Foto: Privatna arhiva

Nedavno ste na Nova.rs mogli da pročitate priču o ragbisti sa Papue Nove Gvineje koji je rešio da osnuje Crvenu zvezdu u svojoj domovini, jer je za nju igrao prošle godine. Njegov saigrač, koji je takođe igrao za crveno-bele, ima nešto drugačiju misiju - želi da vodi svoju državu!

Zemlja daleka 13.000 kilometara stvorila je zanimljivu povezanost sa Srbijom kroz sport, i to ragbi, koji je najpopularniji u Papui Novoj Gvineji. Trojica momaka sa Papue Nove Gvineje došla su u Beograd u okviru jednog studentskog programa, i to posle povlačenja priznanja Kosova u ovoj dalekoj ostrvskoj zemlji, što se desilo u julu 2018. godine (priznala 2012. godine).

PROČITAJTE JOŠ

Zaigrali su za Crvenu zvezdu tako Nejtan Tejp, Hemson Via i Mozes Džons Amaiu, koji je posle oblačenja dresa crveno-belih otišao u novu misiju – planira da postane premijer Papue Nove Gvineje.

Mozes je posle kratke ragbi karijere u Zvezdi imao i zanimljivo iskustvo tokom pandemije koronavirusa, bio je desna ruka filipinskog senatora Manija Pakjaa, čuvenog borca sa kojim je sarađivao u humanitarnim misijama i koji će mu biti od velike pomoći u novom izazovu.

„U Srbiju sam došao da studiram master studije iz međunarodnih odnosa kroz Projekat „Svet u Srbiji“ u 2019. godini, a nakon sedam meseci, vratio sam se u Papuu Novu Gvineju. Tokom časova srpskog na Avali, naleteo sam na igrače Zvezde koji su bili tu. Upoznali smo se, i bio sam iznenađen kada sam čuo da su veliki fanovi ekipe PNG Kumuls iz moje zemlje. Dali su mi šansu da igram za njihov klub i ostalo je istorija, bilo je to nezaboravno vreme.“, kaže Mozes za Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Šta je najznačajnije i najneverovatnije što ćete pamtiti iz Srbije i Beograda i sa ragbi terena?

„Srbija je sjajna zemlja koja zauzima važan deo istočne Evrope, teško mogu da zaboravim trenutke u Srbiji i u Beogradu. Verovatno sam prvi Papuanac koji je zakoračio u Srbiju, želeo sam da upoznam sve, posvetio se obilasku obližnjih tržnih centara i pijaca, svega što sam mogao. Bilo je nepoverljivosti zbog svega što se o Srbiji priča na globalnom nivou, al su se svi strahovi brzo raspršili. Upoznao sam dobro i istoriju Jugoslavije, a svi strahovi definitivno su nestali kada sam se sreo sa momcima iz Crvene zvezde. Srbi su građani koji poštuju zakon, vrlo produktivni ljudi, trude se da doprinesu ekonomiji svoje zemlje… Ovo je zemlja obdarena ljudskim resursima. Mala nacija, ali od istorijskog značaja za svet. Mnoge svetske zvezde, legende, geniji, filmski glumci, pa čak i carevi, rođeni su u Srbiji“, kaže Mozes.

Ljudi iz Crvene zvezde otkrili su nam da imate i velike političke planove u svojoj Papui?

„Mnogo volim svoju zemlju Papuu Novu Gvineju i svoj narod. Volim što je Papua jedinstvena u svetu. Bog nas je blagoslovio svime što nema nijedna druga država na svetu. Obdareni smo florom i faunom, naftom i gasom i mineralima… Jedinstvene su plaže, sa veličanstvenih 600 ostrva. Moj san za Papua jednog dana postane veoma produktivna, održiva i srećna zajednica važna za svet. Sve počinje od pojedinaca, ali zavisi od toga ko ih vodi. Ovo je izazov koji imamo danas. Nećemo da podlegnemo onima koji su loše upravljali i prekomerno iskorišćavali naše resurse u kratkom vremenskom periodu. Želim da postanem premijer 2022. godine i za to će mi biti potrebna podrška“, rekao je Mozes, koji je nedavno registrovao stranku „Adore PNG“ i polako pravi prve korake ka afirmaciji.

 

Thank you Senator Manny Pacquiao ?

Posted by Moses Amaiu John on Friday, 21 August 2020

Veliku marketinšku podršku sigurno će pri kandidaturi imati u Maniju Pakjau, sa kojim se sprijateljio.

„U vremenu kada pandemija koronavirusa oduzima živote širom sveta, potrošio sam svoj paket iz programa japanske stipendije Azijske banke za razvoj, kako bih zaštitnu opremu i maske za lice donirao „Fondaciji Pakjao“ i pomogao ljudima koji su u prvim borbenim redovima. Neku opremu sam poklonio aerodromskoj policiji u Manili, a tada sam upoznao i senatora Filipina i čuvenog bokserskog šampiona. Takođe, i u Papui sam učinio nešto slično, donirajući svima kojima je najpotrebnije i kojima je potrebna direktna podrška uživo“, dodao je Mozes.

 

Za kraj, momak koji je osvojio srca mnogih zvezdaša iz ragbi ekipe crveno-belih, poslao je poruku klubu.

„Ragbi liga je moja najdraža, a vreme provedeno u Zvezdi i Beogradu će zauvek ostati u srcu. Volim ovaj tim i zauvek ću biti navijač Crvene zvezde. Ne mogu ni da nabrojim sve velike prijatelje iz Srbije, ima ih mnogo – kolege iz Zvezde, profesori sa Univerziteta u Beogradu, osnivač Vlatacom instituta gospodin Vladimir Cizelj, gospodin Željko Delić… I mnogi drugi. Sve vas volim i pozdravljam sa Papue“, zaključio je Mozes.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar