutiranju trojki, zatim Vlade Divac, Darko Miličić je, iako smatran jednim od najvećih promašaja, ipak uspeo da osvoji titulu sa Detroit Pistonsima, Nemanja Bjelica je učinio isto sa Golden Stejt Voriorsima.

O Nikoli Jokiću izlišno je govoriti, dvostruki uzastopni MVP je postavio neke nove standarde.

U fudbalu Dejan Joveljić je izrastao u „zlatnog džokera“ Los Anđeles Galaksija i jedna je od većih zvezda tima iz „grada anđela“, čuveni Predrag Radosavljević, u SAD čuven po nadimku Preki, postao je legenda MLS lige i Kanzas Siti Viza, pošto je jedini igrač koji je dva puta proglašen za najboljeg igrača lige i najboljeg strelca, a pored toga je i sa ukupno 295 bodova (270 u ligaškom delu, 25 u plej-ofu) lider MLS svih vremena.

A Srbija bi veoma brzo mogla da dobije još jednog u nizu sportista sa ovih prostora koji su postigli neverovatan uspeh.

Doduše, ovaj „potonji“ ima nešto drugačije ime – Maks Krozbi, defanzivi end Las Vegas Raidersa. I preti da postane prvi Srbin sa ozbiljnom nagradom za igračko dostignuće u NFL-u.

Krozbi je u ligu stigao 2019. godine, kada su ga kao 106. pika na draftu u četvrtoj rundi uzeli upravo Raidersi.

Rođen je u gradu Kolejvil u Teksasu 1997. godine, gde je išao i u srednju školu, da bi 2015. kao jedan od najboljih igrača Pantersa dobio poziv univerziteta Istočni Mičigen.

Kakav uticaj je imao na NFL pokazuje i to što je 2021. godine uvršten u drugi najbolji tim lige, uz poziv za učešće na takozvanoj Pro bol utakmici, NFL pandanu Ol-star utakmice, a početkom 2022. je napravio iskorak i postao jedan od najozbiljnijih kandidata za defanzivnog igrača godine.

Trenutno predvodi NFL po broju obaranja za izgubljene jarde (osam), najbolji je defanzivni end sa 27 obaranja, četiri puta je uspeo da obori protivničkog kvoterbeka, po čemu je među pet najboljih igrača lige…

Iako ima američko ime i prezime, Krozbi je – srpskog porekla. Naime, njegova majka Vera poreklom je Srpkinja, a to je potvrdio i sam Krozbi na društvenim mrežama, gde je pokazao i da sasvim dobro „barata“ srpskim jezikom:

Neke od poteza zbog kojih je na samom vrhu igrača kad je NFL odbrana u pitanju i zbog kojih ga u SAD nazivaju „jednorogom“, između ostalog, možete da pogledate na snimcima ispod:

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla