Foto: Youtube.com

Uspeh u sportu sa sobom donosi i veliki pritisak, što neretko ume negativno da utiče na mentalno zdravlje sportista.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bi smanjili to, veliki broj vrhunskih sportista pomoć traži od takozvanih mentalnih trenera, poznatih kao „sportski gurui“.

I dok većina gurua ostaje na nivou lokalne prepoznatljivosti, pojedinci su postali globalno poznati zbog svog uticaja.

Najpoznatiji primer u Srbiji vezan je za Novaka Đokovića. Priča o Pepeu Imazu iz dana u dan bila je jedna od najaktuelnijih u periodu od 2016. do 2018. godine.

U to vreme Đoković je bio u krizi, 2017. je završio kao 12. na ATP listi, a netrpeljivost ljubitelja „blog sporta“ prema Imazu, kog su mnogi videli kao glavnog krivca za takav razvoj situacije, rasla je iz dana u dan.

Kada je video da je „đavo odneo šalu“, Đoković se u julu 2018. razišao sa Imazom, i rezultat je došao gotovo momentalno, pa Novak u ovom trenutku broji nedelje pre nego što će „preskočiti“ Rodžera Federera po vremenu provedenom na prvom mestu ATP liste svih vremena.

Saradnja sa Imazom je stvar prošlosti, mada su još uvek navodno dobri prijatelji, ali je Đoković ponovo skrenuo pažnju na sebe iz sličnog razloga nedugo po početku pandemije koronavirusa.

Prvi reket planete je u aprilu započeo seriju razgovora uživo preka interenta sa ljudima koji su obeležili njegov život, a među njima se našao i Žarko Ilić, Đokovićev dugogodišnji prijatelj i učitelj „reiki isceljenja“, koji mu je, kako tvrdi, „pomogao da u prirodi pronađe motivaciju za tenis“.

Na svom zvaničnom sajtu, Ilić sebe predstavlja kao „doktoranta medicinskih nauka, sa značajnim iskustvom u istraživanju ljudske psihe“.

Drugi primer iz srpskog sporta je nekadašnji košarkaš Partizana i reprezentacije Jugoslavije, Dejan Koturović. Nakon što je završio karijeru 2004. godine, Koturović se okrenuo alternativnoj medicini, postao šaman, i sada uz pomoć iboge, zapadnoafričke biljke, pomaže u lečenju zavisnika.

Foto: SRDJAN STEVANOVIC/STARSPORT

Traženje takve vrste pomoći nije rezervisano samo za srpske sportiste, već je u pitanju nešto čemu su pribegavali i inostrani, pre svega najbolji među najboljima.

Najsvežiji, i najradikalniji primer jeste jedan od najboljih kvoterbekova svih vremena, Tom Brejdi. Dok je nastuapo za Nju Ingland, Brejdi je stekao status jednog od najboljih igrača ikada, a gde je on išao, uvek je u blizini bio i Aleks Gerero, sa kojim je stvorio brend „TB12“. I dok je Brejdijeva i Gererova saradnja cvetala iz dana u dan, čelni ljudi Nju Inglanda su imali sve manje razumevanja, a situacija je eskalirala 2017. godine, kada je trener Bil Beličik zabranio Gereru da putuje sa timom, radi sa igračima na oporavku i ukinuo najveći broj benefita, nedugo nakon što je isplivala informacija da on stoji iza skandala tokom kog je Džulijan Edelman bio pod istragom zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Dve godine kasnije, Brejdi je napustio Petse, a sa njim i Gerero, koji sad radi sa – pogađate – igračima Tampa Bej Bakanirsa, i ima svoju kancelariju u okviru njihovog trening centra.

Kada se nabrajaju imena Majkla Džordana, Kobija Brajanta i Šakila O’Nila, sem pobeda, priznanja, titula i svih onih košarkaških stvari, zajednički činilac je i Džordž Mamford, nekadašnji košarkaš koji se u mlađim danima borio sa drogom, zbog čega je, uostalom, i prestao da se profesionalno bavi košarkom, a spas je pronašao u zen budizmu. Na inicijativu trenera Fila Džeksona započeo je saradnju sa Džordanom, i pomogao najboljem košarkašu svih vremena da postane to što jeste i Čikago Bulse odvede do šest šampionskih prstenova.

Potom su i Džekson i Džordan napustili „vetroviti grad“ i otišli put Los Anđelesa. Tu je Mamford našao novog učenika u vidu Kobija Brajanta, koji je isprva odbijao da se povinuje njegovim metodama, ali je ubrzo postao jedan od najfanatičnijih sledbenika Mamfordove filozofije.

Kada su u pitanju aktivni igrači, najpoznatiji primeri sportista koji se oslanjanju na pomoć mentalnih trenera su košarkaši Karl Entoni Tauns i Endrju Vigins, koji sarađuju sa Grejemom Betčartom, kao i kvoterbek Sijetl Sihoksa Rasel Vilson, koji od 2012. godine ima izuzetno prisan odnos sa Trevorom Movadom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar