Foto: EPA-EFE/JOHN G MABANGLO

Jedan gest nekada prve zvezde američkog sporta uništio mu je karijeru, ali ga je istovremeno pretvorio u heroja čitavog jednog pokreta.

Čovek koji kleči je do 1. septembra 2016. godine bio simbol ili prosidbe, kada je na scenu stupio čovek po imenu Kolin Kapernik.

PROČITAJTE JOŠ...

Njegovi San Francisko Fortinanjnersi su igrali poslednju utakmicu predsezone protiv (tada još uvek) San Dijego Čardžersa, a u tom trenutku „zlatni dečko“ NFL-a je odlučio da na nepravdu koja se godinama događala, kada je u pitanju odnos policije prema građanima Sjedinjenih Američkih Država crne boje kože, skrene pažnji klečanjem tokom intoniranja himne.

To nije bio prvi put da protestuje, pošto je Kapernik izvođenje pesme koja govori o barjaku iskićenom zvezdama tokom prethodne tri utakmice proveo na klupi. No, protiv Čardžersa je odlučio da istupi i klekle kako bi, kako je rekao, bar na neki način ispoštovao pripadnike vojske i policije SAD.

No, dok je polovina javnosti stala iza Kapernika i sa razumevanjem prihvatila ovaj njegov gest, druga polovina je protest dočekala „na nož“. Prednjačio je Donald Tramp, koji je iz dana u dan koristio priliku da preko društvenih mreža ponizi ne samo Kapernika, već sve one koji su stali uz njega.

Koliko je situacija bila zapravo bolna po Trampa i njegove „blue collar“ (radnička klasa) pristalice pokazuje i reakcija lige – ne samo da je San Francisko doneo odluku da otpusti Kapernika, već momak koji je u tom momentu bio prva zvezda lige nije dobio nijednu ponudu od preostale 31 ekipe. Samo godinu dana kasnije, poslednje nedelje septembra 2017. svi igrači, ali i članovi uprava klubova, našli su se na terenu što ukrštenih ruku, što na kolenima tokom intoniranja himne. Mnogi su taj trenutak okarakterisali kao početak kraja vladavine Donalda Trampa

No, iako je iz dana u dan broj onih koji podržavaju proteste protiv policijske brutalnosti rastao, a Kapernik iz dana u dan pokazivao da se, uprkos tome što nije već dugo igrao, nalazi u fantastičnoj formi, ponude nikako nisu stizale. Odnos NFL-a prema Kaperniku nije promenila ni smrt Džordža Flojda, nakon koje je čitav svet pratio dešavanja u Americi. Iz dana u dan pokret „Black lives matter“ je jačao, ali ponuda za Kapernika nije bilo, iako je na treninzima koje je organizovao na predstavnike klubova ostavio više nego dobar utisak.

A koliko je situacija bila zapravo čudna pokazuje i to što su šansu dobio veliki broj igrača koji su u najmanju ruku za dve klase slabiji od njega – Garet Gilbert, Mark Sančez, Dejvid Fols, Kuper Raš, Met Sims, Met Barkli… Imena poznata samo onim ekstremnim zaljubljenicima u ovaj sport.

No, situacija bi mogla da bude promenjena pred početak sezone 2022. Naime, Kapernik se nalazi među igračima koji bi trebalo da dobiju mesto na probama pred početak sezone, a navodno postoji i interesovanje određenog broja timova za njegovo stanje. Ukoliko se vrati, Kapernik će dobiti šansu da zaigra prvi put nakon šest godina – i ispisati novu stranicu istorije ne samo NFL-a ili američkog sporta, već i čitave Amerike.

BONUS VIDEO Karijera Toma Brejdija 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare