U najavi poslednje trke sezone očekivala se velika drama, ali ono što se desilo u Abu Dabiju ni Hoilivud ne bi mogao da režira.

PROČITAJTE JOŠ

Maks Ferstapen je postao svetski prvak posle kontroverzne završnice, preticanjem u poslednjem krugu svog rivala Luisa Hamiltona.

Njih dvojica su u poslednju trku sezone ušli sa istim brojem bodova, a Ferstapen je u kvalifikacijama izborio pol poziciju.

Međutim, Hamilton ga je prestigao već na samom startu, a samo par stotina metara kasnije imali smo prvi incident i spornu situaciju.

Maks Ferstapen već u prvom krugu došao u priliku da ga pretekne i vrati se na čelo karavana. Došlo je do kontakta, a Hamilton se zadržao na čelu uprkos tome što je završio van staze, ali je direkcija trke procenila da istraga nije potrebna pošto nije imao gde, kao i da je prepustio svu prednost koju je stekao izlaskom sa staze.

Hamilton je do kraja trke samo uvećavao prednost i delovalo je da će rutinski doći do pobede i osme titule u karijeri i tako postati najbolji vozač Formule 1 u istoriji.

Pet krugova do kraja, sa staze izleže Latifi, a onda je kontroverzna odluka direkcije trke da na stazu pošalje bezbednosno vozilo, a ne da prekine trku, kao što je bio slučaj u sličnim situacijama ove sezone. Posle toga je odlučeno da se vozači koji imaju krug zaostatka ne vrate u isti krug, da bi se to poništilo pred poslednji krug, u kojem je holandski automobilista uspeo da pretekne sedmostrukog svetskog šampiona i osvoji titulu.

Ferstapen je iskoristio očuvane gume i iskoristio prvu priliku da obiđe rivala i na kraju postane prvak.

BONUS VIDEO  Sudar Hamiltona i Ferstapena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare