Foto: EPA / CJ GUNTHER

U NBA su na terenu igrači koji gaze petu deceniju, a period oporavka se skraćuje i po cenu zdravlja, pa je nenormalno šta se trenutno u sportu događa samo da bi se igralo.

Prekidaju se lige, menjaju se pravila, igrači ispadaju iz ekipa kao na pokretnoj traci, sve su ovo samo neke od posledica haosa koji nastavlja da stvara koronavirus u sportu.

PROČITAJTE JOŠ:

Da je neko pre dve godine rekao da ćemo i danas živeti u pandemiji, verovatno bi mu rekli: „Ti si šenuo“. Ali, to je stvarnost koja ne zaobilazi nikoga, pa ni sport.

Ponavljaju se talasi zaraze virusom, pa onda dođemo u situaciju da klub kakav je Totenhem, ispada iz Lige konferencija u decembru.

Finalista Lige šampiona iz 2019. ispadne iz trećeg po snazi evropskog takmičenja posle grupne faze, jer ne može da sastavi ekipu ni za termin u balonu, a ne za evropski meč.

Čak devetorica igrača „pevaca“ su bila pozitivna na virus, pa nije mogla da se odigra utakmica sa Renom, a francuski klub je za „zelenim stolom“ meč dobio 3:0. Posledica je prolaz Vitesea u nokaut fazu, a londonski klub će morati da se okrene nekim drugim izazovima.

Naravno da Englezi obično akcenat stavljaju na Premijer ligu, pre nego na bilo koje evropsko takmičenje, ipak ne služi na čast kad tim koji ima Hong-Mina Sona, Harija Kejna i druge skupe zvezde, ispada tek tako.

Premijer liga takođe već neko vreme kuburi zbog korone, a ako pratite neku od aplikacija za rezultate, često vidite pored mečeva u engleskom prvenstvu, natpis „odloženo“.

U ponedeljak su ostrvski mediji objavili da su 103 pozitivna igrača i člana stručnih štabova otkrivena u Premijer ligi, što dovoljno govori o tome sa kakvim se problemima tamo susreću.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ništa bolje nije ni u NBA, gde je više od 100 igrača ispalo iz rotacije. Tamo se ovih dana masovno dobijaju desetodnevni ugovori, „penzioneri“ se vraćaju za sume od po nekoliko desetina hiljada dolara, da pomognu NBA franšizama, čisto da premoste.

Tako se na terenu nađu Džo Džonson, Ajzea Tomas, Greg Monro, nudi se i friški student Džej Ar Smit, a razvojna G liga je bila stopirana, jer se i odande igrači masovno dovlače u NBA na privremenoj bazi.

Posledica je loša košarka koja nas očekuje dok se stanje ne promeni. Komesar NBA Adam Silver je rekao da se sezona neće stopirati, nego će morati da se guta gorka pilula.

Adam Silver ne želi da prekine sezonu, Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Stvari idu napred, samo košarka izgleda mnogo lošije. Jedan od zanimljivih primera je dao Teo Pinson, koga je doveo Dalas, rekao u jednom trenutku da „ne zna nijednu akciju koju su zvali njegovi saigrači“.

Čovek se našao u nebranom grožđu, jer nije stigao ni sa kim da se upozna, niti za 10 dana može da stigne, a samo je jedan od desetina takvih košarkaša.

U međuvremenu je pravilo desetodnevnog karantina promenjeno, pa se u izolaciji sada provodi šest dana, ako nema simptona.

Ovakva mera nema mnogo poente, jer smo već viđali koliko koronavirus ume da stvori srčanih problema i kod profesionalnih sportista.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Rizično je. Real Madrid je registrovao tinejdžere za meč sa CSKA u Evroligi i uspeo nekim čudom da pobedi, u Olimpijakosu i Olimpiji iz Milana raste broj zaraženih, a kod nas je meč Mege i Partizana u ABA ligi odložen u ponedeljak zbog zaraženih.

Barselona za sada ima trojicu pozitivnih, Olimpijakos petoricu, Asvel osmoricu, Tenerife imaju devetoricu, Real čak 11 košarkaša, meč Manrese i Hapoela iz Jerusalima je odložen. Može ovako unedogled.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN EDITORIAL USE ONLY

Teško je reći koliko ih ima ukupno. „Preko bare“ je i hokejaška NHL liga u velikom problemu. Čak 70 utakmica u sezoni je do sada odloženo, liga je bila na prinudnom „odmoru“ do juče. Na primer, po šestorica igrača Pitsburga i Vašingtona su nedavno ispala iz stroja, a ima ih na još desetine širom lige.

Svi skupa se brinu za zdravlje igrača, ali i kvalitet „proizvoda“ koji u krajnjoj liniji neko kupuje, dok traže rešenje kako da se iskobeljaju iz ovog pakla.

BONUS VIDEO – Piksi: Pitao sam moje momke imaju li ti Portugalci krila?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar