Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Vaterpolo reprezentacija Srbije završila je još jedno veliko takmičenje bez osvojene medalje. Nadali smo se uspehu na Svetskom prvenstvu posle sjajne grupne faze i pobeda protiv Crne Gore (14:6), Japana (17:10) i Amerike (14:12) u grupi C, ali to se nije desilo.

U četvrtfinalu je došao bolan poraz od večitog rivala Hrvatske (15:13) i izabranici Uroša Stevanovića će ponovo morati da se bore za 5. mesto.

Igraće danas protiv Mađarske (12.30), dok bi potencijalno u finalnom meču na prvenstvu igrali protiv boljeg iz duela Crna Gora – Grčka.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je još jedan razočaravajući ishod za „delfine“, samo mesec dana posle jednako neuspešnog Evropskog prvenstva u Zagrebu.

Izabranici selektora Uroša Stevanovića su i taj turnir završili u četvrtfinalu – porazom od Mađarske na peterce.

Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nažalost, ovi rezultati naše selekcije nisu više iznenađenje, već su postali uobičajeni za jedan od naših najtrofejnijih sportova.

Desilo se ono od čega smo svi strepeli, a to je da Srbija ne samo da ne osvaja zlata, već ne osvaja medalje uopšte. Od smene generacija počela je najveća kriza vaterpola u Srbiji od osamostaljenja države.

Srpski vaterpolisti nisu osvojili medalju na poslednja tri evropska i tri svetska prvenstva.

Zlato sa Svetskog prvenstva 2017. godine u Kazanju i zlato iz 2018. godine na Evropskom prvenstvu u Španiji poslednje su medalje „delfina“ sa ovih takmičenja.

Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Da nije bilo uspeha i prvog mesta sa Olimpijskih igara iz Tokija 2020. sve bi izgledalo još gore.

Oproštaj „šestorice veličanstvenih“ (Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić i Stefan Mitrović) bio je velika prekretnica, ali teško da je tada iko mogao da zamisli da će u godinama koje su usledile nastupiti prava rezultatska katastrofa.

Bivši selektor Dejan Savić je 2022. godine podneo ostavku zbog devetog mesta na evropskom prvenstvu, a na njegovo mesto došao je Uroš Stevanović, ali ni ta promena nije donela mnogo.

Jedini plus koji može da se izvuče sa ovog Svetskog prvenstva jeste plasman na Olimpijske igre koje će se 2024. godine održati u Parizu (27. jul – 11. avgust). Srbija brani zlato i svoj kult reprezentacije u Francuskoj i čini se da bi sve osim osvajanja medalje bilo veoma bolno za jedan od sportova koji je bio ponos naše zemlje.

Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Te priče se dotakao i jedan od „šestorice veličanstvenih“, Andrija Prlainović.

„Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Niti jednom igraču ne mogu zameriti ništa. Na svakoj utakmici i na ovom turniru i u Zagrebu odigrali su najbolje što mogu. Dali su sve od sebe, dali su svoj maksimum i što se tiče Srbije, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je u ovom trenutku dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne za više od četvrtfinala“, istakao je Prlainović.

Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Vremena za neku predugačku analizu i nema previše jer je naredni izazov za srpske vaterpoliste onaj najveći mogući.

Naredne godine je i svetsko prvenstvo u Singapuru, nova prilika da popravimo utisak, a potom, godinu kasnije i novo evropsko prvenstvo, baš u Beogradu.

Prema trenutnom stanju Srbija ne bi bila favorit čak ni u Beogradu, što dovoljno govori koliko se sve promenilo.

BONUS VIDEO Nemanja Vico posle Nemačke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar