Jovana Preković
Foto: PA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Jovana Preković, najbolja sportiskinja Srbije u 2021. godini u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, blizu je odluke da završi karijeru.

Karatistkinja koja je osvojila olimpijsko zlato prošle godine, koja je svetski i evropski šampion, vrlo brzo bi mogla da kaže „Zbogom“.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Aleksandra Atanasov, trener velike šampionke koja je osvojila sve, pojasnila je da će Preković možda završiti karijeru.

„Tužna realnost je da karate neće biti u programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Izvesno je da ga neće biti ni u Los Anđelesu 2028. Zbog svega toga, jednostavno ne vidimo neku budućnost, jer nećemo moći da radimo kao što smo to činile do sada. S obzirom da to neće biti izvodljivo, postoji mogućnost da se moja trenerska i Jovanina takmičarska karijera završe ove godine. Ostavljamo još malo prostora da vreme to pokaže“, rekla je Atanasov gostujući na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“.

Atanasov smatra da neće biti dovoljno podrške i slobode kao što je to bilo za Olimpijske igre u Tokiju.

„Nema sumnje da je to težak udarac za naš sport. Karate apsolutno zaslužuje da bude u programu Olimpijskih igara, po svom kvalitetu, masovnosti i svim ostalim parametrima, ali jednostvno mi nemam nikakav uticaj na te odluke koje se donose“.

Ona je istakla i da bez podrške neće biti vrhunskih rezultata i da to može da utiče i na sam rad.

„Na pitanje da li želimo da nastavimo nešto da radimo, a da to nije maksimalno iz srca i duše, odgovor je ne. Da bismo radile na pravi način, minimum pet, šest ljudi mora svakodnevno da bude posvećeno tom jednom cilju. Ne samo deo dana, nego od ujutru do uveče. Tako smo radili sve vreme do Tokija. Sada je nemoguće da to nastavimo. MI više nemamo status olimpijskog sporta, ne možemo finansijski to da ispratimo da bismo mogli tome maksimalno da se posvetimo. Jasno je da nećemo imati podršku i slobodu koju nam je davalo učešće na Olimpijskim igrama, a sa druge strane ne želimo da stvari radimo polovično. Želimo da ovi uspesi ostanu upamćeni, da uživamo u onome što smo postigli i da taj osećaj što duže traje“, zaključila je Atanasov.

BONUS VIDEO Doček zlatne Jovane Preković uz pesmu na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare