Aleksa “Queasy” Cvetković (desno); Foto: Privatna arhiva

Sve više mladih igrača iz Srbije gledamo na svetski poznatim esports turnirima, a izboriti se do vrha nije lak zadatak.

Fortnite ima jednu od najvećih konkurencija. Međutim to nije smetalo Aleksi “Queasy” Cvetkoviću, koji je dugo bio bez tima, da napreduje i sada ga gledamo u GRX. Queasy ima samo 20 godina, a već je imao priliku da učestvuje na poznatom Rijad Mastersu i FNCS koji je osvajao, prvo zajedno s Nikolom “TruleX” Kruduljem i Juricom “Jur3ky” Risekom kada je pobedio u finalu FNCS:C2S6, a onda u martu kada je osvojio FNCS: Chapter 3 Season 1, zajedno sa Britancem Henrikom “Hen” Meklinom.

PROČITAJTE JOŠ

Da li se sećate početaka i kako ste krenuli baš Fortnite da igrate?

„Moj početak je bio poprilično težak, jer nisam imao kompjuter, pa sam morao da igram po igraonicama. Igrao sam razne igre od League of Legends i CS:GO dok nisam video Fortnite. Počeo sam da ga igram oko sezone 3, malo po malo, dok nisam shvatio da sam ubedljivo bio najbolji u svakoj igraonici. Tada sam skupio nešto para i tražio još malo od roditelja da kupim kompjuter i sa njim sam počeo da strimujem i igram minimum dva sata dnevno“.

Kako vidite domaću scenu u odnosu na inostranu i da li se u Srbiji može živeti od esporta?

„Domaća scena mi je uvek bila bliska, jer kod nas ima previše talentovanih igrača, ali u mojim očima su najveći problem naše scene, u odnosu inostranstvo, ekonomija i škola. U Srbiji većina talenata nema dovoljno para da priušti dobar računar, kao ni vremena za turnire zbog našeg rigoroznog rasporeda u školi. To je bio moj največi problem kad sam se probijao, i nije bilo ni blizu lako, ali verujem da ako svako ima određenu želju za uspehom, može da je ostvariti uz određeni trud“.

Od juna ste u Galaxy Racer Esports, da li osećate pritisak i kako vam uopšte protiče radni dan?

„Ne osećam nikakav pritisak, iskreno, radim ovo već dugo i znam šta se očekuje i šta treba da postignem, a od Galaxy Racer nisam mogao da tražim bolji tim. Radni dan mi protiče kao i svaki drugi, non-stop za računarom i igranje svega što ima od strimova do turnira do 1 na 1“.

Da li pratite i ostale regionalne i domaće igrače? Sa nekima od njih ste igrali i postigli najveće uspehe.

„Naravno, veoma sam blizak sa većinom naših igrača. I dalje pričam redovno sa njima, pogotovo Trulex-om i kad god ja ne igram bilo kakav turnir, uvek sam tu da gledam i naučim“.

PROČITAJTE JOŠ

Kada biste mogli da poboljšate jednu stvar na domaćoj esports sceni, šta bi to bilo?

„Hteo bih da svi imaju priliku da igraju podjednako na dobrim kompjuterima i dokažu svoj talenat. Imam osećaj da naša scena polako ali sigurno raste u smislu kvaliteta igrača“.

Kako vidite razvoj esporta u svetu i generalno Fortnite?

„Razvoj esporta je prevelik. Mislim da će u budućnosti biti više gledaniji nego tradicionalni sport, a za Fortnite se nadam da će biti što više LAN turnira“.

Šta biste poručili mlađim generacijama koji igraju Fortnite i žele jednog dana da igraju za GXR?

„Da nastave da ulažu vreme u igrice, jer ako dovoljno veruju i žele da rade ovo u životu, veoma je moguće da će se ostvariti uz određeni trud“.

Regionalni igrači često imaju odlične rezultate na turnirima. Queasy je uspeo da završi u samom vrhu evropskog Fortnite. Ove godine je najavljen za novembar veliki Fortnite LAN (prvi još od 2019. godine) sa nagradnim fondom od milion dolara.

BONUS VIDEO Mini Moris – gejming mašina

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar