Foto: EPA-EFE/KAMRAN JEBREILI

Kroz Formulu jedan prošao je veliki broj velikih šampiona, no teško da bi neko po popularnosti mogao da se meri sa Kimijem Raikonenom, čovekom izuzetnog vozačkgo talenta, ali i nenadmašnog smisla za humor.

O tome svedoče i brojne anegdote koje su vezane za lik i delo „Ledenog“.

No, za početk – ko je Kimi Raikonen?

Ukratko, od debija u bolidu Zaubera sada već davne 2001. godine talenat je pretočio u kvalitet u Meklarenu, za koji je vozio od 2002. do 2006. godine, a prva u bolidu italijanskog „konjića“ 2007. godne donela je i prvu titulu. Vozio je za Ferari do 2009. godine, potom napustio takmičenje i učestvovao u reliju i NASCAR-u, ali je ljubav prema Formuli prevagnula i od 2012. je predvodio Lotus dve godine, pre nego što je još pet proveo u Ferariju, a u smiraj karijere je sedeo za volanom Alfa Romea.

No, neće Raikonen ostati upamćen po toj tituli – tačnije, ne samo po njoj – već po neverovatnom smislu za humor po kom se, uz čuvenog Nikija Laudu, izdvaja u odnosu na sve ostale vozače i terminu „najbrži cirkus na svetu“ daje neki totalno drugi smisao.

Sladoled u Maleziji

Tokom trke koja je 2009. godine održana za Veliku nagradu Malezije došlo je to opšteg haosa zbog kog je dodeljeno tek pola bodova. No, trka na Sepangu nije ostala upamćena samo po neverovatnoj kiši, već po krajnje simpatičnoj sceni. Kada je saznao da trka neće biti nastavljena, Raikonen nije časio časa već je odlučio da je mnogo lakše sa problemima suočiti se sa sladoledom u ruci.


Jahta u Monte Karlu

Još uvek je bio mlad vozač kada je 2006. godine bio prinuđen da odustane tokom trke za Veliku nagradu Monaka nakon što se motor bolida zapalio. Raikonen je trebalo da ode u pit stop na poslednje konsultacije sa mehaničarima. Hodao je Kimi, hodao, i hodao, jer je bio udaljen dobrih pola sata od boksa. No, umesto u njemu, kada se sledeći put pojavio na televizijskom ekranu, Finac je bio okružen prijateljima, bez majice, nasmejan i – na jahti.

„Pustite me, znam šta radim“

Lotus, Ferari, Meklaren… Nije ni važno – Raikonen je umeo da „odbrusi“ svojim ekipama. Posebno legendarna je njegova rasprava putem radio veze dok je bio u Lotusu, kada je, na informaciju da će dobijati poslednje podatke o razdaljini na kojoj je Fernando Alonso, zagrmeo:

„Pustite me, znam šta radim!“

„Ponekad se čovek i zaigra“

„Kada se nalazim daleko ispred ostalih, počnem da razmišljam o drugim stvarima. Ili se zaigram dugmićima na volanu“, rekao je Kimi svojevremeno.

Najveći šaljivdžija u svetu Formule jedan je napustio karavan. Za naslednika ćemo morati da sačekamo bar još godinu dana…

BONUS VIDEO Maks Ferstapen prvak sveta u Formuli 1

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar