Jovana Preković Foto:REUTERS/Annegret Hilse

Najbolja srpska karatistkinja odlučila je da završi karijeru.

Aktuelna olimpijska šampionka Jovana Preković odlučila je da u 26. godini kaže „Zbogom“ karateu.

Ona je bila evropski, svetski šampion i osvojila je istorijsko zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju sa svim pobedama, ipak kako karatea neće biti na sledećim Igrama u Parizu odlučila je da završi karijeru.

Poslednji meč će odraditi 12. novembra u rodnom Aranđelovcu.

„Dragi ljudi, pozivam vas da dođete na moj poslednji meč koji će se održati 12.11 u SRC Šumadija u Aranđelovcu sa početkom u 19 časova“, napisala je Preković u pozivu za svoj poslednji duel.

Ona je 2018. i 2021. godine postala svetska šampionka, a na Igrama u Tokiju je redom savladala Đanu Faruk iz Egipta, Anitu Seroginu iz Ukrajine, Aleksandru Grande iz Perua, Bisam Sadini iz Maroka, Mervu Čoban iz Turske u polufinalu, dok je u samom finalu srušila Jin iz Kine. Tokom 2017. je uzela evropsko zlato, a godinu dana ranije je bila treća na Starom kontinentu.

Ovo je samo potvrda reči njenog trenera Roksande Atanasov.

„Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. Iz tog razloga postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Jer, vraćamo se u sistem u kome nećemo imati podršku i slobodu koju smo imale dok je karate bio u programu Olimpijskih igara. Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemam nikakav uticaj na te odluke koje se donose „, detaljno je opisala situaciju Roksanda Atanasov.

BONUS VIDEO Jovana Preković na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare